back to top
26.1 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

26.1 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Την ικανοποίησή τους για τις “παρεμφερείς τους θέσεις” όσον αφορά τα διεθνή ζητήματα, εξέφρασαν σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Ιρανός ομόλογός του, Μασούντ Πεζεσκιάν, εν μέσω της έντασης στη Μ. Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν στο περιθώριο διεθνούς περιφερειακής συνόδου στο Τουρκμενιστάν. Πρόκειται για την πρώτη συνάντησή τους μετά την εκλογή του Πεζεσκιάν τον Ιούλιο στην προεδρία του Ιράν. Παράλληλα, ο Ιρανός Πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ “σκοτώνει αθώους” στη Γάζα. Από την πλευρά του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης. Υπογράμμισε, πάντως, παράλληλα, ότι το Ιράν “είναι πλήρως προετοιμασμένο να αναλάβει πιο ισχυρή αμυντική δράση, και δεν θα διστάσει να το πράξει”.

Την ίδια ώρα, διεθνείς αντιδράσεις για τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων στο Λίβανο. “Παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου”, χαρακτήρισε τις επιθέσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Λάος. Προειδοποίησε, επίσης, ότι μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στον Λίβανο. Για “έγκλημα” έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι. Καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον των κυανόκρανων η Κίνα, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας. “Οργισμένη” δηλώνει η Μόσχα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, που ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να πουλάει όπλα στο εβραϊκό κράτος.

Στη Γάζα, τουλάχιστον 42.126 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 98.117 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα, από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα – τουλάχιστον 61 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο.

Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό, στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της MED9 στην Πάφο, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε άλλη συνάντηση με πρωτοβουλία της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, συζητήθηκε το θέμα των Σύρων προσφύγων στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στις άλλες χώρες της περιοχής. Η ανακοίνωση προσθέτει ότι “συζητήθηκαν συγκεκριμένες λύσεις, με την δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων, ώστε οι Σύροι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οικειοθελώς, με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στην περιοχή”.

Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο, σε εκρηκτικό κλίμα, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κρίνει τα περί του εξώδικου του Στέφανου Κασσελάκη. Στο μεταξύ, σε “απολογία” κάλεσε τον βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Παππά, ο Πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς, ζητώντας του να ανασκευάσει δημοσίως για σειρά δηλώσεων που θεωρούνται “εκτός πλαισίου” και δεν συνάδουν με τις αρχές και τις θέσεις του κόμματος, με αποκορύφωμα αυτή για τους στρατευμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παππάς έδειξε “πορτοκαλί κάρτα” στον βουλευτή, γεγονός που σημαίνει ότι εάν υποτροπιάσει θα τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. “Οι θέσεις μου για τα δικαιώματα των οπλιτών, ταυτίζονταν και ταυτίζονται με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η κριτική μου αφορούσε το περιεχόμενο της ομιλίας (εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των στρατευμένων νέων) και όχι το δικαίωμα του οπλίτη να συμμετέχει στην διαμαρτυρία”, τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Πέτρος Παππάς.

“Αυτός ο κατήφορος δεν πάει άλλο. Υπάρχει απαξίωση της πολιτικής. Δεν μπορούν όλα τα θέματα να λύνονται σε επίπεδο κουτσομπολιών ή εξωδίκων. Αν είναι δυνατόν”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι γι’ αυτό και ανέλαβε την “ευθύνη να καταθέσει υποψηφιότητα”. “Χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν πρέπει να προχωρήσουμε στις εκλογές. Δεν συμφωνώ με τα εξώδικα, όπως και με την πρόταση μομφής. Τα ζητήματα πρέπει να λύνονται πολιτικά”, ανέφερε στον Αθήνα 9.84, ο Πάνος Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέας της ΚΕ.

Σε δύο 24ωρα ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη προέδρου. “Στόχος της επόμενης ημέρας να ανοίξουμε ακόμη περισσότερο τα όρια της παράταξης”, δήλωσε στο MEGA ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ομιλία του απόψε στις 7.30, στη Θεσσαλονίκη. “Στασιμότητα, ή αλλαγή”, το δίλημμα που έθεσε εκ νέου ο Χάρης Δούκας μιλώντας στο OPEN . Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, αλλά να αποτελέσει ξεκάθαρο πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης. “Όπως έχω σημειώσει, δεν θεωρώ ότι πρέπει να «υποδείξω» υποψήφιο, δεν έχω αυτή την αντίληψη στην πολιτική. Ωστόσο, έχω ευθύνη να κάνω σαφές το σκεπτικό που προέβαλα σ΄ όλο το διάστημα της τρίμηνης προσπάθειάς μου”, δηλώνει η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το μπάζωμα στα Τέμπη θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς. “Καλούμε καταρχάς τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να συνηγορήσουν και να συνυπογράψουν αυτήν την πρωτοβουλία”, κατέληξε ο κ. Παππάς.

“Το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει. Αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι, από την 1η.1.2025 σε νέους πελάτες|. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο υπουργός σημείωσε πως οι πάροχοι δεν θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να προσφέρουν το πράσινο τιμολόγιο από τις αρχές του νέου έτους, διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει, εις το διηνεκές, υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση. Παρόλα αυτά, εκτίμησε πως οι περισσότεροι θα το διατηρήσουν και για νέους καταναλωτές, αφού είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν.

Η ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, ένα κίνημα των επιζώντων των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι το 1945, γνωστή επίσης ως Hibakusha, τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. “Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Nihon Hidankyo προσφέρει μια “ανεκτίμητη” αξία στη μάχη της κατά των πυρηνικών όπλων και στέλνει ένα “ισχυρό μήνυμα””, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Έχουμε το καθήκον της μνήμης. Και ένα ακόμη μεγαλύτερο καθήκον να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από τη φρίκη ενός πυρηνικού πολέμου”, τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Στην εξάρθρωση κυκλώματος επίορκων εφοριακών που εμπλέκονται σε υπόθεση διαφθοράς στην Κέρκυρα, προχώρησε η ΕΛΑΣ. Έχουν συλληφθεί τέσσερις υπάλληλοι ΔΟΥ και ένας λογιστής.

Απαντήσεις για τον θανάσιμο τραυματισμό με μαχαίρι του 28χρονου στην Κυψέλη, θα δώσουν στην Ανακρίτρια Ανηλίκων τα δύο αδέλφια που φέρονται να ομολόγησαν το έγκλημα. Ο 17χρονος και ο 19χρονος αδελφός του οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων από τις 10 το πρωί προκειμένου να απολογηθούν για τα θανάσιμα χτυπήματα που δέχθηκε ο 28χρονος συγγενής τους, το βράδυ της Δευτέρας, σε δρόμο κοντά στην πλατεία Φωκίωνος Νέγρη, όπου συναντήθηκαν δράστες και θύμα.

Εικοσιτετραάωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες e-food και wolt. Συγκέντρωση στις 6:00 το απόγευμα, στη συμβολή των Λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Μεταξύ άλλων διεκδικούν και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, και μέχρι και την Παρασκευή, 18 Ιουλίου, επανέρχεται ο μικρός δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Όλες οι λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα μας, στο www.athina984.gr.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Τουρκία, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου – στην ατζέντα μεταναστευτικό, Ουκρανία και Μ. Ανατολή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε για δεύτερη φορά εξηγήσεις από την πλατφόρμα Temu που θεωρείται ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την πώληση παράνομων ή εν δυνάμει επικίνδυνων προϊόντων. Είναι η δεύτερη φορά που η Κομισιόν θέτει γραπτές ερωτήσεις στην κινεζική πλατφόρμα για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της για την προστασία των καταναλωτών στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Αθλητισμός: ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση των εισιτηρίων του αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου απέναντι στην Ιρλανδία για το Nations League την Κυριακή, μετά την ιστορική χθεσινή νίκη επί της Αγγλίας. Στο μεταξύ, την πρώτη του νίκη στην Ευρωλίγκα αναζητά απόψε ο Ολυμπιακός. Περισσότερα από τον Ανδρέα Χανιά…

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος αύριο στην Αττική. Άνεμοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου – 29 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα