back to top
24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Το Γκαλά Όπερας “Η Κάλλας στο Ηρώδειο” στην GNO TV 

Διαβάστε επίσης

Η συναυλία προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας έρχεται δωρεάν στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 16 Μαΐου 2025 

 Στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 –ημέρα που συμπληρώνονται 47 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας–, η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει δωρεάν στην GNO TV το μεγάλο Γκαλά Όπερας Η Κάλλας στο Ηρώδειο, που δόθηκε ένα χρόνο πριν, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Έτους Κάλλας. Το γκαλά θα είναι διαθέσιμο δωρεάν έως και τις 16 Μαΐου 2025 στο nationalopera.gr/GNOTV. H GNO TV δημιουργήθηκε και λειτουργεί με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Το εξαιρετικά απαιτητικό ρεπερτόριο που ερμήνευσε η Κάλλας στις τρεις ιστορικές εμφανίσεις της στο Ηρώδειο –το 1944 με τον Πρωτομάστορα του Καλομοίρη και τον Φιντέλιο του Μπετόβεν, και το 1957 σε ρεσιτάλ με άριες Βέρντι, Ντονιτσέττι, Βάγκνερ και Τομά– αναβίωσε μοναδικά στο Γκαλά Όπερας Η Κάλλας στο Ηρώδειο από τέσσερις καταξιωμένες σοπράνο: τη σπουδαία Ιταλίδα δραματική υψίφωνο Άννα Πιρότσι, η οποία θριάμβευσε στο ντεμπούτο της στον ρόλο της Μήδειας του Κερουμπίνι στην ΕΛΣ το 2023, την εκλεκτή του Φεστιβάλ του Μπάυρωυτ δραματική υψίφωνο Κάθριν Φόστερ, τη διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα κολορατούρα σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και την ανερχόμενη Ελληνίδα κολορατούρα σοπράνο Νίνα Κουφοχρήστου. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διηύθυνε ο Φιλίπ Ωγκέν. Χορηγός του προγράμματος της ΕΛΣ για τη Μαρία Κάλλας ήταν η ΔΕΗ. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Η ελληνική σταδιοδρομία της Μαρίας Κάλλας έχει συνδεθεί με το Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ένα χρόνο πριν εγκαταλείψει την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο του 1944, η Μαρία Καλογεροπούλου ερμηνεύει στο Ηρώδειο τη Σμαράγδα στην όπερα του Μανώλη Καλομοίρη Ο πρωτομάστορας σε μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη και σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού, ενώ λίγες μόλις μέρες αργότερα, τον Αύγουστο του 1944, θα ερμηνεύσει τη Λεονόρα στον Φιντέλιο του Μπετόβεν σε μουσική διεύθυνση Χανς Χαίρνερ και σκηνοθεσία Όσκαρ Βάλλεκ. Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1957, έχοντας ήδη κατακτήσει τον κόσμο η Μαρία Μενεγκίνι-Κάλλας θα επιστρέψει στο Ηρώδειο για ένα ιστορικό ρεσιτάλ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με άριες από τον Τριστάνο και Ιζόλδη του Ρίχαρντ Βάγκνερ, τη Δύναμη του πεπρωμένου και τον Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι, τη Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέττι και τον Άμλετ του Αμπρουάζ Τομά, σε μουσική διεύθυνση του Αντονίνο Βόττο. Με αυτό ακριβώς το ρεπερτόριο δόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού από την Εθνική Λυρική Σκηνή το Γκαλά με τίτλο Η Κάλλας στο Ηρώδειο. 

 

H GNO TV με μια ματιά 

Η GNO TV έχει στόχο να διαδώσει το καλλιτεχνικό έργο του μοναδικού ελληνικού λυρικού θεάτρου στα πέρατα του κόσμου, διευρύνοντας την έννοια της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας. Η GNO TV απευθύνεται στο παγκόσμιο κοινό που παρακολουθεί τη Λυρική Τέχνη, δεδομένου ότι η καλλιτεχνική ταυτότητα της ΕΛΣ και η ποιότητα των παραγωγών της μπορούν να σταθούν επάξια στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά του λυρικού θεάτρου. Η GNO TV υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ. 

Η GNO TV προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία προτάσεων, από παραστάσεις όπερας και μπαλέτου από την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, οπερέτας, μουσικού θεάτρου και φεστιβάλ από την Εναλλακτική Σκηνή, θεάματα για όλη την οικογένεια, διαδικτυακά φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Η μετάδοση των παραστάσεων από την GNO TV πραγματοποιείται μέσω του παγκόσμιου δικτύου παράδοσης περιεχομένου Akamai. Πρόκειται για μια on demand πλατφόρμα, η οποία παρέχει στους θεατές τη δυνατότητα να βλέπουν παραστάσεις της ΕΛΣ από την άνεση του σπιτιού τους, σε όποιο χρόνο επιλέξουν και όσες φορές επιθυμούν, στο διάστημα ενός μήνα από την πρώτη προβολή. 

Οι παραγωγές της GNO TV κινηματογραφούνται με πολυκάμερο σύστημα και ειδική σκηνοθεσία, ενώ προβάλλονται με υποτίτλους στα ελληνικά και σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, καθώς και γαλλικά και γερμανικά όπου αναφέρεται). 

 Η Κάλλας στο Ηρώδειο 

Γκαλά Όπερας 

Έρχεται στην GNO TV από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 16 Μαΐου 2025 

Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Ωγκέν 

Σολίστ: Άννα Πιρότσι, Κάθριν Φόστερ, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου 

Με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής 

 

Η προβολή στην GNO TV είναι δωρεάν. 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

Μανώλης Καλομοίρης, Ο πρωτομάστορας 

— Εισαγωγή 

— «Ο ήλιος, ο ήλιος» 

Άρια της Σμαράγδας από το Β΄ Μέρος – Βασιλική Καραγιάννη 

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Φιντέλιο 

— Εισαγωγή 

— «Abscheulicher! Wo eilst du hin? … Komm, Hoffnung» / «Ελεεινέ! Πού πας με τόση βιασύνη; … Έλα, ελπίδα»  

Ρετσιτατίβο και άρια της Λεονόρε από την Α΄ Πράξη – Κάθριν Φόστερ 

Αμπρουάζ Τομά, Άμλετ 

— «À vos jeux, mes amis» / «Στα παιχνίδια σας, φίλοι μου» 

«Σκηνή της τρέλας» της Οφηλίας από την Δ΄ Πράξη – Νίνα Κουφοχρήστου 

Τζουζέππε Βέρντι, Η δύναμη του πεπρωμένου 

— Εισαγωγή 

— «Pace, pace, mio Dio» / «Γαλήνη, γαλήνη, Θεέ μου» 

Άρια της Λεονόρας από την Δ΄ Πράξη – Άννα Πιρότσι 

Γκαετάνο Ντονιτσέττι, Λουτσία ντι Λαμμερμούρ 

— «Regnava nel silenzio» / «Στη σιωπή βασίλευε» 

Άρια της Λουτσίας από την Α΄ Πράξη – Βασιλική Καραγιάννη 

 

Τζουζέππε Βέρντι, Ο τροβαδούρος 

— «D’amor sull’ali rosee» / «Στα ρόδινα φτερά του έρωτα» 

Άρια της Λεονόρας από το Δ΄ Μέρος – Άννα Πιρότσι 

 

Ρίχαρντ Βάγκνερ, Τριστάνος και Ιζόλδη 

— Πρελούδιο και «Θάνατος» της Ιζόλδης – Κάθριν Φόστερ 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα