back to top
24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Παπούα Νέα Γουινέα: 30 νεκροί σε συγκρούσεις φυλών κοντά σε χρυσωρυχείο

Διαβάστε επίσης

Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες μέλη αντίπαλων φυλών στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τριάντα ανθρώπους σε υψίπεδα της Παπούας Νέας Γουινέας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, προσθέτοντας πως εφαρμόζει έκτακτα μέτρα στην προσπάθειά της να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σ’ ένα από τα μεγαλύτερα χρυσωρυχεία της χώρας· άρχισαν τον Αύγουστο, όμως πλέον μετατράπηκαν σε άγριες μάχες. Τουλάχιστον 300 πυροβολισμοί ακούστηκαν μόνο χθες Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, τον Τζόζεφ Τόντοπ.

Αφορμή ήταν η παρουσία «παράνομων χρυσωρύχων» σε έγγεια ιδιοκτησία στην κοιλάδα Πορτζέρα, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στη χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού, ανέφερε η αστυνομία.

Πέρα από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλά σπίτια έγιναν στάχτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δυο δημόσιοι λειτουργοί σκοτώθηκαν ενώ επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά την εργασία τους, σύμφωνα με τον κ. Τόντοπ.

Ο Ντέιβιντ Μάνινγκ, αστυνομικός επίτροπος, προειδοποίησε πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είναι έτοιμες να ανοίξουν πυρ εναντίον δραστών για να επανεπιβληθεί η τάξη σε αυτή τη δυσπρόσιτη περιοχή, όπου μικροί χρυσωρύχοι βρίσκονται συχνά σε διένεξη με γαιοκτήμονες.

«Για να το πούμε απλά και ξεκάθαρα, αυτό σημαίνει πως αν υψώσετε όπλο σε δημόσιο χώρο, ή για να απειλήσετε κάποιον, (αστυνομικοί) θα σας πυροβολήσουν», διεμήνυσε ο κ. Μάνινγκ σε ανακοίνωσή του το σαββατοκύριακο.

«Η επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται στους χρυσωρύχους και στους καταληψίες που βρίσκονται παράνομα σε εδάφη παραδοσιακών γαιοκτημόνων και ασκούν βία για να τρομοκρατήσουν τοπικές κοινότητες», κατήγγειλε.

Η πώληση αλκοόλ απαγορεύτηκε και επιβλήθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, πρόσθεσε ο κ. Μάνινγκ που δεσμεύτηκε να διώξει τους παράνομους χρυσωρύχους από την περιοχή.

Οι συγκρούσεις μεταξύ φυλών ήταν συχνές στη χώρα για δεκαετίες. Όμως η άφιξη αυτομάτων όπλων τα τελευταία χρόνια αύξησαν εκθετικά τις απώλειες.

Το πελώριο υπαίθριο χρυσωρυχείο στην Πορτζέρα εισφέρει περί το 10% της αξίας των εξαγωγών της Παπούας Νέας Γουινέας σε ετήσια βάση.

Όμως οι επαναλαμβανόμενες εκρήξεις βίας μεταξύ φυλών και η κρατικοποίηση προκαλούν προβλήματα και καθυστερήσεις στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

Το 2022, στην ίδια περιοχή, ανταλλαγές πυρών μεταξύ μελών αντίπαλων φυλών κοντά στο χρυσωρυχείο είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι.

Στην αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 26 άνθρωποι, ανάμεσά τους 16 παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον τριών χωριών στην επαρχία Ανατολικό Σεπίκ (βόρεια).

Ο πάπας Φραγκίσκος, που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Παπούα Νέα Γουινέα, παρότρυνε τους κατοίκους να «σταματήσουν την κλιμάκωση» της βίας μεταξύ φυλών, σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας πατρογονικών διαφορών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή κι έχουν εκτοπίσει βίαια δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Τα βίαια επεισόδια «δεν επιτρέπουν ο κόσμος να ζήσει με ειρήνη και εμποδίζουν την ανάπτυξη», νουθέτησε.

Η Παπούα Νέα Γουινέα διαθέτει μεγάλα αποθέματα πολύτιμων ή περιζήτητων μετάλλων —χρυσού, χαλκού, νικελίου…—, φυσικού αερίου και ξυλείας, που προσέλκυσαν επενδύσεις πολυεθνικών· όμως ο πληθυσμός των περίπου 8 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει βυθισμένος στη φτώχεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα