back to top
26.4 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

26.4 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας: Ο «Φιλικός Χώρος» για ευάλωτες γυναίκες συνεχίζει με εκδηλώσεις και τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την ενδυνάμωση και ψυχοκοινωνική ευημερία των γυναικών, η κοινωνική υπηρεσία του ΚΜΟΠ «Φιλικός Χώρος για Γυναίκες και Κορίτσια», είναι ανοικτός και τον Σεπτέμβριο με νέες δραστηριότητες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικές δράσεις για τις συμμετέχουσες.

Μέσα στον Σεπτέμβριο οι γυναίκες μπορούν να μάθουν στο «Φιλικό Χώρο» από το να φτιάχνουν κοσμήματα και μάσκες ομορφιάς μέχρι να ενημερωθούν για ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας αλλά και για το πώς μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο «Φιλικός Χώρος» (Ματρόζου 1 & Τζαβέλλα στο Νέο Φάληρο-Πειραιάς) δίνει πρόσβαση στις γυναίκες σε πληροφορίες και πόρους για τη μείωση του κινδύνου έμφυλης βίας και αποτελεί σημείο παραπομπών και διασύνδεσης με φορείς, με βασικές αρχές την αλληλεγγύη, τη συνεργασία τη συμπερίληψη, την εχεμύθεια και την εμπιστευτικότητα. Πρόκειται για έναν χώρο που προσφέρει ασφαλές περιβάλλον για συζήτηση, διάλογο και κοινωνικές δραστηριότητες αποκλειστικά για γυναίκες που έχουν υποστεί διαφόρων μορφών κακοποίηση. Η δημιουργία του αισθήματος της ασφάλειας είναι βασικός στόχος αυτου του εγχειρήματος του ΚΜΟΠ προκειμένου οι γυναίκες που πηγαίνουν εκεί να μπορέσουν να θεραπευθούν από το τραύμα που τις βασανίζει. Ο άλλος στόχος είναι να δοθεί φωνή στις γυναίκες αυτές, που συχνά καταδικάζονται στη σιωπή, αφού τους είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουν στον κοινωνικό τους περίγυρο ή στην οικογένεια τους.

Ο χώρος είναι ανοιχτός σε γυναίκες και κορίτσια 16 ετών και άνω, διάφορων εθνικοτήτων, οι οποίες μπορεί να έχουν βιώσει ή να έχουν επιζήσει από κακοποίηση, βία ή εμπορία ανθρώπων και έχουν ανάγκη από έναν χώρο όπου θα αισθάνονται ασφαλείς, θα μπορούν να κάνουν παρέα με άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει μια παρόμοια κατάσταση και μέσα από διάφορες δραστηριότητες θα μπορέσουν να ενδυναμωθούν και να κοινωνικοποιηθούν.

Ο χώρος δεν έχει την υπόσταση καταφυγίου ή ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες, κέντρου κοινότητας ή υπηρεσίας μιας στάσης. Αντιθέτως, είναι ένα περιβάλλον όπου οι συμμετέχουσες γυναίκες θα συναντιούνται σε κλίμα εμπιστοσύνης, εχεμύθειας, ασφάλειας, αλληλεγγύης, συμπερίληψης και συνεργασίας για να κοινωνικοποιηθούν και να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες (χορός, προβολή ταινιών, χειροτεχνίες, εκπαιδεύσεις).

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Χώρου, κ. Γεωργία Αλεξάνδρου, η ανωνυμία των γυναικών και η εχεμύθεια αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του: «Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε καν το επίσημο όνομα της γυναίκας, αν αυτό επιθυμεί η ίδια και μεγιστοποιεί τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει. Tο πιο σημαντικό εργαλείο ενδυνάμωσης είναι το “μαζί’, η μαγεία που συμβαίνει όταν δημιουργείται ο χώρος για ειλικρινές, γνήσιο και ασφαλές μοίρασμα. Αυτό είναι δυνατόν μόνο όταν οι ίδιες οι γυναίκες αποφασίζουν να εμπιστευτούν και να ακούσουν η μία την άλλη. Εμείς, σαν επαγγελματίες του Φιλικού Χώρου, είμαστε εκεί για να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία.»

Τί θα βρει μια γυναίκα στον «Φιλικό Χώρο» του ΚΜΟΠ;

Ένα χώρο που θα μπορεί να είναι ο εαυτός της και που θα μπορεί να παρακολουθήσει δημιουργικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εργαστήρια καλλιέργειας δεξιοτήτων και ενημερωτικές συναντήσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων της. Ακόμη θα έχει τη δυνατότητα να διασυνδεθεί με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, να λάβει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς και να συμμετάσχει σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ποιες ημέρες μπορούν οι γυναίκες να επισκεφθούν τον «Φιλικό Χώρο»;

Ο «Φιλικός Χώρος» του ΚΜΟΠ είναι ανοιχτός κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 15:00 έως τις 17:00 (στην οδό Ματρόζου 1 & Τζαβέλλα στο Νέο Φάληρο-Πειραιάς, στάση Γραμμής 1 «Ν. Φάληρο») και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να τον επισκεφτούν και να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες, χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια προηγούμενη εγγραφή ή επικοινωνία μαζί με τον φορέα.

Μπορεί κανείς να δει αναλυτικά το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου εδώ: https://www.kmop.gr/wp-content/uploads/2024/09/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%A3%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85_Safe-Hut.jpg

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα