back to top
22.5 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

22.5 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

ΠΑΣΟΚ 2ος εκλογικός γύρος: Ενότητα-συνέχεια έναντι αλλαγής-ανατροπής

Διαβάστε επίσης

Ενότητα-συνέχεια το διακύβευμα που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης έναντι ανατροπής -αλλαγής, του Χάρη Δούκα.

Αυτό είναι το δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της σημερινής 2ης κρίσιμης εκλογικής κάλπης τροχιοδεικτικής της κατεύθυνσης επί της οποίας θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα.

Ν. Ανδρουλάκης: Σήμερα ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας 

«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Και αυτό δεν μας χαρίστηκε. Το πετύχαμε με αγώνα, κόπο και προσπάθεια. Και θέλω να ευχαριστήσω γι’αυτό τους χιλιάδες ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που πάλεψαν τα πιο δύσκολα χρόνια σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα μπροστά μας. Σήμερα ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας για την μεγάλη, προοδευτική δημοκρατική παράταξη, που θα ανταποκριθεί στις νέες προσδοκίες του ελληνικού λαού, για μια πατρίδα πιο ισχυρή και μια κοινωνία πιο δίκαιη», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Ίλιον όπου άσκησε το εκλογικό του διακίωμα.

Χ. Δούκας: Σήμερα έχουμε ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία

«Η συμμετοχή είναι η δύναμή μας. Σήμερα έχουμε ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία, αρκεί να το κάνουμε όλοι μαζί. Σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή», είπε ο Χάρης Δούκας, που ψήφισε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ στις 9 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Μιχάλης Κατρίνης: Ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά και μια νέα πρόταση διακυβέρνησης

«Από αύριο υπάρχει ένας και μόνο στόχος. Να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, πλειοψηφικό, δύναμη αλλαγής. Θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Για να δικαιώσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα δώσουν και σήμερα το «παρών» σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία. Για να ανταποκριθούμε στις ελπίδες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Γιατί η χώρα χρειάζεται μια πραγματική και ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά και μια νέα πρόταση διακυβέρνησης», δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτή Ηλείας, ο οποίος ψήφισε στον Πύργο Ηλείας.

Το στοίχημα της προσέλευσης και η δεξαμενή ψηφοφόρων

Οι δύο υποψήφιοι στοχεύουν στους 149.500 ψηφοφόρους που επέλεξαν κάποιον εκ των Παύλου Γερουλάνου, Άννας Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντια Γιαννακοπούλου (συμπεριλαμβανομένων και των λευκών/άκυρων ψηφοδελτίων). Οι δύο βασικές δεξαμενές αυτές των ψηφοφόρων (122.441) επέλεξαν τον Π. Γερουλάνο και την Ά.Διαμαντοπούλου, οι οποίοι ανακοίνωσαν οτι δεν κατευθύνουν το εκλογικό κοινό, όπως επίσης και ο Μιχάλης Κατρίνης. Σε αντίθεση με τη Ν. Γιαννακοπούλου η οποία με χθεσινή ανάρτηση της εξέφρασε τη στήριξη της στην υποψηφιότητα Δούκα.

Κατά τη χθεσινή ημέρα εξάλλου κατεγράφη και η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ο οποίος με τη φράση ”Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα πρέπει να ξαναγίνει δύναμη αλλαγής” φωτογράφισε τον Χ. Δούκα. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων, με τη φράση , “Γιώργο, πάμε για την αλλαγή” αναδημοσίευσε την ανάρτηση, κίνηση που σύμφωνα με πληροφορίες , έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον πρώην πρωθυπουργό.

Το μεγάλο στοίχημα και αυτή την Κυριακή η προσέλευση στην κάλπη. Υπενθυμίζεται οτι στην προηγούμενη προσήλθαν περίπου 303 χιλιάδες, και κατά τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στην 2η κάλπη, αναμένεται μικρότερη συμμετοχή κατά περίπου 25%. Το 2021 είχε καταγραφεί στο 23%. Στόχος να μην πέσουν κάτω απο 200, χιλιάδες οι ψηφοφόροι έτσι ώστε να μην απωλέσει η εκλογική διαδικασία την δυναμική που έχει καταγραφεί. Υπενθυμίζεται οτι στον πρώτο γύρο, έλαβαν

Νίκος Ανδρουλάκης 89.288 (29,64%)
Χάρης Δούκας 64.490 (21,41%)

Εγκύκλιος ΕΔΕΚΑΠ για τη νέα εκλογική διαδικασία της 13ης Οκτωβρίου.

Η ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας και Καταστατικού), προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου για την εκλογική διαδικασία της 13ης Οκτωβρίου παρέχοντας μεταξύ άλλων απαραίτητες πληροφορίες για το δικαίωμα ψήφου. Υπενθυμίζεται οτι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου καθώς επίσης οτι στον β’ γύρο δε συμπληρώνονται αιτήσεις νέων μελών,

Ακολουθεί η ΟΔΗΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙKΑΣΙΑΣ Β’ ΓΥΡΟΥ
13ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Α. Η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ελλάδα θα διαρκέσει από ώρα 07:00 πμ έως ώρα 19:00 μμ. Για τα εκλογικά τμήματα του Αποδήμου θα ισχύσουν οι ώρες που έχουν καθοριστεί με τη 2η εγκύκλιο για τον Απόδημο, όπως λειτούργησαν στον α’ γύρο.

Β. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024.

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, καθώς δε θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α’ γύρο, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο.

Σε περίπτωση που προσέρχεται ψηφοφόρος για να ψηφίσει και δεν εντοπίζεται στον εκλογικό κατάλογο του tablet, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής πρέπει να καλέσει άμεσα στο call center του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής (210-3665000) ή στα τηλέφωνα της ΕΔΕΚΑΠ (210 3665374-475-476), ώστε η ΕΔΕΚΑΠ να τον αναζητήσει στον εκλογικό κατάλογο και εφόσον εντοπιστεί, να τον πιστοποιήσει ως ψηφοφόρο και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Γ. Για τον β’ γύρο δεν καταβάλλεται αντίτιμο.

Δ. Για τον β’ γύρο δε συμπληρώνονται αιτήσεις νέων μελών, καθώς η διαδικασία γίνεται από το κλειστό μητρώο των ψηφισάντων του α΄ γύρου της 6ης Οκτωβρίου.

Ε. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας ή του Αποδήμου, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

ΣΤ. Για τον β’ γύρο έχουν εκδοθεί νέες σφραγίδες με νέα αρίθμηση που θα αποσταλούν μαζί με το εκλογικό υλικό και ως εκ τούτου η σφραγίδα που χρησιμοποίησε κάθε εκλογικό τμήμα στον α’ γύρο πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από τη νέα. Η χρήση της παλιάς σφραγίδας θα επιφέρει ακυρότητα του αποτελέσματος.

Η. Επισημαίνεται ότι αποδεκτά γίνονται τα σύμβολα + (σταυρός) ή x (χι) ή ν (τικ), είτε τίθεται δεξιά είτε αριστερά του ονόματος. Το ψηφοδέλτιο του β’ γύρου δεν περιλαμβάνει κουτάκι αριστερά από το όνομα των υποψηφίων.

Θ. Οι Υπεύθυνοι Εκλογικών Κέντρων θα πρέπει να παραδώσουν το εκλογικό υλικό στις εφορευτικές επιτροπές την Κυριακή το πρωί πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Έως τότε, είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή του, ώστε να μη διανεμηθούν φάκελοι ή ψηφοδέλτια πριν από την ημέρα των εκλογών.

Ι. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί καθυστέρηση στο σύστημα του tablet ή τεχνικό πρόβλημα, σταματά η εκλογική διαδικασία επί τόπου, σφραγίζεται η κάλπη με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ.

Αυτονόητο είναι ότι, σε αυτήν την περίπτωση δε σημειώνονται ονόματα στην κατάσταση ψηφισάντων, αφού δε θα είναι εφικτή η διαπίστευση των ψηφοφόρων μέσω tablet.

Η εκλογική διαδικασία ξεκινά ξανά μόλις επανέλθει η λειτουργία του tablet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατερίνα Παπαβασιλείου – Σπύρος Χαλικιάς

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα