back to top
28.5 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

28.5 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ξεκίνησε η αποστολή των μηνυμάτων για έλεγχο με δωρεάν self test

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (SMS), για το δωρεάν προληπτικό έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, το πρώτο εκ των οποίων θα είναι το self test για όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Αναλυτικότερα, ξεκίνησε από την ΗΔΙΚΑ, η αποστολή των πρώτων sms ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν δωρεάν το self–test. Μάλιστα ένας από τους πολίτες που έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους ήταν και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο παχέος εντέρου περιλαμβάνει το self test kit ανίχνευσης αίματος κοπράνων που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία χωρίς καμία επιβάρυνση αλλά και δωρεάν κολονοσκόπηση στην περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι 2,8 εκατομμύρια πολίτες που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50- 69 ετών,

Β) Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα,

Γ) Δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, πολύποδες, Ελκώδη Κολίτιδα, Νόσο του Crohn και οικογενή πολυποδίαση.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η διαδικασία

Όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν SMS στο κινητό τους τηλέφωνο ή email προκειμένου να προσέλθουν στα φαρμακεία τα οποία βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gr. και να παραλάβουν το self test ανίχνευσης αίματος κοπράνων.

Αντίθετα οι δικαιούχοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής τους και να λάβουν το self test kit μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν ευρήματα από το self–test, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον πολίτη ότι δημιουργείται αυτόματα κωδικός Ιατρικής Επίσκεψης και έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό ειδικότητας Γαστρεντερολόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια ο γιατρός θα πραγματοποιεί κλινική συνεκτίμηση και εάν κρίνει ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση θα εκδίδεται δωρεάν παραπεμπτικό.

Εάν στη διάρκεια της κολονοσκόπησης εντοπιστούν ευρήματα που μπορεί να αφαιρεθούν, αφαιρούνται επί τόπου.

Σε άλλη περίπτωση εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό για διενέργεια δωρεάν βιοψίας. Για τα αποτελέσματα της βιοψίας ενημερώνει ο ιατρός γαστρεντερολόγος τον πολίτη. Το παραπεμπτικό της βιοψίας έχει ισχύ δύο (2) μηνών. Σε αυτό το στάδιο, ο κύκλος προσυμπτωματικού ελέγχου ολοκληρώνεται.

‘Ελενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα