back to top
19.1 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

19.1 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Κατώτατος μισθός: Πόσο αυξάνεται και πότε “παγώνει”

Διαβάστε επίσης

Στο “πάγωμα” του κατώτατου μισθού, σε περίπτωση κατά την οποία τα οικονομικά μεγέθη δεν εννοούν την αύξηση του, οδηγεί η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής που θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με του εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Παράλληλα, με βάση τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου στο προσχέδιο του
προϋπολογισμού εκτιμάται ότι ο κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο του 2025 θα κυμανθεί στα 870 ευρώ από 830 που είναι σήμερα.
Με δεδομένη την κυβερνητική απόφαση για εξίσωση των κατώτατων αποδοχών σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, υπολογίζεται ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους θα υπάρξει αύξηση της τάξεως των 30 ευρώ, ενώ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα περίπου 40 ευρώ.
Εξάλλου, ο μισθολογικός…οδικός χάρτης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προβλέπει κατώτατο  μισθό στα 950 ευρώ έως το τέλος του 2027.
Από το 2028 και μετά, όμως, θα εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση  συντελεστή ο οποίος θα προκύπτει από το ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή και την αγοραστική δύναμη του γενικού δείκτη μισθών.

Ωστόσο,  η επιστημονική επιτροπή, η οποία πρότεινε τις παρεμβάσεις, επισημαίνει πως εάν οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, αυτή δεν θα γίνεται, ούτε θα επιτρέπεται μείωση του κατώτατου νομοθετημένου μισθού και ημερομισθίου.

Δημήτρης Κωστάκος 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα