back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Γεωργία: Η φιλοευρωπαία πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει νόμο που περιορίζει τα LGBT+ δικαιώματα

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, φιλοευρωπαία και σε ρήξη με την φιλορωσική κυβέρνηση της χώρας, αρνήθηκε να υπογράψει τον νόμο που περιορίζει τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQ+, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της γεωργιανής προεδρίας.

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι «αρνήθηκε να υπογράψει τον νόμο και τον ανέπεμψε στο κοινοβούλιο χωρίς να προβάλει το βέτο της», δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας της Γεωργίας.

Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να τεθεί σε ισχύ διότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει την εξουσία να υπογράψει το κείμενο του νόμου σε περίπτωση άρνησης της προεδρίας.

Οι γεωργιανοί βουλευτές υπερψήφισαν τον Σεπτέμβριο το κείμενο του νόμου περί «οικογενειακών αξιών» και κατά της «προπαγάνδισης των ομοφυλικών σχέσεων».

Το νομοθέτημα είναι παρόμοιο με τον νόμο που ισχύει στην Ρωσία και εγκρίθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος φιλορωσικού κόμματος Γεωργιανό Ονειρο.

Το κόμμα αυτό, με συντηρητικό και αντιδυτικό ύφος, κατηγορείται ότι θέτει σε κίνδυνο την προσέγγιση της Γεωργίας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το κείμενο του νόμου απαγορεύει «την προπαγάνδιση των ομοφυλικών σχέσεων και της αιμομιξίας» στα σχολεία και τις τηλεοπτικές εκπομπές και περιορίζει «συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει ότι ο νόμος «πλήττει τα θεμελιώδη δικαιώματα των Γεωργιανών και απειλεί να ενισχύσει τον στιγματισμό και την διακριτική μεταχείριση τμήματος του πληθυσμού».

Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στις 26 Οκτωβρίου στην Γεωργία, η οποία συγκλονίστηκε την άνοιξη από μαζικές διαδηλώσεις κατά άλλου νομοθετήματος, του νόμου κατά της «ξένης επιρροής», επίσης ρωσικής εμπνεύσεως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα