back to top
26.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

26.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου από την επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova περισσότεροι από 370 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251ένας απήχθησαν. Σήμερα, 101ένας όμηροι παραμένουν στη Γάζα εκ των οποίων οι 33 είναι και επισήμως νεκροί με τον πόλεμο πλέον να έχει βάλει φωτιά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Το πρωί, πλήθος κόσμου έδωσε το σήμα για την έναρξη των τελετών μνήμης, τηρώντας σιγή ενός λεπτού ακριβώς στις 06:29 το πρωί, την ώρα που έναν χρόνο πριν εκδηλωνόταν η επίθεση. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 1.205, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, παρών στη συγκέντρωση, συναντήθηκε με οικογένειες θυμάτων, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα απευθυνθεί στο έθνος εντός της ημέρας.

Η Δύση στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης στον λαό του Ισραήλ, καταδικάζοντας την τρομοκρατία.

Σιωπηλές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Δύσης, ανάμεσά τους το Λονδίνο, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, το Σίδνεΐ, καθώς και η Θεσσαλονίκη.

Τουλάχιστον 41.909 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 97.303 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Ταυτόχρονα στη Γάζα τη νύχτα ο Ισραηλινός Στρατός υποστηρίζει ότι χτύπησε στόχους σε όλη τη λωρίδα, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου που λέει ότι χρησιμοποιήθηκε από μαχητές της Χαμάς. Τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Στη Βηρυτό, σημειώθηκαν τεράστιες εκρήξεις στα νότια προάστια με το Ισραήλ να λέει ότι έπληξε εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων της Χεζμπολάχ. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ.

Για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Δεν ξεχνάμε την 7η Οκτωβρίου. Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια” έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Απηύθυνε εκ νέου έκκληση για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Κάθε μέρα οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των ομήρων και ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπ εξωτερικών.

Στις αντιδράσεις εκτός Δύσης,

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου επανέφερε το Ισραήλ στην «αφετηρία» και απείλησε την ύπαρξή του, δήλωσε ο Χάλεντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Στην Βηρυτό, η Χεζμπολάχ υπόσχεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά την πρώτη επέτειο της επίθεσης να συνεχίσει να πολεμά την επίθεση του Ισραήλ, «του καρκινώματος που πρέπει να εξαλειφθεί» μακροπρόθεσμα.

Έκρηξη σημειώθηκε τη νύχτα σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την πρεσβεία του Ισραήλ στη Δανία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Κοπεγχάγης, πέντε ημέρες ύστερα από επίθεση που είχε στόχο το κτίριο της διπλωματικής αποστολής. Φυσικά εξετάζουμε εάν η έκρηξη έχει σχέση με το περιστατικό που συνέβη στην πρεσβεία του Ισραήλ», δήλωσε σε η επιθεωρήτρια της αστυνομίας Τρίνε Μόλερ.

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας οι δύο διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, μετά από μια εκλογική μάχη που κρίθηκε στο νήμα για τη δεύτερη θέση, καθώς η διαφορά του κ. Δούκα από τον Παύλο Γερουλάνο ήταν οριακή, και για αρκετή ώρα κινήθηκε ακόμη και κάτω από τις 500 ψήφους. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι οι υπό διαμόρφωση παρασκηνιακές διεργασίες και οι συσχετισμοί δυνάμεων ενόψει του 2ου εκλογικού γύρου στις 13 Οκτωβρίου.

Τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ενόψει του δεύτερου γύρου ζήτησε νωρίτερα ο Χάρης Δούκας, επικοινωνώντας με την ΕΡΤ, όπως ο ίδιος έκανε γνωστό με ανάρτησή του στα social media.

Την επόμενη μέρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πρόεδρος που θα εκλεγεί αλλά είναι και όλα τα στελέχη μαζί, ανεξαρτήτως πώς τα πήγαν στις εσωκομματικές, είπε στον Αθήνα 984 ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αθανάσιος Γλαβίνας.

“Υπήρξαν 5 υποψήφιοι με την ίδια στρατηγική, ότι το κόμμα θα μείνει μικρό με τον Νίκο Ανδρουλάκη και χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας. Ο κόσμος επέλεξε αυτό να το εκπροσωπήσει ο Χάρης Δούκας στον δεύτερο γύρο” είπε στον σταθμό μας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

“Ο κ. Δούκας εμφανίστηκε να διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με κεκτημένο τη Δημαρχία της Αθήνας μέσω της συνεργασίας. Γιατί να μη δω αν αυτό μπορεί να γίνει και στην κεντρική πολιτική σκηνή;” είπε επίσης στον Αθήνα 9.84 ο πρώην υπουργός και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.

Για μια εκφυλιστική εικόνα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην υπουργός του κόμματος και νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο αρχών ή διαλόγου. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία μελλοντική δυνατότητα συνύπαρξης μεταξύ όσων έχουν απομείνει. “O ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον κύκλο του και βαδίζει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή» όπως είπε.

Στους Αμερικανούς επιστήμονες Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, για την ανακάλυψη του microRNA.

Περίπου 300 άνθρωποι απομακρύνονται από την πόλη Φεοντόσια της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε τοπική αποθήκη πετρελαίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος στην Αττική. Θερμοκρασία στην Αθήνα έως 28 βαθμούς Κελσίου. 27 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα