22.3 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

22.3 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΑΑΔΕ: Στα 4,31 δισ. ευρώ οι νέοι απλήρωτοι φόροι το 7μηνο Ιανουάριος-Ιούνιος 2024

Διαβάστε επίσης

Στα 4,31 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το νέο ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος προς την εφορία στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους εισοδήματος η ΦΠΑ από φορολογούμενους και επιχειρήσεις,και τα υπόλοιπα αποτελούν  πρόστιμα  για φορολογικές παραβάσεις  και επιπλέον ποσά που προκύπτουν  από  προσαυξήσεις  παλαιών οφειλών στην εφορία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ το συνολικό ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος στην εφορία είναι 107,27 δισ.ευρώ ,εκ των οποίων τα 26,3 θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Τα 107,27 δισ. ευρώ χρωστούν στην εφορία 3,83 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Εως σήμερα έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από την εφορία , δηλαδή κατασχέσεις κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς  σε 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες, ενώ αντίστοιχα μέτρα σχεδιάζεται να επιβληθούν και σε  2,1 εκατομμύρια οφειλέτες  με χρέη άνω των 500 ευρώ στο δημόσιο.

 

Την ίδια ώρα ,σύμφωνα με στοιχεία που επςεξεργάστηκε το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής, το μεγαλύτερο τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από μη πληρωμή ΦΠΑ ,φόρων εισοδήματος,φόρου ακίνητης περιουσίας και από μη εξόφληση προστίμων.

Με βάση τις φορολογικές οφειλές που περιλαμβάνονται στο πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (48,1 δισ. ευρώ με εξαίρεση το κομμάτι των προστίμων ),μιας και  το υπόλοιπο του ιδιωτικού χρέους των 107 δισ.ευρώ ( περί τα 18 δισ.ευρώ )θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης  διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (47,3%) αφορά τον ΦΠΑ, καθώς οι οφειλές αγγίζουν τα 22,7 δισ. ευρώ. Ακολουθεί ο φόρος εισοδήματος με ποσοστό 41,7%, ενώ οι φόροι στην περιουσία καταγράφουν χαμηλό ποσοστό 5,8%, αφού περιλαμβάνουν οφειλές ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα