21.8 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

21.8 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 21:00

Διαβάστε επίσης

Εντείνεται η αγωνία της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς θεωρεί δεδομένη την απάντηση του Ισραήλ στη χθεσινή μαζική επίθεση του Ιράν με την εκτόξευση πυραύλων. Το θέμα συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τζόρτζια Μελόνι. Οι ηγέτες των χωρών μελών της G7 καταδίκασαν την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και εξέτασαν τρόπους συντονισμού μιας απάντησής τους που θα συμπεριλαμβάνει νέες κυρώσεις. Απερίφραστη ήταν η καταδίκη και από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι αντίθετος σε μια απάντηση που θα περιλαμβάνει επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Παράλληλα η Ουάσιγκτον διαμήνυσε στο Ιράν, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην στοχοποιεί τις ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ. Απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση λέγοντας, ότι ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας πρέπει να κλείσει». Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε πως απαγορεύει στον Γκουτέρες την είσοδο στη χώρα, διότι δεν καταδίκασε «απερίφραστα» την πυραυλική επίθεση και δεν κατονόμασε το Ιράν.

Την ίδια ώρα το Τελ Αβίβ και η Τεχεράνη συνεχίζουν να ανταλλάσσουν απειλές. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη απέρριψε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι η πυραυλική επίθεση ήταν νόμιμη άμυνα και έκανε λόγο για «εσκεμμένη επίθεση εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού». Επανέλαβε δε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει αποφασιστικά και οδυνηρά. Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εμίρη του Κατάρ στη Ντόχα, δήλωσε ότι το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση με μεγαλύτερη ισχύ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους να φύγουν από το Ιράν.

Επί του πεδίου, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν στη χθεσινή, μαζική επίθεση, έπεσαν σε αεροπορικές βάσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές από αυτά τα πλήγματα και δεν υπάρχουν τραυματίες.

Θύματα υπάρχουν όμως στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι σκοτώθηκαν οκτώ μέλη του. Ο Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και υποσχέθηκε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Από την πλευρά της η Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τρία ισραηλινά άρματα μάχης που προωθούνταν προς ένα χωριό κοντά στη μεθόριο, στον νότιο Λίβανο. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της είχε κάνει αναφορά για μάχες στην περιοχή εναντίον ισραηλινών που διείσδυσαν στην περιοχή.

Στη Δαμασκό σε νέα ισραηλινή επίθεση, τη δεύτερη το τελευταίο 48ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερεις. Όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στόχος ήταν μια πολυκατοικία στην οποία διέμεναν ηγετικά στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολά και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, οι ταξιαρχίες Al-Qassam, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για την χθεσινή φονική επίθεση στη Γιάφα στην οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας 26χρονος Έλληνας. Στην ανακοίνωσή τους οι ταξιαρχίες αναφέρουν επίσης ότι η επίθεση έγινε από δύο μέλη τους από την Χεβρώνα.

Σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα παραμένουν οι ελληνικές αρχές μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως προκύπτει από την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό νωρίτερα το απόγευμα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας ενώ συζητήθηκε το σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο.

Νέο γαλάζιο αντάρτικο αυτή τη φορά με διαφορετική σύνθεση σε σχέση με την ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια, που είχε κατατεθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ καλούν τους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας Νίκη Κεραμέως να επεκτείνουν την απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων που πληρούν τα ίδια κριτήρια με τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Την ερώτηση υπογράφουν οι Μίλτος Χρυσόμαλλης, Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης και Γιώργος Πασχαλίδης.

Προβληματίζει τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες η σταθερά αυξανόμενη ροή των αιτήσεων συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με τις διογκωμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που ανέρχονται στα 48,5 δισ. ευρώ και την γήρανση του πληθυσμού.
Τον Ιούλιο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έφτασαν τις 18.216, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει υποβληθεί φέτος. «Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την άμβλυνση αυτού του φαινομένου και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του», δήλωσε στο ΕΡΤnews ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Σχεδόν 65 χιλιάδες δασικής έκτασης έγιναν στάχτη στην Κορινθία, όπου 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ως ύποπτος εξετάζεται ένας αντιδήμαρχος του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, ο οποίος την περασμένη Κυριακή κάπνιζε το μελίσσι του στην περιοχή Ροζενά απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά. Του επιβλήθηκε οικονομικό πρόστιμο ενώ οι αρχές εξακολουθούν να συλλέγουν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία καθώς η έρευνα για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς δεν έχει ολοκληρωθεί.

Λαθρεμπόριο-μαμούθ από 10 εταιρείες με νοθευμένα ποτά, λαθραία τσιγάρα και απομιμητικά προϊόντα εντόπισε το ΣΔΟΕ στην Αττική. Στα 15 εκ. ευρώ ανέρχεται η φοροδιαφυγή.

Την Παρασκευή θα ανακοινώσει, μέσω video, την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως ανέφερε στο ΟΡΕΝ η Θεοδώρα Τζάκρη.

Τις περιοδείες τους ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, συνεχίζουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε Κιλκίς και Σέρρες περιοδεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη Λάρισα ο Μιχάλης Κατρίνης.

« Για να νικήσουμε, πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Με πρώτη την Αλλαγή αρχηγού, τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος εξαπολύοντας βολές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση στην Παλαιά Βουλή, ο κ. Γερουλάνος εμφανίσθηκε βέβαιος για νίκη του έναντι του κ. Μητσοτάκη λέγοντας οτι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε εσωκομματική κάλπη για νέα ηγεσία.
«Έφθασε η ώρα να κλείσουμε τον κύκλο της επιβίωσης, και να ανοίξουμε έναν νέο ενάρετο κύκλο υπέρβασης, δήλωσε απόψε από το Κλειστό Γήπεδο του Πανελληνίου ο Χάρης Δούκας. Και πρόσθεσε, το δίλημμα είναι ένα: Θέλουμε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη ή ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κερδίσει. Αύριο η ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών», από τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα παρέλαβε απόψε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο θεσμός εδραιώθηκε το 2016, που φέτος έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς τιμάται ο ελληνικός λαός για τους αγώνες του και τις θυσίες που έκανε για δημοκρατία και ελευθερία που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και στη Μεταπολίτευση.
Η τελετή απονομής του Βραβείου Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών, διεξάγεται στο πλαίσιο του 12ου Athens Democracy Forum,, που πραγματοποιείται 1-3 Οκτωβρίου στην Αθήνα από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times.
Ο κ. Δούκας, εκτός από την σημασία της επετείου των 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση, σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποτελεί φέτος η πρόσκληση στην εκδήλωση των Πρέσβεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δύο χωρών που κατά την ίδια περίοδο με την Ελλάδα, έδωσαν την δική τους μάχη για τον εκδημοκρατισμό του Ευρωπαϊκού Νότου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας το βραβείο για λογαριασμό ολόκληρου του ελληνικού λαού, μίλησε για την σημασία που έχει για την χώρα μας η Μεταπολίτευση.

Συναγερμός νωρίτερα στην Αστυνομία όταν ένα άτομο πέταξε επί της Οδού Μπόσδα στο Μενίδι τρεις χειροβομβίδες και ένα κουτί με σφαίρες, όταν αντιλήφθηκε περιπολία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Κατά τη διάρκεια ερευνών εντοπίστηκε σε πάρκο στη συμβολή των οδών Μπόσδα και Βαρελά ένας ύποπτος αλβανικής υπηκοότητας που έχει προσαχθεί και εξετάζεται αν πρόκειται για το δράστη που πέταξε το πολεμικό υλικό.

Κλειστά αύριο τα σχολεία στην Αθήνα λόγω του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο για τη λιτανεία της ιερής εικόνας.

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος προβλέπεται αύριο στην Αττική. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. – 22 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα