back to top
34.5 C
Athens
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

34.5 C
Athens
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

O διαχρονικός θρύλος του Ζορμπά: Ένα μπαλέτο για ευγενή σκοπό στη σκιά της Ακρόπολης 

Διαβάστε επίσης

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ) 

 Συμμετέχει το Λύκειον των Ελληνίδων και άλλοι 150 συντελεστές επί σκηνής 

Το πολυβραβευμένο έργο – ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, ο παγκοσμίου φήμης «Ζορμπάς», επιστρέφει μέσα από τη μεγαλοπρεπή χορογραφία του Lorca Massine στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, για μία και μοναδική παράσταση, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.  

Αφορμή για τη σημαντική αυτή παράσταση χορού στάθηκε η συμπλήρωση 60 χρόνων από τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας και της σύνθεσης της ανεπανάληπτης μουσικής που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έγινε παγκοσμίως γνωστή ως «Συρτάκι» ή «Ο Χορός του Ζορμπά».  

Παράλληλα, η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη το 2025, δίνει το έναυσμα για την έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της παράστασης, η οποία το 2025 & 2026 θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, τη Ρώμη, το Παρίσι, το Κάιρο, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Μελβούρνη, το Σίδνεϋ και άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.  

Ο Lorca Massine και το μπαλέτο του Ζορμπά 

Ο Lorca Massine έκανε πρεμιέρα με το μπαλέτο “Ζορμπάς ο Έλληνας” το 1988, στην Αρένα της Βερόνας, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διηύθυνε και την ορχήστρα. Η χορογραφία του Ζορμπά “έγραψε” ιστορία καθώς πολλοί αστέρες του μπαλέτου στη συνέχεια υποδύθηκαν τον σπουδαίο αυτό ρόλο.    

Μετά την επιτυχία της πρεμιέρας στη Βερόνα, ο Lorca Massine «ταξίδεψε» με το εμβληματικό μπαλέτο του Ζορμπά σε 35 χώρες, με περισσότερες από 5.000 παραστάσεις συναρπάζοντας και συγκινώντας εκατομμύρια ανθρώπους. 

Από την Αυστραλία έως τη Βραζιλία, από την Αργεντινή έως την Αίγυπτο, ο Ζορμπάς έχει φέρει στη σκηνή την ιστορία που κατέκτησε τον κόσμο με την ταινία το 1964, όταν ο Anthony Quinn χόρευε με το υπέροχο θέμα του μπουζουκιού του Ζορμπά.  

Η ορχηστρική σύνθεση για τον “Ζορμπά τον Έλληνα” από τον Μίκη Θεοδωράκη, έναν από τους πιο εμβληματικούς Έλληνες συνθέτες του 20ου αιώνα, παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα κομμάτια παγκοσμίως.  

Καθώς πλησιάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του το 2025, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την κληρονομιά του από το να φέρουμε τον “Ζορμπά” στο εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού. 

 

Οι συντελεστές της παράστασης 

Στην ξεχωριστή αυτή παράσταση συμμετέχουν 40 χορευτές από την Όπερα του Μάριμπορ της Σλοβενίας, με πρώτους χορευτές τον Joshua Legge και την κορυφαία Ελληνίδα Ελεάνα Ανδρεούδη 

Τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και την Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός.  

Σολίστ της παράστασης η mezzo soprano Ειρήνη Καράγιαννη. 

Βροντερό “παρών” στην παράσταση θα δώσει και το Λύκειον των Ελληνίδων– ένας ιστορικός και σημαντικός πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 1911 από την Καλλιρόη Παρρέν, πρωτοπόρο της φεμινιστικού κινήματος και του εθελοντισμού στην Ελλάδα. 

 Ο Σύλλογος Θυάτειρα 

Διοργανωτής της παράστασης είναι ο Σύλλογος Θυάτειρα, ο φιλανθρωπικός, πολιτιστικός και κοινωνικός οργανισμός, ο οποίος στηρίζει το ανθρωπιστικό έργο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Υπερτίμου και Εξάρχου Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας κ.κ. Νικήτα, και αποτελεί σημαντική γέφυρα των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα. Ένας από τους βασικούς στόχους του συλλόγου είναι επίσης η προώθηση του ελληνισμού και η συνεχής προβολή της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού. 

Ο Σύλλογος σε αυτήν την πολιτιστική εκδήλωση, επιδιώκει με αιχμή του δόρατος τα εξέχοντα μέλη του κ. Μαρία Τσίφτη και κ. Νικολέττα Αστυφίδη, να συνδράμει με τα καθαρά έσοδα  της διοργάνωσης στο έργο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτα εκπληρώνοντας δύο ανθρωπιστικούς σκοπούς.  

Ο Σεβασμιώτατος θα παραστεί και ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τιμώντας την πρωτοβουλία ενίσχυσης του ιεραποστολικού έργου της Αδελφής Νεκταρίας, της μοναχής σύμβολο κατά της φτώχειας και του αναλφαβητισμού. Επίσης ισόποσο μέρος των καθαρών εσόδων θα διατεθεί για τη στήριξη  του σημαντικού έργου του οργανισμού ΦΛΟΓΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ. 

Συν-διοργανωτής είναι η εταιρεία χρηματοοικονομικών επενδύσεων Ambrosia Capital σε ένα ρόλο καταλυτικό, διασφαλίζοντας ότι η παράσταση θα φτάσει στο πλήρες δυναμικό της, τόσο καλλιτεχνικά όσο και φιλανθρωπικά, προσελκύοντας σημαντικές χορηγίες για τους σκοπούς της εκδήλωσης. 

Η παράσταση «Ζορμπάς» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. 

Η προπώληση ξεκίνησε!  

Κλείστε τα εισιτήριά σας μέσω της ticket services στο ακόλουθο link: https://www.ticketservices.gr/event/herodeion-zorba-the-greek-ballet/?lang=el 

  

Συντελεστές: 

 Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης 

Χορογραφία: Lorca Massine 

A’ Χορευτές: Joshua Legge, Eleana Andreoudi, Gioacchino Starace 

Μπαλέτο: Slovene National Theatre Maribor 

Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός 

Ορχήστρα: Φιλαρμόνια Αθηνών 

Xορωδία: Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ) 

Τραγούδι: Ειρήνη Καράγιαννη 

Συμμετέχει το Λύκειον των Ελληνίδων 

Φωτισμοί: Δημήτρης Κούτας 

Εκτέλεση Παραγωγής: Arietta Productions 

Διοργανωτής: Σύλλογος Θυάτειρα 

Συν-διοργανωτής: Ambrosia Capital 

Eπικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα