back to top
23.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Π. Σκουρλέτης: Σε εκφυλιστική τροχιά ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη και του Τσίπρα – Ανοιχτή σε συμμαχίες η Νέα Αριστερά

Διαβάστε επίσης

Απογοητευμένος από τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984, ο Πάνος Σκουρλέτης, άλλοτε προβεβλημένο μέλος του κόμματος, πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Τσίπρα και νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς.

 

«Αισθάνομαι θλίψη και οργή μπροστά στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών που κορυφώνονται με τραγικό τρόπο» δήλωσε μιλώντας στον Γιώργο Κατσίγιαννη και στον Απόστολο Χονδρόπουλο.

Έκανε λόγο για μεσσιανισμό, ίντριγκα, τοξικότητα κι εκφυλιστικά φαινόμενα, που συνθέτουν εικόνα ιλαροτραγωδίας και εμπαιγμού, χωρίς να έχουν την παραμικρή σχέση με την Αριστερά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα – σημείο αναφοράς για τον κόσμο και την Ευρώπη, που κατόρθωσε να γίνει κυβέρνηση στο όνομα της Αριστεράς το 2015 μέσα σε ένα πολύ δυσμενές τοπίο. Όμως, έφτασε να συζητιέται και πάλι παραπέμποντας αυτή τη φορά  σε εικόνα ιλαροτραγωδίας και εμπαιγμού. Είναι εκφυλιστικά όσα περνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αποιδεολογικοποίηση , η ίντριγκα, ο μεσσιανισμός , η τοξικότητα, η διάρρηξη κάθε δεσμού αλληλεγγύης και όλα αυτά που βλέπουμε εσχάτως δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά, αλλά δυστυχώς γίνονται στ όνομά της» σχολίασε, επισημαίνοντας «το καθήκον ανασύνθεσης του αριστερού, ριζοσπαστικού  χώρου» στον απόηχο «μιας ζημιάς που θα την πληρώνουν όλες οι εκδοχές της Αριστεράς στα πολλά επόμενα χρόνια».

Σημείωσε ότι αυτά τα πράγματα δεν ξεκίνησαν με την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι μαζικές αποχωρήσεις στελεχών οφείλονται στην ανατροπή συσχετισμών μετά την απώλεια εσωκομματικών εκλογών .

Υποστήριξε ακόμη ότι βρήκε και τα έκανε αυτά ο Στέφανος Κασσελάκης, σε μια  λογική κόμματος ΙΧ που προϋπήρχε και διαμόρφωσε το κατάλληλο έδαφος για να κάνει όσα κάνει.

«Κάποιοι  από αυτούς που  σήμερα του ασκούν κριτική, είχαν υιοθετήσει πολλά από τα επιχειρήματα και τις λογικές που σήμερα υποστηρίζει, έναντι όλων όσοι θέλαμε να κάνουμε μια αυτοκριτική πολιτική κουβέντα μετά το 2019» 

Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε με σκληρή γλώσσα και για τη στάση του  Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι μεγάλες οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι άφησε να εργαλειοποιήσουν το όνομά του. Δεν συζητούντο τα προβλήματα στα όργανα του κόμματος, γινόταν μια εξωθεσμική προπαγάνδα».

Για τη Νέα Αριστερά εκτίμησε ότι είναι λίγος ο χρόνος που κρίθηκε σε επίπεδο κάλπης και όσοι αποχώρησαν κατόρθωσαν να διασώσουν τουλάχιστον την προσωπική τους αξιοπρέπεια

«Ακόμη και τώρα, συζητώντας με τον κόσμο, ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι βρίσκομαι  ακόμη εκεί… Ήταν λίγος ο χρόνος κι επειδή υπάρχει κόσμος που για λόγους κομματικούς υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται μήπως θα έπρεπε να δοθεί η μάχη από το εσωτερικό του , από τα μέσα. Όμως, μάχεσαι όταν υπάρχει πλαίσιο κανόνων και αρχών, πλέον δεν υπάρχει το συλλογικό εμείς. Υπάρχει εγωκεντρισμός και αυτοαναφορικότητα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά σε ένα πεδίο προσωπικών στρατηγικών. Για αυτό πήραμε τη δύσκολη απόφαση να φύγουμε. Και θα έλεγε κανείς ότι “Άγιο είχαμε”, διασώζοντας τουλάχιστον την πολιτική μας αξιοπρέπεια.»

Υπογράμμισε αιχμηρά ότι «Διεύρυνση με Αντώναρο και Σπηλιωτόπουλο δεν έχει σχέση με την Αριστερά ούτε με την Κεντροαριστερά».

Τέλος, δίνοντας στίγμα συνέχειας στην πορεία της Νέας Αριστεράς ανέφερε:

«Προχωράμε στη διεξαγωγή του Συνεδρίου μας 7 με 10 Νοεμβρίου. Αν θέλει να παίξει καταλυτικό ρόλο η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στη διαδικασία ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, πρέπει να είναι μια συγκροτημένη δύναμη, ανοιχτή στην αναζήτηση συμμαχιών απέναντι στον Μητσοτάκη και το νεοφιλελευθερισμό, με την προϋπόθεση να μιλήσει καθένας πια για τα λάθη και τις ευθύνες που έχει».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα