back to top
33.1 C
Athens
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024

33.1 C
Athens
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024

Αϊτή: Ο Μπλίνκεν πιέζει τη μεταβατική κυβέρνηση για εκλογές

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Πέμπτη να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να χρηματοδοτηθεί η διεθνής δύναμη που αναπτύχθηκε στην Αϊτή για να αποκατασταθεί η ασφάλεια, ενώ άσκησε πίεση στις μεταβατικές αρχές να δεσμευτούν να οργανώσουν το ταχύτερο εκλογές στη φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής που σαρώνεται από τη βία συμμοριών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανήγγειλε νέα ανθρωπιστική βοήθεια, αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων, και κάλεσε άλλες χώρες να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της Πολυεθνικής Αποστολής Υποστήριξης Ασφαλείας (ΠΑΥΑ), η οποία με πράσινο φως και αρωγή της Ουάσιγκτον καλείται μαζί με την αϊτινή αστυνομία να θέσει υπό έλεγχο τη δράση εγκληματικών οργανώσεων, που έχει χειροτερέψει την κρίση στη χώρα.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, χρειαζόμαστε περισσότερα κεφάλαια» και επίσης «χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό για να υποστηρίξουμε και να πραγματώσουμε τους σκοπούς αυτής της αποστολής», είπε ο κ. Μπλίνκεν, διαβεβαιώνοντας στα γαλλικά «Nous sommes avec vous!» («είμαστε μαζί σας»).

Στο αρχηγείο της ΠΑΥΑ, της αστυνομικής διοίκησης υπό κενυατική διοίκηση, συναντήθηκε με αϊτινούς και κενυάτες αξιωματικούς.

Η Ουάσιγκτον δεν συνεισφέρει στρατεύματα στη δύναμη, αλλά είναι ο βασικός χρηματοδότης και προμηθευτής υλικού.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε την πρώτη επίσκεψη αμερικανού αξιωματούχου υψηλού επιπέδου στην Αϊτή από το 2015, δυο μήνες αφού άρχισε η ανάπτυξη των πρώτων κενυατών αστυνομικών, με μεγάλη καθυστέρηση.

Μετά την άφιξή του το πρωί έκανε συναντήσεις στην κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή.

Στις συνομιλίες του με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Γκάρι Κονίλ, έκανε λόγο για «αληθινή πρόοδο» χάρη στο έργο της διεθνούς δύναμης.

«Η ασφάλεια είναι το θεμέλιο για όλα όσα θα ακολουθήσουν, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή εκλογών την επόμενη χρονιά και την προσφορά βασικών υπηρεσιών στον αϊτινό λαό», σημείωσε.

Ο αϊτινός πρωθυπουργός Κονίλ αναγνώρισε πως η κατάσταση είναι «εξαιρετικά περίπλοκη», φάνηκε πάντως συγκρατημένα αισιόδοξος. «Αν μας υποστηρίξουν και σταθούν στο πλευρό μας οι εταίροι μας, θα επιτύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «αξιοσημείωτες» προόδους που καταγράφονται, κατ’ αυτόν.

Η Αϊτή διανύει περίοδο «μεγάλης πρόκλησης, αλλά και ελπίδας», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον συντονιστή του προεδρικού συμβουλίου μετάβασης Εντγκάρ Λεμπλάν Φιλς. «Το επόμενο κρίσιμο στάδιο για το οποίο συζητήσαμε είναι να σχηματιστεί εκλογική επιτροπή. Ελπίζουμε να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της σύντομα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Εντγκάρ Λεμπλάν Φιλς δήλωσε πως ελπίζει πως θα είναι σε θέση να «παρουσιάσει» την εκλογική επιτροπή από την επόμενη εβδομάδα, πως οι εκλογές στόχος είναι να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2025 και η μεταβίβαση της εξουσίας να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2026.

Στην Αϊτή έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016.

Μέσα στο καλοκαίρι έφθασαν 400 κενυάτες αστυνομικοί από τα συνολικά 2.500 μέλη που προβλέπεται να έχει η ΠΑΥΑ. Αν και η ανάπτυξή της καθυστερεί, ηγετικά στελέχη της διαβεβαιώνουν πως κατορθώθηκε να ανακτηθεί ο έλεγχος «απόλυτα απαραίτητων υποδομών, όπως το αεροδρόμιο» της πρωτεύουσας, και να ανοίξουν δρόμοι που διευκόλυναν την επιστροφή χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων.

Ωστόσο, δυο μήνες μετά την άφιξη των πρώτων αστυνομικών, κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους, εξαιτίας της απουσίας απτών αποτελεσμάτων.

«Οι ωμότητες τω συμμοριών συνεχίζονται και οι κακοποιοί δεν έχουν καν ανησυχήσει», έλεγε προ ημερών 39χρονος κάτοικος της πρωτεύουσας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Προχθές Τετάρτη η αϊτινή μεταβατική κυβέρνηση αποφάσισε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Εξάλλου, η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ συνέπεσε με γιγαντιαία διακοπή της ηλεκτροδότησης στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς τις τελευταίες ημέρες, αφού διαδηλωτές κατέλαβαν ηλεκτροπαραγωγική εγκατάσταση.

Η βία πάνοπλων κακοποιών εντάθηκε νωρίτερα φέτος και ανάγκασε τον αμφιλεγόμενο de facto πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί να παραιτηθεί.

Την 30ή Σεπτεμβρίου προβλέπεται να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της ΠΑΥΑ, που ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετέβη μετά την επίσκεψή του στην αϊτινή πρωτεύουσα στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, με την οποία η Αϊτή έχει ιστορικά ταραγμένες σχέσεις — επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Στο Σάντο Ντομίνγκο ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόσφατα επανεκλεγέντα πρόεδρο Λουίς Αμπιναδέρ, μερικές ημέρες μετά την κατάσχεση του αεροσκάφους που χρησιμοποιούσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στη χώρα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα