back to top
17.7 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

17.7 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 06:00

Διαβάστε επίσης

Αντίποινα προανήγγειλε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την μαζική επίθεση του Ιράν κατά Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι η Τεχεράνη έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για αυτήν την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να το κάνουμε αυτό.

Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατό σχεδόν 180 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ. Οι Φρουροί της Επανάστασης στην τελευταία τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι στόχευσαν τρεις στρατιωτικές βάσεις γύρω από το Τελ Αβίβ και πως για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους «Φατάχ».

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν ανέφερε πως δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ και κάλεσε το Τελ Αβίβ να μην μπει σε σύγκρουση με το Ιράν.
«Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν περαιτέρω ανταπόδοση», τόνισε από τη πλευρά του ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

Οπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, υπήρξαν δύο κύματα επιθέσεων και σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν πέτυχαν τους στόχους τους.

Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.
Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπου η μια κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη. «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Γκουτέρες σε δήλωσή του.
Την επίθεση καταδίκασαν επίσης η Ιταλία, η Γαλλία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποδεικνύει την «πλήρη αποτυχία» της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή και την «αδυναμία» της Ουάσινγκτον να αποτρέψει την κλιμάκωση, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 156 τραυματίστηκαν από τα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Στην σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, συνεδριάζει στις 4 και μισή το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έτοιμο σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων υπηκόων από τον Λίβανο και από το Ισραήλ το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθεί.
Η χώρα μας θα διαθέσει και ένα αεροσκάφος C130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο, γνωστοποίησε ο υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατόπιν επικοινωνίας με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 3,1% στα 70,28 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent κερδίζει 2,9% στα 73,74 δολ. το βαρέλι.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s υποβάθμισε χθες το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του κράτους του Ισραήλ, από τη βαθμίδα «A+» στο «A», με αρνητική προοπτική, εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων για την ασφάλειά του που συνδέονται με τους πολέμους εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην εσωτερική επικαιρότητα,
Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Κορινθία, σύμφωνα με την πυροσβεστική ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε δύσβατα σημεία σε Ευρωστίνα, Ξανθοχώρι, Σοφιανά, Κουμαριά Ριζενών, Χελυδόρεο και ‘Ανω Πιτσά.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 490 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 159 οχήματα, εθελοντές, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας.
Τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία φθάνουν στη χώρα μας μετά το αίτημα για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα όλα τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.
Αίτημα για την διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Αναλυτικός κατάλογος ανά δήμο και περιφέρεια με τα εκλογικά κέντρα στα οποία μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και στην ιστοσελίδα του σταθμού μας, www.athina984.gr.

Παρατείνεται έως τις 18 Οκτωβρίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στις επτά Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2024-25, σε τρεις ειδικότητες υψηλής ζήτησης στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Στη διεθνή επικαιρότητα,
Τουλάχιστον 45 μετανάστες βρήκαν τον θάνατο όταν δύο πλοιάρια βυθίστηκαν στα ανοικτά των ακτών του Τζιμπουτί, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας πως αγνοείται η τύχη πολλών επιβαινόντων. Τα δύο σκάφη είχαν αναχωρήσει από την Υεμένη με 310 επιβαίνοντες.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών σημειώθηκε τη νύχτα στο αρχιπέλαγος των νήσων Τόνγκα, στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Το πλήγμα του τυφώνα «Ελίν» στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 155 άνθρωποι, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των τοπικών αρχών.

ΚΑΙΡΟΣ
Γενικά αίθριος προβλέπεται σήμερα στην Αττική. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα