back to top
22.3 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

22.3 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Στην Κύπρο για τη σύνοδο κορυφής της MED9 ο Κυρ. Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, αλλά και οι προτεραιότητες της ΕΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της MED9 που θα διεξαχθεί σήμερα στην Πάφο, παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το παρών θα δώσει και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’ με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει στην παρέμβασή του την ανάγκη συντονισμού του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό αναμένεται να επαναλάβει τη σημασία που έχει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και η ενίσχυση των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, καθώς και της εφαρμογής του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η Σύνοδος των ηγετών των 9 μεσογειακών χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία,
Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία , Σλοβενία), στην οποία θα είναι παρούσα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναμένεται να έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα (17-18 Οκτωβρίου).

Στην ατζέντα θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό που επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αλλά και τον φόβο μεταναστευτικών ροών λόγω των εξελίξεων στον Λίβανο, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η συζήτηση για την έκθεση Ντράγκι, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και οι προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δηλώσεις των ηγετών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, έχουν προγραμματιστεί για τις 18.00.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα