back to top
24.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

24.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Το έργο «Αντι-γόνοι» της Κάλλιας Θεοδοσιάδη στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Διαβάστε επίσης

Το έργο «Αντι-γόνοι» που παρουσιάζεται για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Τόπος Αλλού, είναι μια προσπάθεια αποτύπωσης του μύθου της Αντιγόνης του Σοφοκλή, μέσα από το πρίσμα της Αφροβραζιλιάνικης Πολιτιστικής Έκφρασης της Capoeira.

Η δραματουργική πρόσληψη του μύθου αντλεί στοιχεία μέσα από την κοινωνικοπολιτική διάσταση της Capoeira. H Αντιγόνη χρησιμοποιείται ως σύμβολο αντίστασης και αέναου αγώνα για την ελευθερία και συνδέεται με τον αντιστασιακό χαρακτήρα της capoeira. Η Capoeira πρεσβεύει έναν αγώνα για ελευθερία την εποχή της σκλαβιάς, μια μορφή επιβίωσης για τους περιθωριοποιημένους μετά την απελευθέρωση, και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης στο χρόνο του «τώρα».

Στην παράσταση ΑΝΤΙ-ΓΟΝΟΙ η ύλη της Αντιγόνης συναντάει το τελετουργικό δρώμενο έτσι όπως εκφράζεται στην Capoeira. Το ποιητικό κείμενο μέσα από τα τραγούδια, τους ρυθμούς και τις κινήσεις του σώματος, αφηγείται την ιστορία μιας εποχής: αντλεί ένα γεγονός από τη μνήμη και το αναβιώνει μέσα από τη μουσική αναδεικνύοντας την έννοια της καταγωγής και τη σημασία της αντίστασης για την capoeira. Οι συγκρούσεις στο πλαίσιο της τελετουργικής μάχης εμπεριέχουν τη μεταφορική έννοια του θανάτου που οδηγεί στην απελευθέρωση: απελευθέρωση από τη σκλαβιά, από την ταξική κυριαρχία, από τη φτώχεια της συνηθισμένης ζωής ακόμη και από τα όρια του ανθρώπινου σώματος.

Η παράσταση αποτελεί παρουσίαση του καλλιτεχνικού μέρους της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας της Κάλλιας Θεοδοσιάδη, που εκπονείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και Διδακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με Επιβλέπουσα Καθηγήτρια τη Δρ. Άννα Τσίχλη και μέλη τριμελούς επιτροπής τη Δρ. Χριστίνα Ζώνου και τη Δρ. Αντωνία Βασιλάκου.

Η ταυτότητα της παράστασης

Συντελεστές:

Σύλληψη, σκηνοθεσία, χορογραφία: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Μετάφραση διασκευής: Μαρία Σικιτάνο
Μουσική σύνθεση: Κώστας Χαριτάτος
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Λέτα Αμπαζή
Σύμβουλος δραματουργίας: Μαρία Σικιτάνο
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Ζέρβας
Φωτογραφίες: Κώστας Χρήστου
Επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου

Ερμηνεύουν: Βιολέτα Ίκαρη, Ελίνα Τσιμπρου, Κάλλια Θεοδοσιάδη, Παύλος Αντιμάντο, Χριστιάνα Σαρασίδου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
16 και 17 Σεπτεμβρίου2024 στις 21:00

Θέατρο Τόπος Αλλού,
(Κεφαλληνίας 17 Αθήνα 116 31)

Είσοδος Ελεύθερη

Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας μέσω τηλεφωνικής κράτησης στο 210 8656004

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα