back to top
33.1 C
Athens
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024

33.1 C
Athens
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024

Π. Παππάς: Ανάγκη νέου κόμματος σύγχρονης Κεντροαριστεράς στη βάση των αναγκών της κοινωνίας

Διαβάστε επίσης

Για τις καταιγιστικές εξελίξεις, τους κραδασμούς και το εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε ο βουλευτής Κιλκίς του κόμματος, Πέτρος Παππάς στον Αθήνα 984 και στους Απόστολο Χονδρόπουλο και Γιώργο Κατσίγιαννη, με τα γεγονότα στην Πολιτική Γραμματεία να φαίνονται πως ήταν απλώς η προπαρασκευή της αυριανής σκληρής αναμέτρησης στην Κεντρική Επιτροπή (Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου).

Μιας συνεδρίασης από στην οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο άλλης μιας διάσπασης.

*Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο, ως πολιτικό κόμμα. Όπως τουλάχιστον το γνωρίζαμε μέχρι τον Μάιο του 2023 και την αποχώρηση Τσίπρα από την ηγεσία.
«Τον τελευταίο χρόνο ζούμε μια επώδυνη πορεία μετασχηματισμού του κόμματος και  την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου σχήματος. Μιας νέας παράταξης από τις στάχτες του παλιού και από τα υγιή υλικά που υπάρχουν εντός του κόμματος, το οποίο να απευθύνεται στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και στον προοδευτικό κόσμο. Υπάρχει μια πολιτική ορφάνια τα τελευταία 15 χρόνια που πρέπει να την καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στη διάσπαση, όσοι  υπηρετούν αυτό το σχέδιο θα επιβιώσουν εντός του νέου χώρου που πρέπει να σχηματιστεί, εάν δεν μπορούν να το υπηρετήσουν, καθένας διατηρεί το δικαίωμα να τραβήξει το δρόμο του»
*Πρέπει να γεννηθεί ένα κόμμα σύγχρονης Κεντροαριστεράς, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κοινωνίας – Λείπει από την κατάρρευση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου το 2011- Δεν τα κατάφερε ο Τσίπρας λόγω εσωκομματικών ανισορροπιών 
«Θα πάμε σε ένα καταστατικό Συνέδριο που θα αλλάξει ριζικά το κόμμα. Δεν είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με τις μικροφιλοδοξίες ή τα “κολλήματα” κάποιων που δεν αντιλαμβάνονται ότι το κόμμα πρέπει να πάει μπροστά. Θεωρώ ότι δεν θα πάει καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί άλλος πρόεδρος. Δεν είναι στο πρόσωπο το πρόβλημα…  Μήπως θα έχει καλύτερη πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ  αν στην ηγεσία του βρεθούν ο κ. Φαραντούρης, η κυρία Γεροβασίλη ή ο κ.Φάμελλος; Ποιο γάντι να σηκώσει ο εκλεγμένος προ 11 μηνών Πρόεδρος;  Κι αν εκλεγεί θα προχωρήσουν άραγε σε νέο κύκλο αμφισβήτησης ; 
Το κόμμα έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλοι…το είπε παραιτούμενος κι ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό που πρέπει να γεννηθεί είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Κεντροαριστεράς, άλλωστε το τι είναι Αριστερά και Κεντροαριστερά είναι δυναμικό στις κοινωνίες. Να υπάρξει ένα κόμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό λείπει από τον κόσμο και λείπει από το 2011 με την κατάρρευση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Περάσαμε σε μια ορφάνια του προοδευτικού χώρου και δυστυχώς, λόγω εσωκομματικών ανισορροπιών, δεν τα κατάφερε κι ο κ. Τσίπρας».
*Λάθος Τσίπρα ότι δυναμίτισε το κόμμα ζητώντας την αποπομπή Κασσελάκη
«Ο κάθε πολιτικός, έτσι κι ο κ. Τσίπρας, είναι υπεύθυνος για τη στάση που κράτα και τις θέσεις του. Θεωρώ λάθη  του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το ότι έβαλε βόμβα στα θεμέλια του προηγούμενου Συνεδρίου μας ζητώντας την αποπομπή του κ. Κασσελάκη από το Συνέδριο μόλις 5 μήνες από την εκλογή του, όπως και την πρόσκληση μελών της Νέας Αριστεράς στα εγκαίνια του Ινστιτούτου  που δημιούργησε».
*Η βάση θα δείξει την πόρτα σε κάποια στελέχη – Κάποιοι μετρούν το μπόι τους με τη σκιά τους
«Η βάση του κόμματος, το Συνέδριο εν προκειμένω θα δώσει την κατεύθυνση για το κόμμα που θέλει τελικά να έχει ο προοδευτικός χώρος. Κι από εκεί και μετά, τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους. Όσοι μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το σχέδιο θα μείνουν στο κόμμα, οι υπόλοιποι θα χαράξουν μια πορεία όπως την φαντάζονται.  Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και η ίδια η βάση του κόμματος θα δείξει την πόρτα της εξόδου σε κάποια από τα στελέχη. Κάποιοι κάνουν τα ίδια λάθη με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς που αποχώρησαν , όπως και τα στελέχη του Λαφαζάνη ή του Βαρουφάκη πιο πριν. Κάποιοι μετράνε το μπόι τους με βάση τη σκιά τους, δηλαδή απόλυτα αναντίστοιχα σε σχέση με το αποτύπωμά τους στην κοινωνία».
*Είναι δυνατόν να έχουμε υβριστή του πρόεδρου, όπως ο κ. Σπίρτζης και να μη διαγράφεται;
«Ο κ. Κασσελάκης με την πρόταση για αλλαγή του ονόματος, προσπαθεί να ανοίξει ένα παράθυρο προς το μέλλον. Είναι λίγο κωμικοτραγικό και ντροπιαστικό αυτό που συμβαίνει με τη διαγραφή Σπίρτζη … Είναι δυνατόν να έχουμε υβριστή του πρόεδρου και να μη διαγράφεται;  Συνιστά παράδειγμα της απόλυτα νοσηρής οργανωτικο-οικονομικπής  λειτουργίας του κόμματος και οφείλει να αλλάξει, ανάμεσα σε άλλα, στο προσεχές καταστατικό Συνέδριο…
*Για την αλλαγή ονόματος 
«Δεν είμαστε Συνασπισμός κομμάτων πλέον και  στον τίτλο πρέπει να υπάρχει μια ευρύτερη απεύθυνση στο εκλογικό ακροατήριο με τις λέξεις Κεντροαριστερά, Πρόοδος, Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ειδικότεροι από εμένα για την παραγωγή brand..»
*Δικαίωμα του Πολάκη να αμφισβητεί  ή να θεωρεί ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά   – Τίθεται προ των ευθυνών του με την κίνηση επανένταξής του στην ΚΟ ΣΥΡιΖΑ ΠΣ  
«Η πορεία μέχρι σήμερα δημιουργεί διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και προστίθεται σε όλα αυτά κι ο κ. Πολάκης. Είναι δικαίωμα του να αμφισβητεί όπως και να αλλάζει γνώμη. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω κατά πόσο με τέτοια ρητορική,  έχει θέση ο Παύλος Πολάκης στο νέο κόμμα που πρέπει να δημιουργηθεί. Πρέπει να υπάρξει ένας νέος, ευρύς, υγιής και προοδευτικός πολιτικός φορέας όπου  θα μπορούν να μετρηθούν και οι φιλοδοξίες.. Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι δεμένος  με καμία καρέκλα, το έχει πει ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο. 
Με την επανένταξη του κ. Πολάκη στην Κ.Ο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα του στερεί τη δικαιολογία της άδικης αποπομπής. Τον θέτει προ των ευθυνών του και προ του εκλογικού του ακροατηρίου να πει ποια είναι η ιδέα του για τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της ενδεχομένως άδικης αρχικής αποπομπής του από την ΚΟ του κόμματος».
*Μεγάλο Βατερλό της κυβέρνησης  ο χώρος της Υγείας – Ούτε ένας γιατρός δεν θα  μείνει στο ΕΣΥ  με τα μπαλώματα των 200 και 300 ευρώ.
«Πρέπει  να αλλάξει το ΕΣΥ εκ θεμελίων ώστε να γίνει ελκυστικό απέναντι στους γιατρούς. Αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει γενναία αύξηση μισθολογική αντίστοιχη των φτωχών χωρών. Αν δε δώσει στους νοσηλευτές κίνητρα, και να αναδιατάξει τον χάρτη υγείας της χώρας, δεν πρόκειται ούτε ένας γιατρός να μείνει στο ΕΣΥ  με τα μπαλώματα των 200 και 300 ευρώ».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα