back to top
25.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Μεταναστευτικό: Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας με έμφαση στην φύλαξη των συνόρων

Διαβάστε επίσης

Πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης έχει επανέλθει το μεταναστευτικό εν μέσω των αντιδράσεων που καταγράφονται στους κόλπους της ΕΕ για την αλλαγή στάσης του Βερολίνου όπως σηματοδοτείται από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για την επαναφορά συνοριακών ελέγχων.

Οι πρωτοβουλίες της Αθήνας εκτυλίσσονται τόσο σε διπλωματικό επίπεδο με στόχο τον συντονισμό κινήσεων με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, με συμβολικές κινήσεις που στόχο έχουν να καταδεικνύουν την πολιτική της “αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων”, όπως η επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στον φράχτη του Έβρου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε από εκεί πως «ο Έβρος είναι θωρακισμένος», ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσληψη επιπλέον 150 συνοριακών φυλάκων σε Καβάλα και Ροδόπη για να ελέγχονται «στη δεύτερη γραμμή», όπως είπε, όποιες τυχόν ροές υπάρχουν ενώ συνεχίζεται η κατασκευή του.

Η χώρα μας ζητά εκ νέου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον φράχτη, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι σε κάθε περίπτωση θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς, είτε και με ευρωπαϊκούς πόρους.

Το μήνυμα της Αθήνας προς την Γερμανία ενάντια στην λογική ad hoc εξαιρέσεων από την Σένγκεν- το οποίο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Βιέννη- μετέφερε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τον Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών, Μπερντ Κρόσερ, στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται για την Διάσκεψη για την Ασφάλεια και την Μετανάστευση.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διαμήνυε πως «δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι «ο σάκος του μποξ» ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε μία λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα», ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε μετά την συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, την ανάγκη ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών στο πλαίσιο του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το άσυλο.

Το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι ψηλά και στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει την Παρασκευή για την Νέα Υόρκη όπου θα παραμείνει μέχρι την επόμενη Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα