back to top
24.7 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

24.7 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Ιός Δυτικού Νείλου: 22 νέα κρούσματα, 25 συνολικά θάνατοι

Διαβάστε επίσης

Άλλα 22 νέα εγχώρια κρούσματα, ιού του Δυτικού Νείλου, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.  Έχουν καταγραφεί, επίσης, 4 εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού.

Από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 11/09/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά εκατόν εξήντα δύο (162) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν είκοσι ένα (121) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και σαράντα ένα (41) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν είκοσι δύο (22) νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση. Για δύο ακόμη κρούσματα, με σύνθετο ιστορικό ταξιδιών, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης σχετικά με το εάν πρόκειται για εισαγόμενα ή εγχώρια κρούσματα (τα οποία, επίσης, δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση).

Θάνατοι 

Έχουν καταγραφεί είκοσι πέντε (25) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 80 έτη, εύρος: 61 – 93 έτη). Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλο σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό θανόντων)

Ιός  Δυτικού Νείλου 

Ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Η ασθένεια που προκαλεί μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.

Τι προκαλεί την ασθένεια του ιού του Δυτικού Νείλου 

Προκαλείται από τον ιό του δυτικού Νείλου από τον οποίο πήρε και το όνομα του. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην Ουγκάντα, στην Ανατολική Αφρική. Ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι του 1999 στη Νέα Υόρκη. Ο ιός του δυτικού Νείλου ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών.

Πως μεταδίδεται 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τα κουνούπια. Όταν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια τσιμπήσει ένα άτομο, τότε το άτομο αυτό μολύνεται. Τα κουνούπια μεταφέρουν τα υψηλότερα ποσά του ιού στις αρχές του φθινοπώρου. Γι αυτό και το ποσοστό της ασθένειας αυξάνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κίνδυνος μειώνεται καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και τα κουνούπια εξαφανίζονται.

Χρόνος επώασης 

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι 2-14 μέρες.

Συμπτώματα

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων (περίπου 80%) που μολύνονται από το ιό παραμένουν ασυμπτωματικά. Όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα συνήθως είναι ήπια και πιθανό να παρουσιάσουν :

• Κοιλιακό πόνο

• Διάρροια

• Πυρετός

• Πονοκέφαλο

• Έλλειψη όρεξης

• Μυϊκοί πόνοι

• Ναυτία

• Εξάνθημα

• Πονόλαιμος

• Διόγκωση των λεμφαδένων

• Έμετο

‘Ελενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα