back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 23:00

Διαβάστε επίσης

Η κακοκαιρία Μπόρις κυριολεκτικά ”έπνιξε” την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Επτά νεκρούς μετρούν Ρουμανία, Πολωνία και Αυστρία ενώ τέσσερις αγνοούμενους αναζητούν οι αρχές στην Τσεχία. Οι πρωτοφανείς βροχές πλημμύρησαν πόλεις, έπνιξαν καλλιέργειες, ενώ προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές. Η Βιέννη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο υπερχείλισης του Δούναβη, σε εκτεταμένες περιοχές της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενώ προβλήματα καταγράφονται στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και στα εθνικά οδικά δίκτυα.. Καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η κακοκαιρία κινείται ανατολικότερα, σε συναγερμό ετοιμότητας έχουν τεθεί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στη Γερμανία, κυρίως στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Σαξονίας.

Σε μία περίπου ώρα, η Γερμανία ενεργοποιεί το σύστημα των ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορά της με στόχο ”τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης και την προστασία της χώρας από την ισλαμιστική απειλή”. Διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία δεν αναιρεί τους όρους της Συνθήκης Σένκεν (για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών) προσπάθησε να δώσει η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Ωστόσο κάτοικοι περιοχών κοντά στην γερμανική συνοριογραμμή, και επιχειρήσεις κυρίως μεταφορών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ανεπίτρεπτων και εξαιρετικά δαπανηρών καθυστερήσεων. Καμπανάκι και από το συνδικάτο των αστυνομικών, που επισημαίνει την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και πόρων για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Στο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ με έμφαση στο στεγαστικό το δημογραφικό πρόβλημα και τη αύξηση των αποδοχών εστίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη διαδικτυακή επικοινωνία του με τους πολίτες. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2025 φέρνει 12 αυξήσεις αποδοχών σε μισθωτούς (του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα), συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες με ταυτόχρονη μείωση 12 φόρων, με πιο σημαντική τη μείωση κατά μία ακόμη μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών». Στις 11.30 το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την εκτελεστική επιτροπή στης Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Στις επτά και μισή το απόγευμα ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την Υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα εγκαινιάσει τον νέο φωτισμό στο Ναό του Ποσειδώνα, στο ακρωτήρι του Σουνίου, με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την καθαίρεση Κασσελάκη. Πολλά στελέχη και οργανώσεις συνεχίζουν να μιλούν για αντικαταστατική και ως εκ τούτου άκυρη καθαίρεση του Προέδρου, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν ακόμη και την οριστική διαγραφή του, με την κριτική να εστιάζει και στην απόφαση Κασσελάκη να ανακαλέσει (την Παρασκευή) το πληρεξούσιο που είχε παραχωρήσει στον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. Ερωτηθείς σχετικά ο Νίκος Παππάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, έστειλε σαφές μήνυμα ενότητας καθώς -όπως τόνισε- θεωρεί αυτονόητη τη δέσμευση όλων των στελεχών ότι την επομένη της εκλογής νέου αρχηγού θα είναι όλοι μαζί στον αγώνα που θα ανατρέψει το καθοδικό σπιράλ της ΝΔ. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων – ακόμη κι εάν χρειαστεί να ”σπάσει’’ το δόγμα του μηδενικού δυναμισμού. Από τη Συνέντευξη τύπου και το Βελλίδειο ο κ. Παππάς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή την ακρίβεια, τις πυρκαγιές και το δημογραφικό.

Τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν οι υποψήφιοι αρχηγοί, στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το μεσήμερι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το επόμενο ραντεβού των έξι θα είναι τηλεοπτικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η 24η Σεπτεμβρίου κλειδώνει ως ημερομηνία διεξαγωγής της μεταξύ τους τηλεμαχίας.

Αναλυτικότερα από το βήμα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος πρέπει να επιλέξουν στην κάλπη ”το ύφος, το ήθος και τον προσανατολισμό της επόμενης κυβέρνησης της πατρίδας μας”.

”Την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ με σχέδιο, ενότητα κι εμπειρία’’ προέταξε στην ομιλία του ο Παύλος Γερουλάνος.

Στην ανάγκη της αυτόνομης πορείας του κόμματος εστίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

”Δεν μπορούμε να δεχθούμε την υστέρηση ως κανονικότητα”, είπε μεταξύ άλλων η Άννα Διαμαντοπούλου τονίζοντας ότι ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα big bang επανεκίνησης.

”Από το αποτέλεσμα της κάλπης θα κριθεί αν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια” τόνισε ο Χάρης Δούκας, κάνοντας λόγο για ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με στόχο τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας.

Από πλευράς του ο Μιχάλης Κατρίνης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινέσει σε πρακτικές που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ.

Σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν αύριο οι Δικηγόροι της χώρας, με αφορμή την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη, ο οποίος – όπως υποστηρίζουν – σχεδιάστηκε πρόχειρα και υλοποιείται χωρίς υποδομές. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 09.30 αύριο το πρωί, στο χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Πρεμιέρα για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου κάνει την Τρίτη (17-9) το ψηφιακό φροντιστήριο. Η εγγραφή γίνεται στην πλατφόρμα digitalschool.gov.gr ενώ οι παραδόσεις των μαθημάτων θα πραγματοποιούνται δωρεάν και ζωντανά κατά τις απογευματινές ώρες. το Ψηφιακό Φροντιστήριο απευθύνεται συνολικά στους μαθητές και τις μαθήτριες από την Ε’ Δημοτικού έως τη Γ’ Λυκείου.

Την ίδια μέρα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στις 50 δωρεάν Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη υποβληθεί 6.558 αιτήσεις, σημειώνοντας ρεκόρ. Οσοι επιλεγούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε μία από τις 38 ειδικότητες αιχμής θα λαμβάνουν εβδομαδιαία αποζημίωση 148,30 ευρώ. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω gov.gr με κωδικούς TAXISnet στη διεύθυνση: www.taxheaven.gr/news/68566/ews-thn-trith-1709-h-ypobolh-aithsewn-gia-eisagwgh-stis-50-dwrean-epas-maohteias

Ακυρώνεται το αυριανό δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 300Α Ρέντης – Κιάτο, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train. Ενώ η διαδρομή Κιάτο – Αίγιο θα εξυπηρετείτε από λεωφορεία.

Την τελευταία του πνοή, στα 85 του χρόνια, άφησε ο λαοφιλής ηθοποιός, Ντίνος Καρύδης, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις μία και μισή μετά το μεσημέρι, από το κοιμητήριο Ζωγράφου. Ο Ντίνος Καρύδης αποφοίτησε ως αριστούχος από τη Δραματική Σχολή Αθηνών, και στην πολυετή καριέρα του συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενώ συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1983, με την σύζυγό του, Τζούλια Αργυροπούλου ίδρυσαν την Ελεύθερη Αυλαία, εκεί όπου για 20 χρόνια ανέβασαν έργα Ελλήνων συγγραφέων. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη τη Σμαράγδα, επίσης αγαπητή και καταξιωμένη ηθοποιό.

Την Τρίτη εξάλλου κηδεύεται από το Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, ο παλιός λαϊκός τραγουδιστής, Κώστας Καρουσάκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81νος ετών. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους της ελληνικής λαϊκής σκηνής, ενώ ανέδειξε πλήθος σύγχρονων τραγουδιστών.

Στην αθλητική επικαιρότητα και τους σημερινούς αγώνες της 4ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ:

Πανσερραϊκός – Λεβαδειακός, 2 – 2. Ολυμπιακός – Παναιτωλικός: 0 – 0

OΦΗ – Άρης: 3 – 2 και ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: 0 – 0

Η αγωνιστική ολοκληρώνεται στις οχτώ αύριο το βράδυ με την αναμέτρηση ΑΕΚ – Βόλος.

Και ο καιρός

Γενικά αίθριος αύριο στην Αττική, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

22,9 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα