back to top
27.7 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

27.7 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

«80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας – Ιστορίες αντίστασης» στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9,84 τιμά και γιορτάζει τα 80χρονα της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα με ειδικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στην επέτειο, υπό τον τίτλο «80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας – Ιστορίες Αντίστασης».

Το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, προσωπικότητες του πολιτισμού, της δημοκρατίας και των κοινωνικών αγώνων θα διαβάσουν από τη συχνότητα του ραδιοφώνου της πόλης 12 ιστορίες, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση -γνωστά και άγνωστα πρόσωπα που επέζησαν ή χάθηκαν μέσα στη δίνη και το σκοτεινό σύμπαν της Κατοχής.

Τα κείμενα, σε επιμέλεια του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη διαβάζουν οι:

Φοίβος Δεληβοριάς, Εισβολέας, Ματούλα Ζαμάνη, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης,  Ισίδωρος Ζουργός, Δημήτρης Μητσοτάκης, Παντελής Μπουκάλας, Νατάσα Μποφίλιου, Τάνια Τσανακλίδου, Μάρθα Φριντζήλα, Μάγδα Φύσσα.

Διαβάζουν, επίσης, οι συντελεστές του αφιερώματος: Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, που έχει την επιστημονική ευθύνη και οι Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου (“Ντάμες Σπαθί”) υπεύθυνες για την δημοσιογραφική παραγωγή.

Οι «Ιστορίες Αντίστασης» θα συνδυαστούν με την παρουσία του Αθήνα 9,84 στο κέντρο της πόλης και την εκπομπή προγράμματος αφιερωμένου στην ημέρα από το κινητό στούντιο του σταθμού.

Το βανάκι με την δημοσιογραφική και την τεχνική ομάδα θα βρίσκεται 11.00 – 14.00 στην οδό Κοραή, μαρτυρικό ιστορικό τοπόσημο της περιόδου (Η Κομαντατούρ με τα υπόγεια κρατητήρια της Γκεστάπο – Κοραή 4).

Οι «Ντάμες Σπαθί» θα φιλοξενήσουν προσωπικότητες που θα μοιραστούν με το κοινό ιστορικά γεγονότα, αναμνήσεις και σκέψεις τους για την Κατοχή αλλά και για την λαμπρή μέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας που «…σκύβαμε και φιλούσαμε την άσφαλτο», όπως είχε δηλώσει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το ραδιόφωνο της πόλης θα “συναντηθεί” με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες που θα λάβουν μέρος στον ιστορικό περίπατο με θέμα “Σαμποτάζ και διαδηλώσεις στην Κατοχική Αθήνα” τον οποίο διοργανώνει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα