back to top
27.3 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

27.3 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Τριάντα οκτώ υπήκοοι της Κύπρου και 22 Έλληνες μεταφέρθηκαν επιτυχώς με C130 της ελληνικής αεροπορίας απο τον εμπόλεμο Λίβανο στη Λάρνακα, γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

“Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την υποστήριξη του προξενικού συντονισμού σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή”, επεσήμανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, ερωτηθείσα για το ζήτημα της απομάκρυνσης Ευρωπαίων πολιτών από τον Λίβανο. Νέα ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκ. ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε η ΕΕ. ”Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός”, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την απομάκρυνση πολιτών της από τον Λίβανο ξεκίνησε και η Ρωσία.

Στο πεδίο των μαχών στη Μ. Ανατολή και εν αναμονή της αντίδρασης του Ισραήλ στα ιρανικά πλήγματα: συνολικά 1.974 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 127 παιδιά, και 9.384 τραυματίστηκαν από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο τον περασμένο χρόνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φιράς Αμπιάντ. Τρεις νέες ισραηλινές επιδρομές έπληξαν το μεσημέρι τα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, μετά από μια νύχτα έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών. Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα και άλλος ένας τραυματίστηκε από ισραηλινό πλήγμα, στη διάρκεια κοινής επιχείρησης διάσωσης στο νότιο τμήμα της χώρας με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό – 4 διασώστες τραυματίστηκαν. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ δήλωσε σήμερα ότι πυροδότησε δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει μια νέα απόπειρα ισραηλινών δυνάμεων να εισδύσουν στον νότιο Λίβανο, στην πόλη Μαρούν αλ Ρας, κοντά στη μεθόριο. Σε μια άλλη εξέλιξη, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε σήμερα “εχθρικούς” στόχους, δυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού. Ισραηλινό πλήγμα σε κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ στο κέντρο της Βηρυτού προκάλεσε 6 θανάτους τη χθεσινή νύχτα. Στο στόχαστρο του Ισραήλ και τα μέλη του στενού περιβάλλοντος του Χασάν Νασράλα. Νεκρός ο γαμπρός του σε βομβαρδισμό πολυκατοικίας στη Δαμασκό.

Την ίδια ώρα, δορυφορικές εικόνες που μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν πράγματι τμήματα της αεροπορικής βάσης Νεβατίμ, η οποία φιλοξενεί τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35, στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας. Οι εικόνες που δημοσιεύει και το Associated Press δείχνουν ζημιές σε δύο υπόστεγα αεροσκαφών. Ένα από τα υπόστεγα φαίνεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το διπλανό έχει υποστεί μερική ζημιά. Παρά τις ζημιές στα υπόστεγα, ισραηλινές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν κατεγράφησαν ζημιές στα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στην βάση. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν κάποιο αεροσκάφος εντός των υπόστεγων επλήγη από την επίθεση. Σημειώνεται ότι μετά την επίθεση πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέδωσαν ότι τουλάχιστον 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς, τους οποίους αρνείται ο ισραηλινός στρατός.

“Μεροληπτική και ανεύθυνη” έκρινε η Τεχεράνη τη χθεσινή καταδίκη της G7 για την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ. “Χώρες της G7, ιδίως οι ΗΠΑ, φέρουν την απόλυτη ευθύνη για την αύξηση της ανασφάλειας και της αστάθειας στη Δυτική Ασία, λόγω της εξοπλιστικής, οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης που παρέχουν στο επιτιθέμενο μέρος, δηλαδή το Ισραήλ”, τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Στο μέτωπο της Γάζας: ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξόντωσε τρία κορυφαία στελέχη της Χαμάς σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τον Ράουχι Μουστάχα, Σάμεχ αλ-Σιράζ, Σάμι Ουντέχ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς για την Γάζα, υπεύθυνος για τα οικονομικά, και επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς, αντιστοίχως. Τουλάχιστον 41.788 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 96.794 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα – 99 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο, 169 οι τραυματίες.

“Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ορατός κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών, αλλά είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

“Προετοιμαστείτε για επίθεση”, είναι το μήνυμα που φέρονται να έχουν λάβει από τους Χούθι τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Όπως αποκαλύπτει το διεθνές πρακτορείο, οι Χούθι έχουν στείλει πάνω από 12 τέτοια απειλητικά μηνύματα σε ελληνικές ναυτιλιακές. Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν γίνει σχεδόν 100 επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Στην εσωτερική επικαιρότητα: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αναπτυξιακή δυναμική του Κεντρικού και του Βόρειου Έβρου, δήλωσε από την Ορεστιάδα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του νομού Έβρου, μετά από την καταστροφική περυσινή πυρκαγιά στην περιοχή.

Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος από τη γραπτή απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη στους 11 “γαλάζιους” βουλευτές, εμφανίζεται ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ και συνυπογράφων την ερώτηση για τα “κόκκινα” δάνεια, Γιώργος Βλάχος. Ο βουλευτής, που ανήκει στο λεγόμενο “καραμανλικό στρατόπεδο”, επανέρχεται στο θέμα με επίκαιρη ερώτησή του, καλώντας τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας  και Οικονομικών να έρθει ο ίδιος στη Βουλή για να απαντήσει αυτοπροσώπως, καθώς, όπως αναφέρει, “ερωτήματα που θέσαμε δεν έλαβαν απάντηση, αλλά και νέα ερωτήματα δημιουργήθηκαν, αφού ταυτόχρονα γινόμαστε αποδέκτες νέων αιτημάτων των πολιτών”.

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, διάρκειας περίπου 4 λεπτών. Την ίδια ώρα θα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου αναμένεται να μεταφερθεί η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το εάν θα τεθεί στο συνέδριο ζήτημα ακύρωσης της απόφασης της ΚΕ που οδήγησε στην εκπαραθύρωση Κασσελάκη από την προεδρία, όσο και για την οδηγία του οργανωτικού γραφείου προς τις κομματικές οργανώσεις να μην εκδηλώνονται με φανατισμό υπέρ ή κατά υποψηφίων στα social media. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, o Κώστας Ζαχαριάδης σκοπεύει να θέσει θέμα παραπομπής στην επιτροπή δεοντολογίας του Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος χαρακτήρισε “χουντικής εμπνεύσεως” την επίμαχη οδηγία.

…”Την ευθύνη για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ την έχει ο απερχόμενος πρόεδρος. Εκείνος ουσιαστικά έθεσε θέμα μομφής στον εαυτό του. Δεν υπήρχε λόγος να πάμε σε αυτή τη διαδικασία”, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οδηγηθεί ομαλά στην εκλογή προέδρου.

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε στη δημοσιότητα το προεκλογικό του βίντεο, με σύνθημα “μαζί επιστρέψαμε, μαζί συνεχίζουμε”. Την κεντρική ομιλία της θα πραγματοποιήσει στις 7:00 το απόγευμα η Άννα Διαμαντοπούλου σε ξενοδοχείο της Αθήνας. “Είμαι σταθερά και αποδεδειγμένα στον χώρο, δεν έχω να αποδείξω τίποτα. Δεν χρειάζεται κάποιος να μετράει τα σκαλιά της Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχουν κι άλλα πράγματα και είναι σημαντικό κάποιος να ανοίγει τους ορίζοντές του”, δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου στον Αθήνα 9.84, απαντώντας στην κριτική που της ασκείται πως ήταν απούσα τα προηγούμενα χρόνια. Τη Λάρισα επισκέπτεται αύριο ο Χάρης Δούκας – στη δημοσιότητα κείμενο υποστήριξής του από 64 προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο της Ελλάδας. Στα Άνω Λιόσια σήμερα ο Παύλος Γερουλάνος. Στη Σπάρτη ο Μιχάλης Κατρίνης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Από αυτήν την ώρα θα διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία για τη λιτανεία της εικόνας – όλες οι λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα μας, στο www.athina984.gr.

Πολιτισμός: Για τις νέες ταινίες της εβδομάδας μας ενημερώνει η Βάσια Μπακετέα…

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος αύριο στην Αττική, νεφώσεις από τις βραδινές ώρες. Άνεμοι νότιοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου – 26 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα