26.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

ΚΚΕ: Η κυβερνητική πολιτική επιδεινώνει τη λαϊκή Υγεία και συσσωρεύει νέα προβλήματα

Διαβάστε επίσης

Προσλήψεις προσωπικού, αποκατάσταση στα εισοδήματα των υγειονομικών, κατάργηση όλων των πληρωμών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, ζητάει με ανακοίνωση του το τμήμα Υγείας του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας.

«Οι σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας δεν ήταν τίποτα άλλο από την εξειδίκευση μέτρων που ενισχύουν την επιχειρηματική δράση των δημόσιων μονάδων υγείας, τις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς, τη συνέχιση της μεγάλης υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και την επιδείνωση των εργασιακών, οικονομικών, επιστημονικών και κοινωνικών αναγκών των υγειονομικών», προσθέτει.

Το ΚΚΕ – υπογραμμίζει – ποτέ δεν κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως παραπονέθηκε ο υπουργός, καθώς και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για “αδιαφορία” ως προς το το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά για το τεράστιο “ενδιαφέρον” τους να προωθήσουν μέτρα που σταδιακά το μετατρέπουν σε κατ’ όνομα “δημόσιο” και ενισχύουν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του σε πλήρη αρμονία με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προκειμένου η υγεία του λαού να “κοστίζει” λιγότερο στους κρατικούς προϋπολογισμούς, να μην αντιστρατεύεται τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η συστηματική επίκληση του υπουργού στη συνέντευξη να αναγνωριστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα είναι αφενός λαθροχειρία, αφού προσπαθεί τα επιτεύγματα των υγειονομικών να τα παρουσιάσει ως επιτεύγματα της πολιτικής της κυβέρνησης, αφετέρου αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό του λαού ότι η κυβερνητική πολιτική, που επιδεινώνει τη λαϊκή υγεία και συσσωρεύει νέα προβλήματα, μπορεί να είναι και εργαλείο για τη λύση τους.

• Η παράθεση στοιχείων για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία, των έργων για ανακαίνιση δημόσιων μονάδων υγείας, εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας τους, στο βαθμό που γίνουν, ελάχιστη αξία έχουν, εάν δε συνοδεύονται από μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού και με κατάργηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών των ασθενών.

• Η επίκληση του υπουργού ότι τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία αποτελούν προσφορά στους “μη έχοντες τη δυνατότητα” να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί πρόκληση για το λαό που καλείται να ξαναπληρώσει για την περίθαλψή του. Η κυβέρνηση επιχειρεί να “χρυσώσει το χάπι” “κερνώντας” τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία μόνο δωρεάν δεν είναι αφού τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης ο λαός τα χρηματοδοτεί και το κεφάλαιο τα απολαμβάνει. Στην ουσία δίνουν ελάχιστα για να κερδίσουν πολλά περισσότερα. Μάλιστα, το ότι ακούστηκε πως κάποια από αυτά τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνουν απευθείας στον ιδιωτικό τομέα υποδηλώνει νέο ζεστό χρήμα προς τους κλινικάρχες.

• Η προβολή στοιχείων για την ενίσχυση των εισοδημάτων των υγειονομικών δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο τις περικοπές που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους και γι’ αυτό τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και οι προηγούμενες έχουν “αφωνία” για την κατάργησή τους. Ακόμα, όμως, και αυτά τα επιδόματα που ανακοινώνει δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες δουλειάς, τις επιστημονικές και κοινωνικές ανάγκες των υγειονομικών που όλα μαζί δημιουργούν όρους αποστροφής και όχι προσέλκυσης για κάλυψη των αναγκών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου οι συνθήκες του “άγονου” δε δημιουργούνται από μόνες τους, αλλά από την πολιτική του “ελάχιστου” στη βάση του “κόστους – οφέλους”.

• Η ανακοίνωση για πολλοστή φορά της ίδρυσης κάποιων Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας δεν μπορεί και ούτε κρύβει την ανυπαρξία δομών, προσωπικού και συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα, την οποία αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διέλυσαν.
• Η ανακοίνωση της πλήρους εφαρμογής το επόμενο διάστημα του κριτηρίου της παραγωγικότητας στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας, δηλαδή του κριτηρίου της “αγοράς”, που θα καθορίζει ποια τμήματα, εργαστήρια θα είναι “βιώσιμα”, ποιες και πόσοι εργαζόμενοι θα τα στελεχώνουν, ανάλογα με τα έσοδα από την πώληση των εργασιών τους και όχι με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, προμηνύει νέο κλείσιμο μονάδων υγείας, νέες διαφοροποιήσεις μεταξύ δομών, παρεχόμενων υπηρεσιών και εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

​Η επίκληση του υπουργού, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι τα προβλήματα του “ΕΣΥ” υπάρχουν και σε άλλα προηγμένα συστήματα υγείας, απλά επιβεβαιώνει ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ανεξάρτητα του “σημείου αφετηρίας” σε κάθε καπιταλιστικό κράτος, η τάση παντού είναι η επιδείνωση των όρων και της έκτασης παροχών εργασιών υγείας στο λαό και των όρων δουλειάς των υγειονομικών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το μπαράζ των προπαγανδιστικών τους σκηνοθεσιών νομίζει ότι, με το γνωστό “πες – πες κάτι θα μείνει”, αλλά και με τον όλο και πιο συχνό αντικομμουνισμό του υπουργού Υγείας, θα τη “βγάλει καθαρή”. Οι προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών και του λαού και η ενίσχυσή τους το επόμενο διάστημα για προσλήψεις προσωπικού, αποκατάσταση των εισοδημάτων των υγειονομικών, κατάργηση όλων των πληρωμών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, η χρηματοδότηση της λαϊκής υγείας με φορολογία του κεφαλαίου είναι στο κέντρο της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και των “αντιπολιτευόμενων” στηριγμάτων της. Για να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης που θα έχει ως κριτήριο την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων της επιστήμης, των υγειονομικών και της παραγωγικότητας υπέρ των λαϊκών -κοινωνικών αναγκών και όχι αυτές οι δυνατότητες να φιλτράρονται από τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Στην οργάνωση αυτού του αγώνα πρωτοστατεί το ΚΚΕ».

Κώστας Κορέλλης

  • Ετικέτες
  • KKE
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα