back to top
25.5 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

25.5 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

“Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, καθώς, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές”, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε έκτακτη ενημέρωση για τη μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο, που καίει για τρίτη ημέρα, ενώ στάχτη έχουν γίνει 40.000-50.000 στρέμματα δάσους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως είπε, αντιμετωπίζονται σε Σοφιανά και Σπατανέικα και Σοφιανά προς Ψανοχώρι. Επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη και 132 οχήματα, ενώ αναμένονται και δύο καναντέρ από Ιταλία και Κροατία. Η πυρκαγιά, είπε ο κ. Κικίλιας, έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα και δεν είναι εύκολο να φτάσουν στο βάθος οι πυροσβέστες. Πρόσθεσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πλήρως κινητοποιημένος.

Τη βαθιά οδύνη για την τραγική απώλεια των δύο συνανθρώπων μας στην πολύ δύσκολη φωτιά της Κορινθίας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι ‘αυτή η φωτιά έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζαμε, ότι δηλαδή η διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου πρέπει να αναθεωρηθεί”. Για “φθηνή παράσταση” του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ζητώντας επιπλέον προ ημερησίας συζήτηση για την πολιτική προστασία.

“Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει κτηματολόγιο, ακριβή χάρτη δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τρεις παρεμβάσεις που κάνει το νομοσχέδιο και είναι: πρώτον, η αξιοποίηση για πρώτη φορά της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας θα γίνει ο πρώτος έλεγχος, δεύτερον, η δυνατότητα του πολίτη να συμπληρώνει στοιχεία που αφορούν την περιουσία του και τρίτον, η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται σε κάποιους να δηλώσουν την περιουσία τους στα Κτηματολογικά γραφεία.

Οι τόνοι ανέβηκαν προς το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού, όταν αναφερόμενος στο Μετρό Θεσσαλονίκης, τον διέκοψε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για “Πρωθυπουργό που έρχεται και φεύγει σαν τον κλέφτη, γιατί φοβάται την αντιπαράθεση στη Βουλή και ήρθε μόνον για να περιγράψει μακέτες”. “Στην αντιπολίτευση επιδιώκετε μία μίζερη Ελλάδα όταν η χώρα αλλάζει προς το καλύτερο”, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι “εμείς ό,τι είπαμε το κάναμε”. “Ο Πρωθυπουργός ζει σε μια γυάλινη κλούβα που τα βλέπει όλα καλά”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ακρονεοφιλελευθερισμό. Αναφερόμενος, τέλος, στη νεανική παραβατικότητα, ο κ. Βελόπουλος ζήτησε να συλληφθούν οι τράπερ, γιατί -όπως υποστήριξε -οδηγούν τα παιδιά στη βία, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της σχολικής ποδιάς.

Επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τους πρώην Πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να τους προσκαλέσει προσωπικά στην επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, έξω από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης. “Δεν θα μπορούσαν να μην προσκληθούν. Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω αν θα παραβρεθούν”, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Σειρήνες ήχησαν το πρωί στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο. Αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλέστηκε το Reuters, δήλωσε ότι έκρηξη ακούστηκε στο Τελ Αβίβ και ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορική επιδρομή. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, την οποία επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας άνδρας που τραυματίστηκε από θραύσματα οβίδας δέχθηκε φροντίδες από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η ισραηλινή αστυνομία πρόσθεσε ότι άλλο βλήμα έπεσε κοντά στη διασταύρωση του Εγιάλ, σε πολυσύχναστο δρόμο κυκλοφορίας στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφίφ, διέψευσε σήμερα ότι ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισέλθει στο έδαφος του Λιβάνου και προειδοποίησε ότι τα πλήγματα που κατάφερε η οργάνωσή του μερικές ώρες νωρίτερα στο Τελ Αβίβ ήταν “μόνο η αρχή”. Σε γραπτή δήλωσή του προς το Ρόιτερς, ο Αφίφ δήλωσε πως η Χεζμπολάχ δεν έχει εμπλακεί σε “απ’ ευθείας χερσαίες συγκρούσεις” με ισραηλινά στρατεύματα, όμως θα ήταν έτοιμη να το πράξει. “Όλοι οι σιωνιστικοί ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους οι δυνάμεις κατοχής εισήλθαν στο Λίβανο είναι ψευδείς”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Αλ Τζαζίρα. Στην ίδια δήλωση προχώρησε και ο εκπρόσωπος των κυανοκράνων του ΟΗΕ, Αντρέα Τενέντι, επισημαίνοντας ότι καμία ισραηλινή επιδρομή δεν έχει διαπιστωθεί “προς το παρόν” στο νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, κάλεσε το μεσημέρι τους κατοίκους 27 οικισμών του νοτίου Λιβάνου να τους εκκενώσουν αμέσως και να κατευθυνθούν προς βορράν ώστε να μην παγιδευθούν στις μάχες με τη Χεζμπολάχ.

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με “μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Νατζίμπ Μικάτ, ο οποίος, μαζί με τον ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 426 εκ. δολαρίων για την παροχή έκτακτης βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εκτοπιστεί. Πολλές χώρες οργανώνουν απομακρύνσεις πολιτών τους που διαμένουν στον Λίβανο. Σημειώνεται ότι στη χώρα κατοικούν περίπου 4.000 Έλληνες και, με εντολή της κυβέρνησης, το ΓΕΕΘΑ, έχει εκπονήσει σχέδιο απεγκλωβισμού τους, εάν κριθεί αναγκαίο. Σε ετοιμότητα είναι δύο φρεγάτες, τέσσερα αρματαγωγά και τέσσερα ελικόπτερα της Ναυτικής Αεροπορίας, καθώς και δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130. Βαθιά ανησυχία για τις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο δηλώνει το Κρεμλίνο. Παράνομη η ισραηλινή χερσαία επίθεση, τονίζει η Τουρκία. Να σταματήσει τις χερσαίες επιδρομές στο λιβανικό έδαφος ζητεί από το Ισραήλ η Ισπανία. Έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γαλλίας υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα, στη Γάζα τουλάχιστον 41.638 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 96.460 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα – τουλάχιστον 23 νεκροί το τελευταίο 24ωρο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ανέλαβε σήμερα τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ. “Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρέπει να αντιληφθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία”, δήλωσε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. Πρόσθεσε ότι η Συμμαχία δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων κι ότι οι χώρες μέλη της δεν θα πρέπει να ενδίδουν στις συχνές απειλές Πούτιν για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων ώστε να μην δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Στην εσωτερική επικαιρότητα και πάλι: την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης. Να κλείσει άμεσα το θέμα των υποψηφιοτήτων και να τεθεί στο επίκεντρο η πολιτική, ζήτησε ο βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Στη δημοσιότητα αναλυτικός κατάλογος ανά δήμο και περιφέρεια με τα εκλογικά κέντρα στα οποία μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας την προσεχή Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας, στο www.athina984.gr. Στον Γέρακα θα μιλήσει στις 6:00 το απόγευμα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ομιλία του Χάρη Δούκα στο Αγρίνιο, στις 8:00 το βράδυ. Την Αλεξανδρούπολη επισκέπτεται ο Παύλος Γερουλάνος. Στο Περιστέρι ο Μιχάλης Κατρίνης. Στις 7:00 η ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου στη Θεσσαλονίκη.

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, στο 1,8% στην Ευρωζώνη.

Στο 9,5% υποχώρησε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο, έναντι 11,4% τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και 9,9% τον Ιούλιο του τρέχοντος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης για ανακριβή και ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες – ποινή φυλάκισης 15 μηνών επιβλήθηκε στην πρώην σύζυγό του και 20 μηνών στη νυν, για συνέργεια. Όλες οι ποινές αποφασίστηκε να είναι εξαγοράσιμες με 10 ευρώ ημερησίως.

Υπό διερεύνηση οι συνθήκες θανάτου 29χρονου κρατούμενου στο ΑΤ Ομόνοιας. Βρέθηκε απαγχονισμένος το πρωί στο κρατητήριο, όπου, σου σύμφωνά με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, υπήρχαν και άλλοι 11 κρατούμενοι.

Στη διεθνή επικαιρότητα και πάλι: επίθεση νωρίτερε σε παιδικό σταθμό στη Ζυρίχη. Τρία παιδιά τραυματίστηκαν, ενώ ο δράστης συνελήφθη. Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν αποκλείσει την περιοχή, αναφέρουν ελβετικά ΜΜΕ.

Στην αθλητική μας ενημέρωση, με τις αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής συνεχίζεται απόψε η League Phase του Τσάμπιονς Λιγκ, με τα ντέρμπι, Μπάγερν – Μίλαν και Άρσεναλ – Παρί Σεν Ζερμέν να ξεχωρίζουν. Περισσότερα από τον Ανδρέα Χανιά…

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος αύριο ο καιρός στην Αττική. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου – 25 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα