back to top
25.5 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

25.5 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Ε. Βενέτης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και ένα χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Διαβάστε επίσης

Τον ορατό κίνδυνο μιας ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε μέσω του Αθήνα 9,84, ο διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής, Ευάγγελος Βενέτης.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, εκατέρωθεν. Και το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει το Ιράν αλλά και το Ιράν να ξαναχτυπήσει το Ισραήλ. Βρισκόμαστε σε ένα προκεχωρημένο στάδιο ανταπαντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε στον Γιάννη Θεοδόση, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται «ακόμα και ένα χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» και πρόσθεσε: «Είμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης, με δεδομένη την προσπάθεια του Ισραήλ να γενικεύσει την κρίση, την άρνησή του να συμβιβαστεί και να δεχτεί εκεχειρία αλλά και τα χτυπήματα που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα εναντίον της ηγεσίας της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Η κατάσταση έχει οξυνθεί και πλέον οδηγείται προς κορύφωση».

Σύμφωνα με τον κ. Βενέτη όσο πιο πολύ κερδίζει έδαφος η γραμμή της ακρότητας, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες για έναν πόλεμο ο οποίος μπορεί να επιφέρει μεγάλες καταστροφές.

Όπως τόνισε, η αντιπαράθεση Ιράν-Ισραήλ είναι κομβικής σημασίας και μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για μια σειρά εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Μέση Ανατολή είναι ο γεωπολιτικός ομφαλός της γης με επίκεντρο το Παλαιστινιακό ζήτημα. Σε μια εποχή που διαμορφώνεται μια νέα πολυπολική τάξη πραγμάτων, τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν, πέρα από τη δική τους ατζέντα στην περιοχή, συμμαχούν με με μεγαλύτερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας και το Ισραήλ διαχρονικά της Δύσης. Επομένως, τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, συνδέονται και με το Ουκρανικό και με τις γεωπολιτικές αναταράξεις σε άλλες περιοχές του κόσμου», υπογράμμισε.

«Το ευτυχές αυτή τη στιγμή είναι ότι η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη ούτως ώστε να ξεκινήσει ένας πόλεμος ο οποίος πολύ δύσκολα θα σταματήσει», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα