back to top
29.1 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

29.1 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

Παραιτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τέσσερις ακόμη υπουργοί

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε την παραίτησή του μέσω επιστολής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφάντσουκ σήμερα, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία.

Yπηρετώντας ως υπουργός Εξωτερικών από το 2020, ο Κουλέμπα μετά από φήμες που είχαν κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 2023 για ενδεχόμενη απομάκρυνσή του είχε απαντησειότι δεν ανησυχούσε για κάτι τέτοιο.

«Δουλεύω, καμία δουλειά δεν είναι μόνιμη και είμαι απόλυτα ήρεμος για τα πάντα», είχε πει τότε.

«Είπα από την αρχή ότι θα φύγω κάτω από δύο συνθήκες: η πρώτη είναι αν μου ζητήσει ο πρόεδρος να το κάνω αυτό», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Η είδηση ​​της παραίτησης Κουλέμπα έρχεται μετά τις παραιτήσεις που υπέβαλαν αργά την Τρίτη άλλα τέσσερα μέλη του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου, πριν τον αναμενόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Όλγα Στεφανίσινα, ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεξάντρ Καμίσιν -ο οποίος έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην ενίσχυση της παραγωγής όπλων-, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντένις Μαλιούσκα και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στρίλετς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ότι επίκειται ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο επικεφαλής του κόμματός του στο κοινοβούλιο δήλωσε την Τρίτη ότι οι μισοί από τους σημερινούς υπουργούς είναι πιθανό να αντικατασταθούν.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει νέες μεγάλες προκλήσεις στον πόλεμο, καθώς αγωνίζεται να συγκρατήσει τα ρωσικά κέρδη στα ανατολικά της χώρας και προσπαθεί να διαταράξει τα σχέδια της Μόσχας με την πρόσφατη εισβολή της στη γειτονική περιοχή του Κουρσκ.

Σύμφωνα με το Reuters, Ουκρανοί βουλευτές και πολιτικοί αναλυτές περίμεναν μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι παραιτήσεις των τριών υπουργών αυξάνουν τις αβεβαιότητες γύρω από την εκτελεστική εξουσία, στην οποία τουλάχιστον άλλα πέντε χαρτοφυλάκια είναι κενά μετά τις φετινές απολύσεις, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πολιτική του ομάδα θα μπορούσαν πλέον να διορίσουν άλλους υποψήφιους στις αντίστοιχες θέσεις, για να αποκαταστήσουν την τάξη πριν από την επίσκεψη στις ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί αυτόν τον μήνα για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκτιμά το Reuters.

Πηγή: Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα