back to top
20.9 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

20.9 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 04:00

Διαβάστε επίσης

Ασύλληπτες καταστροφές στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από την θεομηνία Μπόρις που στοίχισε τη ζωή σε επτά άτομα, ενώ αγνοούνται 4εις. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες.
Η Βιέννη και εκτεταμένες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα της Αυστρίας χαρακτηρίστηκαν περιοχές καταστροφής, ενώ ακόμη ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερχείλισης του Δούναβη. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές και στην Τσεχία.
Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν στις πληγείσες χώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.

39 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης Σένκεν για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες της ομώνυμης ζώνης, η Γερμανία, από σήμερα και για άγνωστο χρονικό διάστημα, ενεργοποιεί σύστημα ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορά της με διακηρυγμένο στόχο ‘’τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης και την προστασία της χώρας από την ισλαμιστική απειλή’’.

Διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία δεν αναιρεί τους όρους της Συνθήκης Σένκεν προσπάθησε να δώσει η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το εσωτερικό της χώρας, με κατοίκους περιοχών κοντά στην γερμανική συνοριογραμμή, και επιχειρήσεις κυρίως μεταφορών να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ανεπίτρεπτων και εξαιρετικά δαπανηρών καθυστερήσεων.

Ένας άνδρας πυροβόλησε με τουφέκι τύπου AK στην περίμετρο του γηπέδου γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στο Δυτικό Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία έπαιζε γκολφ, με αποτέλεσμα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να ανοίξουν πυρ, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο πρώην πρόεδρος είναι σώος και αβλαβής.
Το FBI ανακοίνωσε ότι ερευνά μια «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Τραμπ». Την ίδια ώρα, ο τοπικός σερίφης με ανάρτησή του στα Social υποστήριξε ότι συνέλαβε έναν ύποπτο.
Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις δήλωσαν «ανακουφισμένοι» που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «σώος και αβλαβής».

Στην εσωτερική επικαιρότητα,
Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις συνεχίζουν να μιλούν για αντικαταστατική και ως εκ τούτου άκυρη καθαίρεση του Στέφανου Κεσσαλάκη, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φωνές ακόμη και για οριστική διαγραφή του.
Αφορμή για τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης ήταν η απόφαση Κασσελάκη να ανακαλέσει το πληρεξούσιο που είχε παραχωρήσει ως Πρόεδρος στον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, απόφαση που μπορεί να θέσει εν κινδύνω τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Tις θέσεις τους για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν χθες από την ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος οι υποψήφιοι για την Προεδρεία. Το επόμενο ραντεβού των έξι θα είναι τηλεοπτικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η 24η Σεπτεμβρίου κλειδώνει ως ημερομηνία διεξαγωγής της μεταξύ τους τηλεμαχίας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται στις 11.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Εκτελεστική Επιτροπή στης Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Στις επτά και μισή το απόγευμα συνοδευόμενος από την Υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα εγκαινιάσει τον νέο φωτισμό στο Ναό του Ποσειδώνα, στο ακρωτήρι του Σουνίου, με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν σήμερα οι Δικηγόροι της χώρας, με αφορμή την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη, ο οποίος – όπως υποστηρίζουν – σχεδιάστηκε πρόχειρα και υλοποιείται χωρίς υποδομές. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 09.30 το πρωί, στο χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Πρεμιέρα για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου κάνει αύριο το ψηφιακό φροντιστήριο. Η εγγραφή γίνεται στην πλατφόρμα digitalschool.gov.gr ενώ οι παραδόσεις των μαθημάτων θα πραγματοποιούνται δωρεάν και ζωντανά κατά τις απογευματινές ώρες.
Επίσης, αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στις 50 δωρεάν Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ.

Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 300A (Ρέντης – Κιάτο), σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train. Επίσης τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών στη διαδρομή Κιάτο – Αίγιο θα υποκατασταθούν από λεωφορεία.

Στη διεθνή επικαιρότητα,
Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς διαβεβαίωσε ότι οι δυνατότητες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ως προς τη συνέχιση του πολέμου με το Ισραήλ παραμένουν «υψηλές», παρά τις απώλειες που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια των ένδεκα και πλέον μηνών του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Νέα ρωσική επιδρομή με drones εξαπολύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ουκρανική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσαν πως άκουσαν αρκετές δυνατές εκρήξεις.

Στον Καναδά, σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών καταγράφτηκε στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της παραθαλάσσιας πόλης Πορτ ΜακΝίλ, στη Βρετανική Κολομβία, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών.
Το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 10 χιλιόμετρα από τον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίησε για τσουνάμι.

Την τελευταία του πνοή, στα 85 του χρόνια, άφησε χθες ο λαοφιλής ηθοποιός, Ντίνος Καρύδης, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις μία και μισή μετά το μεσημέρι, από το κοιμητήριο Ζωγράφου.
Ο Ντίνος Καρύδης αποφοίτησε ως αριστούχος από τη Δραματική Σχολή Αθηνών, και στην πολυετή καριέρα του συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενώ συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1983, με την σύζυγό του, Τζούλια Αργυροπούλου ίδρυσαν την Ελεύθερη Αυλαία, εκεί όπου για 20 χρόνια ανέβασαν έργα Ελλήνων συγγραφέων. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη τη Σμαράγδα, επίσης πολύ αγαπητή και καταξιωμένη ηθοποιό.

Την Τρίτη εξάλλου κηδεύεται από το Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, ο παλιός λαϊκός τραγουδιστής, Κώστας Καρουσάκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81νος ετών.

Στην αθλητική επικαιρότητα
Η 4η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ ολοκληρώνεται στις οχτώ το βράδυ με την αναμέτρηση ΑΕΚ – Βόλος.
Στα σκορ της Κυριακής, Πανσερραϊκός – Λεβαδειακός: 2 – 2, Ολυμπιακός – Παναιτωλικός: 0 – 0, OΦΗ – Άρης: 3 – 2 και ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: 0 – 0

ΚΑΙΡΟΣ
Φθινοπωρινό σκηνικό στην Αττική με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα