back to top
24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Βαρύς ο λογαριασμός των αναδρομικών στις συντάξεις, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων

Διαβάστε επίσης

Σε δημοσιονομικό “αγκάθι” εξελίσσεται το συνταξιοδοτικό, καθώς η κυβέρνηση καλείται να διορθώσει αδικίες, λάθη και παραλήψεις με… παρελθόν, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η εκκρεμής δικαστική διαμάχη για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 370.000 οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αγωγές κατά του Δημοσίου, ενώ ενδεχόμενη θετική απόφαση δεν αποκλείεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για προσφυγές και από τους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Παράλληλα, 45.000 απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, δικαιούνται αναδρομικά 27 μηνών από τον επανυπολογισμό των κρατήσεων.

Σε περίπου 50.000 συνταξιούχους του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, νομικοί καιυγειονομικοί),βάσει πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων θα πρέπει να χορηγηθούν αυξήσεις αφού επανυπολογιστούν οι συντάξεις που λαμβάνουν.

Συνταξιούχοι του Δημοσίου αναμενουν αναδρομικά διετίας (από το 2018) από την εισφορά αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, διότι πέραν των ατομικών δικαστικών αποφάσεων, η κράτηση κρίθηκε αντισυνταγματική, ανεξάρτητα από το πόσοι είχαν ασκήσει προσφυγή.

Τα λάθη…πληρώνονται

Εντωμεταξύ, περίπου 100.000 νέοι συνταξιούχοι, από το 2015 και μετά, δικαιούνται αυξήσεις και αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις, διότι εκδόθηκαν χωρίς να υπολογιστούν οι επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν. ως ασφαλισμένοι

Επίσης, 10.000 συνταξιούχοι του ΝΑΤ με λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, πρέπει να λάβουν αυξήσεις και τα ανάλογα αναδρομικά.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα