24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός έχει σημάνει στις γερμανικές αρχές. Ισχυρή έκρηξη πριν από λίγο στον δακτύλιο γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κολωνίας. Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και με ανακοίνωσή της στο «Χ», καλεί τους πολίτες να την αποφεύγουν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Ψηλά ξανά στην Ευρωπαική ατζέντα το μεταναστευτικό. 39 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης Σέγκεν για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες της ομώνυμης ζώνης, η Γερμανία, από σήμερα και για έξι μήνες ενεργοποιεί σύστημα ελέγχων στα χερσαία σύνορά της με διακηρυγμένο στόχο ‘’τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης και την προστασία της χώρας από την ισλαμιστική απειλή’’.

Διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία δεν αναιρεί τους όρους της Συνθήκης Σέγκεν προσπάθησε να δώσει η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το εσωτερικό της χώρας, με κατοίκους περιοχών κοντά στην γερμανική συνοριογραμμή και επιχειρήσεις κυρίως μεταφορών να προειδοποιούν για την πιθανότητα ανεπίτρεπτων και εξαιρετικά δαπανηρών καθυστερήσεων.

Το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και οι τρόποι αντιμετώπισής του στο επίκεντρο της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι στη μια το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, στη Ρώμη. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας που θα είναι αρμόδια για την ασφάλεια των συνόρων, κάτι που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Στάρμερ.

Ζημιές ή πενιχρά εισοδήματα εξακολουθεί να δηλώνει η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με την ανάλυση των φορολογικών τους δηλώσεων. Έξι στους δέκα ιδιοκτήτες μπαρ και κομμωτηρίων δηλώνουν ζημιές, ενώ στη σχετική λίστα της εφορίας ακολουθούν οι εστιάτορες και όσοι διαθέτουν συνεργεία αυτοκινήτων.

Αντίθετα, καλύτερη εικόνα ως προς τα κέρδη εμφανίζουν οι οδηγοί ταξί, οι οδοντίατροι και οι υδραυλικοί, δηλώνοντας όμως και αυτοί εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αν δεν εφαρμοζόταν το τεκμήριο, οι επαγγελματικές αυτές κατηγορίες θα συνέχιζαν να πληρώνουν ελάχιστους ή μηδενικούς φόρους.

Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο στη μάχη για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα πρέπει να το τηρούν σε πρώτη φάση υποχρεωτικά από τον Οκτώβριο συνεργεία και πλυντήρια αυτοκινήτων, επιχειρήσεις ενοικίασης και πώλησης οχημάτων και εταιρίες διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό που ανακοίνωσε από την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, εξειδικεύουν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί, σε συνέντευξη Τύπου στις 11.30.

Εν τω μεταξύ, συμβολική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο πραγματοποιούν αστυνομικοί μέλη της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Διαμαρτύρονται για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη και την αύξηση στα νυχτερινά που αντιστοιχεί σε μόλις 0,5 ευρώ μεικτά την ώρα.

Με την εκτελεστική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων συναντάται στις 11.30 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις επτά και μισή το απόγευμα, συνοδευόμενος από την Υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, θα εγκαινιάσει τον νέο φωτισμό στο Ναό του Ποσειδώνα, στο ακρωτήριο του Σουνίου, με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με φωνές εντός του κόμματος να μιλούν ακόμη και για οριστική διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη.

Αφορμή για τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης ήταν η απόφαση του έκπτωτου προέδρου να ανακαλέσει το πληρεξούσιο στον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Tις θέσεις τους για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν χθες από την ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος οι υποψήφιοι για την Προεδρία. Το επόμενο ραντεβού των έξι θα είναι τηλεοπτικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η 24η Σεπτεμβρίου κλειδώνει ως ημερομηνία διεξαγωγής της μεταξύ τους τηλεμαχίας.

Την ανησυχία τους για την παρατεταμένη ανομβρία και την ανάγκη να ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα για την αντιμετώπισής της υπογραμμίζουν οι ειδικοί . Μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου, είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια, η Αττική έχει χάσει 400 με 450 τόνους κυβικά νερού. Ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε στο σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας ότι ήδη – σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος – γίνεται μερική εκτροπή δύο παραποτάμων του Ευήνου, ενώ έχουν ξεκινήσει και κάποιες γεωτρήσεις

Επίσημη πρεμιέρα κάνει το απόγευμα το ψηφιακό φροντιστήριο και 120.000 μαθητές της τρίτης λυκείου θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα προετοιμασίας για τις πανελλαδικές σε απευθείας μετάδοση

Πρεμιέρα σήμερα του ψηφιακού φροντιστηρίου για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου. Η εγγραφή γίνεται στην πλατφόρμα digitalschool.gov.gr. Οι παραδόσεις των μαθημάτων θα πραγματοποιούνται δωρεάν και ζωντανά κατά τις απογευματινές ώρες.

Δύο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία. Συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους σε Αττική και Βοιωτία μεταξύ των οποίων, ιατροί, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι φαρμακείων καθώς και ιατρικός επισκέπτης. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ, ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.

Σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους σήμερα οι Δικηγόροι της χώρας, με αφορμή την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη, ο οποίος – όπως υποστηρίζουν – σχεδιάστηκε πρόχειρα και υλοποιείται χωρίς υποδομές. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του σε Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Σε ασφαλές σημείο αγκυροβόλησης προς τα βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας ρυμουλκείται με αργή ταχύτητα από το ελληνικό ναυαγοσωστικό «Aigaion Pelagos» το ελληνόκτητο τάνκερ Sounion προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση κατάσβεσης και αδρανοποίησης καυσίμων.

Ταυτοποιήθηκε ο άνδρας που βρίσκεται υπό κράτηση για την φερομενη «απόπειρα δολοφονίας» κατά του Ντόναλντ Τραμπ, όπως την έχει χαρακτηρίσει το FBI. Πρόκειται για τον 58χρονο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε με τουφέκι έξω από το γήπεδο γκολφ του μεγιστάνα στη Φλόριντα. CNN και CBS μετέδωσαν ότι ο Ρουθ είναι κατασκευαστής κατοικιών στη Χαβάη, έχει ποινικό μητρώο που εκτείνεται σε δεκαετίες και δημοσιεύει τακτικά άρθρα για την πολιτική και την επικαιρότητα, επικρίνοντας μερικές φορές τον Τραμπ. Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις δήλωσαν «ανακουφισμένοι» που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «σώος και αβλαβής».

Επιδεινώνεται συνεχώς η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Γιώργο Πετρόπουλο, στέλεχος της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ, που μίλησε στον Αθήνα 9.84 από τη Ράφα. “Κάθε ημέρα υπάρχουν λιγότερα τρόφιμα και φάρμακα” περιέγραψε μεταξύ άλλων. Τόνισε ότι περίπου 450 εργαζόμενοι στον ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής ενώ αυξάνονται καθημερινά οι επιθέσεις. Ακτίνα φωτός, ο εμβολιασμός 550.000 παιδιών για πολιομυελίτιδα όταν υπήρξε η δεκαήμερη κατάπαυση του πυρός.

Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 300A (Ρέντης – Κιάτο), σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train. Επίσης τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών στη διαδρομή Κιάτο – Αίγιο θα εκτελεστούν με λεωφορεία.

Την τελευταία του πνοή, στα 85 του χρόνια, άφησε χθες ο ηθοποιός, Ντίνος Καρύδης, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στη μία και μισή μετά το μεσημέρι, από το κοιμητήριο Ζωγράφου.

“Η απώλεια του Ντίνου Καρύδη μας στερεί από έναν έντιμο και ευαίσθητο άνθρωπο με αρχές αλλά και έναν πολυδιάστατο ηθοποιό, με μακρόχρονη και γόνιμη πορεία” δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Μεγάλη συναυλία με τίτλο “Τραγουδάμε για την ειρήνη και την αλληλεγγύη” διοργανώνει απόψε στις 9 στο Ηρώδειο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Στην αθλητική επικαιρότητα

Η 4η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ ολοκληρώνεται στις οκτώ το βράδυ με την αναμέτρηση ΑΕΚ – Βόλος.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτασει έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα