back to top
33.1 C
Athens
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024

33.1 C
Athens
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024

Γαλλία : Σε ρόλο ρυθμιστή η ακροδεξιά μετά την υποψηφιότητα Μπαρνιέ για την πρωθυπουργία

Διαβάστε επίσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε επιτέλους πρωθυπουργό για να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας, έδωσε ωστόσο με την κίνηση του αυτή στην ακροδεξιά μια σημαντική νίκη. Η επιβίωση της μελλοντικής κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ εξαρτάται από την καλή θέληση του Εθνικού Συναγερμού, του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν που τερμάτισε τρίτο στις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν έκανε μια προσπάθεια να βάλει τέλος σε μία από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις που έχει ζήσει η Γαλλία από το 1958  αναθέτοντας την κυβέρνηση στο  ρεπουμπλικάνο Μισέλ Μπαρνιέ.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις περισσότερες έδρες αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δεσμεύεται ήδη  να υποστηρίξει προτάσεις δυσπιστίας κατά του Μπαρνιέ στην Εθνοσυνέλευση. Γεγονός που σημαίνει  ότι ο Μπαρνιέ θα χρειαστεί τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανατραπεί αμέσως . Ο κίνδυνος είναι καθόλα υπαρκτός καθώς  συνασπισμός υπέρ του Μακρόν και η συντηρητική ομάδα της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς που πιθανότατα θα στηρίξει τον νέο πρωθυπουργό έχουν μόνο 213 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για την πλειοψηφία.

Οι ηγέτες του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού έχουν θέσει τις τελευταίες ημέρες τους όρους για την υποστήριξή τους: μέτρα για την αγοραστική δύναμη, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, την καθιέρωση της αναλογικής εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο και «σεβασμό» για τους ακροδεξιούς νομοθέτες.

«Η Μαρίν Λεπέν δίνει το φιλί του θανάτου. Ο Εθνικός Συναγερμός έχει 142 νομοθέτες, δεν μπορείς να τους αγνοήσεις», δήλωσε ο κεντρώος γερουσιαστής και σύμμαχος του Μακρόν Ερβέ Μαρσέιγ σε συνέντευξή του στη Le Monde.

Παρόλο που ο Εθνικός Συναγερμός έχασε τις βουλευτικές εκλογές τις οποίες προδιέθετε να κερδίσει και έχασε την ευκαιρία να κυβερνήσει τη Γαλλία, έχει πλέον αναδειχθεί σε βασιλικό παράγοντα της χώρας.

Το παρασκήνιο 

Η Μαρίν Λεπέν είχε βαρύνοντα λόγο   στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας για την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού , διαπραγματεύσεις με έντονο παρασκήνιο.  Η αναζήτηση πρωθυπουργού  έδωσε κατ’ αρχήν πόντους στον υπερσυντηρητικό  Ξαβιέ Μπερτράν ο οποίος αναδείχθηκε υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού μετά από  τη συνάντηση της Τρίτης στην οποία κεντροδεξιοί βουλευτές  δήλωσαν  στον Μακρόν ότι θα υποστήριζαν έναν πρωθυπουργό με δεξιό προσανατολισμό.

Ο Μακρόν τηλεφώνησε στη Λεπέν αργότερα το ίδιο απόγευμα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Οι δύο τους συζήτησαν την υποψηφιότητα του Μπερτράν, αλλά και του πρώην σοσιαλιστή Γάλλου πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζενέβ, ενός από τους πρώτους επικρατέστερους υποψήφιους, οι προοπτικές του οποίου είχαν εξανεμιστεί μέχρι αργά τη Δευτέρα.

Δεν είναι σαφές τι ειπώθηκε μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν, αλλά η κυρία της γαλλικής Ακροδεξιάς δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Μπερτράν ο οποίος καυχήθηκε ότι «έσπασε τα σαγόνια» της ακροδεξιάς στο βόρειο προπύργιο της Λεπέν, αφού την κέρδισε στην κούρσα για την ηγεσία της περιφέρειας Hauts-de-France.

Ο Εθνικός Συναγερμός απείλησε να «απορρίψει αμέσως» μια κυβέρνηση Μπερτράν, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του, μια προοπτική που ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να αντέξει. Η Αριστερά πιθανότατα θα υποστήριζε τις προσπάθειες της ακροδεξιάς να τορπιλίσει τον Μπερτράν, καταρρέοντας έτσι την κυβέρνησή του πριν καν ξεκινήσει.

Και έτσι, την Πέμπτη, ο Μπερτράν έφυγε και ο Μπαρνιέ μπήκε.

Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Μπαρνιέ, ο οποίος θα πρέπει επίσης να συμβιβαστεί με τους κεντροδεξιούς και κεντρώους υποστηρικτές του, μπορεί να ικανοποιήσει την ακροδεξιά, η οποία αντιτίθεται σε πολλές από τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι πιθανό να προταθούν για να διορθωθούν τα σοβαρά προβλήματα χρέους της Γαλλίας.

«Ο Μπαρνιέ φαίνεται να πληροί τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια που είχαμε ζητήσει, δηλαδή να έχουμε κάποιον που θα σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και θα μπορεί να μιλήσει με τον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε η Λεπέν. «Αυτό θα είναι χρήσιμο, καθώς θα χρειαστούν συμβιβασμοί για την επίλυση της κατάστασης του προϋπολογισμού».

Ενώ η ακροδεξιά θα μπορούσε ακόμη να προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπαρνιέ, ο δημοσκόπος της OpinionWay Bruno Jeanbart δήλωσε ότι ίσως δεν θέλει να επιταχύνει μια νέα κρίση.

«Έχουν την τύχη της κυβέρνησης στα χέρια τους, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι προς το συμφέρον τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Jeanbart.

«Θα μπορούσαν να αφήσουν τα πράγματα να συμβούν μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε, δεδομένου ότι αντιλαμβάνονται ότι “είναι δύσκολο να δι

«Θα μπορούσαν να αφήσουν τα πράγματα να συμβούν μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε, δεδομένου ότι αντιλαμβάνονται ότι “είναι δύσκολο να διοικήσεις μια χώρα χωρίς να κερδίσεις τις προεδρικές εκλογές”.

Δυσφορία στο στρατόπεδο του Μακρόν

Οι συναλλαγές του Μακρόν με τον Εθνικό Συναγερμό έχουν προκαλέσει ανησυχία στο στρατόπεδό του. Αφού διέλυσε το κοινοβούλιο μετά την κυρίαρχη επίδοση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε εκστρατεία για να κρατήσει τα άκρα μακριά από την εξουσία στο Παρίσι. Τώρα τους παρέδωσε μια δαμόκλειο σπάθη που θα κρέμεται πάνω από την επόμενη κυβέρνηση.

Ένας κεντρώος βουλευτής  δήλωσε ότι οι εξελίξεις της Πέμπτης δεν «ανταποκρίνονται στο πνεύμα του Ρεπουμπλικανικού Μετώπου», μια αναφορά σε μια παραδοσιακή συμφωνία μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία. Ο νομοθέτης είπε ότι η τύχη του Μπαρνιέ ουσιαστικά «κρατείται όμηρος από τον Εθνικό Συναγερμό».

Ένας άλλος αριστερός βουλευτής από το κόμμα του Μακρόν κατηγόρησε την αριστερά ότι δεν κατάφερε να «σκεφτεί έξω από το κουτί». Αφού αρχικά διαπληκτίστηκε εσωτερικά, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρότεινε τη δική του υποψήφια, την 37χρονη δημόσια υπάλληλο Λουσί Καστέτ , για τη θέση του πρωθυπουργού, επιμένοντας ότι η πρώτη θέση που κατέλαβε του έδινε το δικαίωμα να επιλέξει

Ο Μακρόν κατέρριψε γρήγορα την υποψηφιότητα της Καστέτ στο όνομα της θεσμικής σταθερότητας, προβλέποντας ότι δεν θα επιβίωνε από την ψήφο δυσπιστίας της κατακερματισμένης Εθνοσυνέλευσης.

Αλλά η Μαρίν Τοντελιέ, η επικεφαλής των Πρασίνων, δήλωσε ότι ο Μακρόν «έψαχνε για ένα πρόσωπο που ήταν όλο και πιο δεξιά» για να ικανοποιήσει την Εθνική Συσπείρωση και να διασφαλίσει ότι δεν θα αποδοκιμάσει την επόμενη κυβέρνηση.

«Έκανε συνεχώς χάδια στην ακροδεξιά», είπε.

Πηγή: Politico.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα