back to top
24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

Ισχυρή έκρηξη νωρίτερα στον δακτύλιο γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κολωνίας. Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και με ανακοίνωσή της στο «Χ», καλεί τους πολίτες να την αποφεύγουν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Ψηλά ξανά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα το μεταναστευτικό. 39 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης Σέγκεν για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες της ομώνυμης ζώνης, η Γερμανία, από σήμερα και για έξι μήνες ενεργοποιεί σύστημα ελέγχων στα χερσαία σύνορά της με διακηρυγμένο στόχο ‘’τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης και την προστασία της χώρας από την ισλαμιστική απειλή’’.

Διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία δεν αναιρεί τους όρους της Συνθήκης Σέγκεν προσπάθησε να δώσει η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το εσωτερικό της χώρας, με κατοίκους περιοχών κοντά στην γερμανική συνοριογραμμή και επιχειρήσεις κυρίως μεταφορών να προειδοποιούν για την πιθανότητα ανεπίτρεπτων και εξαιρετικά δαπανηρών καθυστερήσεων.

Υπό τη σκιά των σχετικών εξελίξεων, το μεταναστευτικό αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπτρίτη με τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης.

Η παράτυπη μετανάστευση και οι τρόποι αντιμετώπισής του προβλήματος, στο επίκεντρο της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι στη μια το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, στη Ρώμη. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας που θα είναι αρμόδια για την ασφάλεια των συνόρων, κάτι που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Στάρμερ.

Το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος βάζει στη φαρέτρα του ανταγωνισμού των παρόχων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο τιμολόγιο αυτό, από την 1η Νοεμβρίου, η τιμή της κιλοβατώρας θα διαφοροποιείται μέσα στο 24ώρο ώστε οι επαγγελματίες, στους οποίους απευθύνεται αρχικά, να επωφελούνται από τις χαμηλές ώρες κατανάλωσης. Στόχος είναι οι πάροχοι να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές τις ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας έχουν χαμηλές χρεώσεις λόγω της μεγάλης παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά. Όσοι επιλέξουν τα πορτοκαλί τιμολόγια θα γνωρίζουν από την προηγούμενη ημέρα τις τιμές ρεύματος της επομένης, ώστε να μεταφέρουν μέρος της ζήτησης ηλεκτρισμού από τις βραδινές ώρες στις μεσημεριανές.

Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο στη μάχη για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα πρέπει να το τηρούν σε πρώτη φάση υποχρεωτικά από τον Οκτώβριο συνεργεία και πλυντήρια αυτοκινήτων, επιχειρήσεις ενοικίασης και πώλησης οχημάτων και εταιρίες διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό που ανακοίνωσε από την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, εξειδικεύουν σε μισή ώρα (11.30) οι αρμόδιοι υπουργοί.

Σε έως και 60 δόσεις θα μπορούν να αποπληρώνουν ιδιώτες και επιχειρήσεις τα χρέη τους προς τους δήμους της χώρας σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη ότι για τους κακοπληρωτές τα χρέη τους θα “περνάνε” στην εφορία η οποία θα αναλαμβάνει να τα εισπράττει με προμήθεια 5%. Στο ίδιο νομοσχέδιο, για το οποίο σήμερα λήγει η περίοδος της διαβούλευσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους οφειλέτες όπως η δυνατότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η μείωση των προστίμων για τους οικονομικά ασθενείς αλλά και ο τριπλασιασμός των προστίμων για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, το οποίο ζητά εδώ και καιρό ο δήμος Αθηναίων.

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με φωνές εντός του κόμματος να μιλούν ακόμη και για οριστική διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη.

Αφορμή για τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης ήταν η απόφαση του έκπτωτου προέδρου να ανακαλέσει το πληρεξούσιο στον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Tις θέσεις τους για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν χθες από την ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος οι υποψήφιοι για την Προεδρία. Το επόμενο ραντεβού των έξι θα είναι τηλεοπτικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η 24η Σεπτεμβρίου κλειδώνει ως ημερομηνία διεξαγωγής της μεταξύ τους τηλεμαχίας. Το στόχο «να βγει το ΠΑΣΟΚ από τον κύκλο επιβίωσης και να δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό μέτωπο στην κοινωνία» υπογράμμισε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο βουλευτής Χαλκιδικής του κόμματος Απόστολος Πάνας.

Την παραίτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε νωρίτερα μέσω της πλατφόρμας Χ, ο Γαλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, υποστηρίζοντας ότι η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το νέο εκτελεστικό όργανο. «Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου. Ως εκ τούτου, παραιτούμαι , με άμεση ισχύ” αναφερει χαρακτηριστικά.

Την ανησυχία τους για την παρατεταμένη ανομβρία και την ανάγκη να ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα για την αντιμετώπισής της υπογραμμίζουν οι ειδικοί . Μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου, είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια, η Αττική έχει χάσει 400 με 450 τόνους κυβικά νερού.

Σε περικοπή των δαπανών εκπαίδευσης έχει αναγκαστεί το 86% των εργαζομένων με μηνιαίο εισόδημα έως 1.000 ευρώ εξαιτίας της ακρίβειας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών χαρακτηρίζει “διαφημιστικό τρικ” το Καλάθι του μαθητή, κάνοντας λόγο για παραπλανητικές προσφορές από μεγάλες αλυσίδες και βασικά προϊόντα, που είναι μεν αναγκαία για τον μαθητή, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται.

Πρεμιέρα σήμερα του ψηφιακού φροντιστηρίου για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου. Η εγγραφή γίνεται στην πλατφόρμα digitalschool.gov.gr. Οι παραδόσεις των μαθημάτων θα πραγματοποιούνται δωρεάν και ζωντανά κατά τις απογευματινές ώρες.

Κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος Σεπτεμβρίου ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Το νέο όριο ταχύτητας στον αστικό ιστό μειώνεται στα 30 χλμ την ώρα, θα επιτρέπονται οι ελιγμοί των μοτοσικλετών, ενώ θα τιμωρείται πλέον ο οδηγός και όχι το όχημα.

Σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους σήμερα οι Δικηγόροι της χώρας, με αφορμή την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη.

Δύο νέα επεισόδια βίας ανηλίκων σημειώθηκαν χθες βράδυ σε Παλαιό Φάληρο και Ίλιον με δύο 15χρονους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο στις 8.30 το βράδυ ομάδα τριών ατόμων που φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν ρόπαλα τους προσέγγισαν και άρχισαν να τους χτυπάνε, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τους στο πρόσωπο, στα χέρια και στο κεφάλι .

Στο Ίλιον δύο ανήλικοι έπεσαν θύματα ληστών που τους προσέγγισαν και με την απειλή μαχαιριού τους ζήτησαν τα κινητά τηλέφωνα και χρήματα που είχαν επάνω τους. Τα παιδιά αντιστάθηκαν και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία και μετά από λίγη ώρα συνελήφθησαν οι δύο δράστες επίσης ανήλικοι.

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα