back to top
26.8 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

26.8 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων για στεγαστικό – “Σπίτι μου 2” και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Διαβάστε επίσης

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ  για το στεγαστικό πρόβλημα εξειδικεύονται σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς, σε συνέντευξη Τύπου στις 11.30.

Η παρουσίαση θα γίνει από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. Στη συνέντευξη θα συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η νέα στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει δέσμη πρωτοβουλιών όπως πχ το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ, οι αυξημένες ενισχύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων, η κοινωνική αντιπαροχή, τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κορεσμένες περιοχές. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνδυάζει τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες με πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στις κατασκευές με στόχο να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά κατοικίας και να συγκρατηθούν τα ενοίκια.

Υπενθυμίζεται ότι έχει εξαγγελθεί: 

Δεύτερο Πρόγραμμα «Σπίτι Μου»:

  • Έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος με ύψος 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Στόχος να ωφεληθούν 15.000 νέοι και νέα ζευγάρια με ηλικιακό όριο τα 50 έτη, διευρύνοντας έτσι την περίμετρο των δικαιούχων.
  • Τα επιτόκια των δανείων θα είναι στο μισό του εμπορικού επιτοκίου, διευκολύνοντας την αγορά κατοικίας.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» λίγο μετά το πρώτο τρίμηνο του ’25, όπως είπε στο EΡΤnews η κ. Ζαχαράκη. Η ίδια είπε πως εξετάζεται η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου από τις 16.000 στις 20.000 για τον μόνο αιτούντα και αύξηση ανά παιδί κατά 4000. «Νομίζω ότι πραγματικά ότι θα δώσουμε αναπνοή σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας» είπε χαρακτηριστικά.

Δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών:

Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για παροχή δανείων ύψους έως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 20.000 παλαιών κατοικιών.

Κίνητρα για την αξιοποίηση κλειστών διαμερισμάτων:

  •     Όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα κλειστό διαμέρισμα ή μετατρέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια.
  •     Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον έναν χρόνο.
  •     Νέο αυξημένο τέλος στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών.

Υπολογίζονται σε 700.000 τα κλειστά διαμερίσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων 400.000 είναι στην Αττική. Προκειμένου να ενταχθούν οι κατοικίες στο μέτρο πρέπει να είναι δηλωμένες ως κενές ή να διατίθεντο σε βραχυχρόνια μίσθωση τουλάχιστον τα τρία προηγούμενα χρόνια στην ΑΑΔΕ, να είναι έως 120 τμ  και να μισθωθούν έως 31.12.205 για την άμεση αύξηση της προσφοράς.

Επίσης, αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουνκατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες.

Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

 

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα