back to top
24.3 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

24.3 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Διακοπές τέλος: Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές – Οι αλλαγές και οι ελλείψεις

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας χτύπησε και περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν στα θρανία τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στο μικροσκόπιο του σταθμού της πόλης μπαίνουν όλα τα θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις ελλείψεις μέχρι το κόστος της Παιδείας για την οικογένεια.   

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εκάστοτε σχολικής μονάδας που θα κοινοποιηθεί στους γονείς. Στα δημοτικά και νηπιαγωγεία ο αγιασμός θα τελεστεί το χρονικό διάστημα από τις 8:15 με 9:30. Αμέσως μετά τον αγιασμό, οι μαθητές θα μεταβούν στις τάξεις για να λάβουν τα βιβλία και το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές, αυτοί των Γυμνασίων και Λυκείων, θα ενημερωθούν από τα σχολεία τους για την ώρα του αγιασμού όμως παραδοσιακά αυτός τοποθετείται μεταξύ 8:30 και 11:00, ανάλογα με τους Δήμους και την διαθεσιμότητα σε ιερείς. Μετά τον αγιασμό, οι μαθητές παραλαμβάνουν βιβλία, το ωρολόγιο πρόγραμμα και από την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν φέτος στην σχολική καθημερινότητα είναι η ρητή απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές και το Ψηφιακό Φροντιστήριο. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο αποτελεί φέτος τη μεγαλύτερη καινοτομία για τους μαθητές καθώς παρέχεται δωρεάν και αφορά τα παιδιά από την Πέμπτη Δημοτικού μέχρι και τη Β’ Λυκείου ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή σύγχρονης εκπαίδευσης στην Γ’ Λυκείου.

Αλλαγές υπάρχουν και στις απουσίες ενώ υιοθετείται αυστηροποίηση των ποινών. Η τεχνολογία αποκτά σημαντικό ρόλο στην τάξη, όπως τόνισε πρόσφατα και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, με διαδραστικούς πίνακες, ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενημέρωσης γονέων και υποβολής αναφορών για εκφοβισμό. Παράλληλα καλλιεργείται η φιλαναγνωσία και η φιλοσοφία της έμπρακτης συμμετοχής των παιδιών στην κοινωνία.

Η φετινή χρονιά αρχίζει με επιπλέον δέκα χιλιάδες μόνιμους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που ήδη διορίστηκαν σε μία προσπάθεια να καλυφθούν όσα περισσότερα κενά είναι δυνατόν με μόνιμους διορισμούς, ωστόσο ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό εξακολουθούν να υφίστανται παρά τις 5.835 προσλήψεις αναπληρωτών που έχουν ήδη γίνει για την κάλυψη των κενών. Η Ένωση Φιλολόγων κάνει λόγο για 300 κενά εκπαιδευτικών στα φιλολογικά μαθήματα, σε όλες τις βαθμίδες, ενώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, με το υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίζει ότι και αυτά θα καλυφθούν με αναπληρωτές. Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι οι ελλείψεις θα είναι εκείνες που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν, όπως ασθένειες ή εγκυμοσύνες. Ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι με τη διαδικασία που εφαρμόζεται πλέον, τα κενά θα καλυφθούν άμεσα,

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι φέτος ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στους διορισμούς στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και της Παράλληλης Στήριξης. Για το διδακτικό έτος 2024-2025, οι διορισμοί στις ειδικότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή τετραπλασιάζονται σε σχέση με το 2023. Οι δε θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, φέτος είναι οκταπλάσιες – υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη χρονιά, οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται από το υπουργείο Παιδείας, με την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς, θα έχουν καλυφθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι ανάγκες παράλληλης στήριξης για τις μαθήτριες και τους μαθητές των τάξεων νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ δημοτικού.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα