back to top
32.7 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

32.7 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

Το όλον ΠΑΣΟΚ ήταν στο Ζάππειο στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα ενότητας με αφορμή τα 50 χρόνια απο την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ αλλά και με φόντο την εσωκομματική κάλπη του Οκτωβρίου απηύθυνε απόψε απο το Ζάππειο ο Νίκος Ανδρουλάκης .

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό και μαχητικό για τους δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης . Ξεκαθάρισε οτι ο πολιτικός αντίπαλος είναι η ΝΔ και οι πολιτικές της που βυθίζουν -όπως είπε -τον ελληνικό λαό στην απόγνωση και την απελπισία για αυτό -πρόσθεσε -η νίκη θα επιτευχθεί με πολιτική συνέπεια και ήθος.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για ενα ΠΑΣΟΚ που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή σε μια χώρα με ανισότητες. Κάθε κρίση αποκαλύπτει τις δομικές μας αδυναμίες δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: Το πελατειακό κράτος, οι πληγές στο κράτος δικαίου, η αδιαφάνεια πρωταγωνιστούν και σε αυτη την κυβέρνηση της ΝΔ, ασκώντας επιπλέον κριτική στον πρωθυπουργό για αδυναμία διαχείρισης κρίσεων, όπως η κλιματική κρίση, οι πυρκαγιές η τραγωδία των Τεμπών ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας και το μείζον πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης.

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά είναι μονόδρομος , ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε λέγοντας: Θα κοπιάσουμε περισσότερο, θα έχουμε μεγαλύτερα εμπόδια , αλλά θα αφήσουμε ένα έργο ως κυβέρνηση αντάξιο του ελληνικού λαού. Να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό ,χωρίς να επαναλάβουμε οτι πλήγωσε του πολίτες, σημείωσε με νόημα ο  Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνοντας οτι το ΠΑΣΟΚ , δεν είναι κόμμα μνήμης αλλά ένα κόμμα όλων των γενεών της πατρίδας μας.

Παράλληλα, ευχαρίστησε για τις παρεμβάσεις τους τους πρώην προέδρους του κόμματος που αποτελούν, όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, πυξίδα για το κόμμα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου,  τις κομβικές ιστορικές στιγμές του ΠΑΣΟΚ στη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλες εξέχουσες προσωπικότητες του κινήματος αλλά και στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

50 χρόνια ΠΑΣΟΚ, 50 χρόνια αγώνες όλοι μαζί ακόμη πιο ψηλά , ακόμη πιο δυνατά, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κλείνοντας την ομιλία του στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για τα 50 χρόνια της 3ης Σεπτέμβρη του 1974, στην οποία έδωσαν το “παρών” και οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.

Μηνύματα ενότητας και επανεκκίνησης ενόψει των εσωκομματικών εκλογών απο τους Κ.Σημίτη, Ευ.Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου

Κ. Σημίτης

Στην πορεία αυτή των 50 ετών αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις αλλά καταφέραμε να κάνουμε μια Ελλάδα πιο δημοκρατική τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισημαίνοντας οτι «οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες», ο προοδευτικός κόσμος ζητά απαντήσεις και διέξοδο για να προσφέρει όραμα και σχέδιο για ανασυγκρότηση προς μια προοδευτική κατεύθυνση.

Γ. Παπανδρέου

Στον χαιρετισμό του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας οτι η  δεξιά αποδείχτηκε πάλι και ανίκανη και επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας.

Είναι η ίδια το πρόβλημα, όπως πάντα. Η Ελλάδα υποχωρεί παντού, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: Βρισκόμαστε σε πτώση, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές κατατάξεις σε ζωτικούς τομείς, από την ελευθερία του τύπου μέχρι το κόστος διαβίωσης και την ανανεώσιμη ενέργεια, μας τοποθετούν κοντά στον πάτο της κλίμακας.

Η ανάπτυξη αφορά τους λίγους. Υπονομεύονται κοινωνικό κράτος, δημοκρατικές λειτουργίες, δικαιοσύνη.

Και είμαστε εδώ απόψε για να πιάσουμε πάλι το νήμα που μας συνδέει με την ιστορία μας, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και  απηύθυνε κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες για μια Δημοκρατική Επανάσταση Πράσινη, για μια διαδικασία εκλογής ηγεσίας μεγάλη, ανοιχτή, συμμετοχική προκειμένου, να γίνουν συν-διαμορφωτές της ανασυγκρότησης της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Ευ. Βενιζέλος

Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν η πρόταση του εθνικού, κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού που διαμόρφωσε το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, τις προτεραιότητες και την αισθητική της περιόδου της Μεταπολίτευσης μέχρι την έκρηξη της οικονομικής κρίσης. Ήταν μια απάντηση στην πρόκληση της Ιστορίας την εναρκτήρια στιγμή της Μεταπολίτευσης.  Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και δείχνοντας προς τη στόχευση του επόμενου διαστήματος ανέφερε οτι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εμφανιστεί ξανά προτείνοντας ενός νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Προτείνοντας  ενα ολοκληρωμένο  σχέδιο  για τη χώρα. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει προγραμματικά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά. Χωρίς φοβίες για επιμέρους αντιδράσεις, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, συμψηφιστικές ουδετερότητες και ίσες αποστάσεις.

Η επιδίωξη της αύξησης των ποσοστών πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική πολιτικής ηγεμονίας. Αυτή όμως προϋποθέτει αυτό το  ολοκληρωμένο  σχέδιο για την χώρα που απαντά στις αγωνίες μια κοινωνίας κινδύνου και  ανασφάλειας. Το ΠΑΣΟΚ τιμά την ιστορία του αλλά  δεν είναι το κόμμα της νοσταλγίας, πρέπει να είναι  το κόμμα του μέλλοντος σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου , ο Ευάγγελος Βενιζέλο δήλωσε απευθυνόμενος στους υποψήφιους προέδρους οτι προέχει η ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας με δέσμευση ενότητας και συστράτευσης, με ειλικρινή και ευθύ πολιτικό και προγραμματικό λόγο, χωρίς πολλά στερεότυπα, κοινοτοπίες και γενικότητες, με πολιτικό πολιτισμό και αίσθηση θεσμικότητας. Με παραταξιακή συνείδηση, κυρίως όμως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα για  χάρη  της οποίας υπάρχουν και λειτουργούν τα κόμματα ως θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Μηνύματα υποψηψίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Στο δικό του μήνυμα με αφορμή την ιδρυτική επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου ο Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Σήμερα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει και πάλι τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων.Με τομές και ανατροπές, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.Με σύγκρουση με τα καρτέλ και τα μεγάλα συμφέροντα.Με ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους.Για να συμβεί αυτό, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί ξανά σε κίνημα.Ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στην κοινωνία.Μόνο έτσι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων.Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι.Ήρθε η ώρα της υπέρβασης και της νίκης!», αναφέρει μέσω video στα social media ο κ. Δούκας.

Ο Παύλος Γερουλάνος επίσης υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ σήμερα
ανήμερα της επετείου των 50 ετών, από την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος στις 12 το μεσημέρι , θα μιλήσει σε διαδικτυακή συνάντηση φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, στην Ελλάδα και στον απόδημο Ελληνισμό, με τίτλο «Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τότε, Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τώρα: Το σχέδιο για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Γερουλάνος θα παρουσιάσει το σχέδιό του και τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για την πολιτική και οργανωτική Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο ένα ανοιχτό στην κοινωνία και κυρίαρχο στον πολιτικό του χώρο Κίνημα.

Στην ίδια ιστορική αίθουσα όπου στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου για την επέτειο των 50 χρόνων του κόμματος, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά. “ Δυνατό ΠΑΣΟΚ σημαίνει δύναμη στη κοινωνία. Τώρα είναι η ώρα!” τόνισε μεταξύ άλλων η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος αναφέροντας οτι το Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να γίνει η αφετηρία για το μέλλον. Μπορεί να γίνει αύριο ισχυρή αντιπολίτευση και μεθαύριο κυβέρνηση.

Η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη δεν μπορεί να αποτελεί μια Πολιτική Επέτειο που απλά μας συγκινεί, επισημαίνει στο μήνυμα της η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και προσθέτει: Η επέτειος ίδρυσης αποτελεί την πηγή έμπνευσης για μια νέα αρχή. Αποτελεί ένα κάλεσμα να ανταποκριθούμε στην εθνική ανάγκη για μια ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ όχι σαν κόμμα μικρών βημάτων, συμβιβασμού με την ουσιαστική ακινησία γύρω από μικρά ποσοστά, αλλά ως κόμμα που θα πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει την χώρα. Τώρα είναι η πιο μεγάλη ώρα. Η πιο μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει ως δύναμη της Σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρύθμισης, του πατριωτισμού και της Κεντροαριστεράς, όπως πάντα ήταν, να αποτελέσει την δύναμη της ελπίδας και της νίκης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, σε δήλωση του επεσήμανε μεταξύ άλλων σχετικά με την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος :«Κάποιοι θέλουν να αντιμετωπίζεται το ΠΑΣΟΚ ως μουσειακό είδος και να ζούμε με την ανάμνηση και μόνο ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας.

Για αυτό και δεν θέλουν ένα ζωντανό πολιτικό οργανισμό που εξελίσσεται, τολμά και ανατρέπει την εικόνα ενός μικρομεσαίου κόμματος ή ενός κόμματος που προορίζεται για να αποτελέσει ένα μικρό και βολικό κυβερνητικό εταίρο.

Η 3η Σεπτέμβρη δεν είναι μνημόσυνο ούτε ανάμνηση.

Αντίθετα πρέπει να γίνει η αρχή για τη Ρήξη και την Ελπίδα.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα