back to top
24.1 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

24.1 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ – 18 νεκροί στο Λίβανο – Σειρήνες ήχησαν σε 240 περιοχές στο Ισραήλ

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων στη Βηρυτό», σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη την προηγούμενη ημέρα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξε η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.

Εν τω μεταξύ εκατομμύρια Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια το απόγευμα, καθώς ήχησαν οι σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ για ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο, έγινε γνωστό από τον στρατό.

Οι σειρήνες ήχησαν μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ, το οικονομικό κέντρο της χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τρία βλήματα πέρασαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος και ότι όλα αναχαιτίστηκαν.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το σημείο από το οποίο εκτοξεύθηκαν τα βλήματα, πρόσθεσε ο στρατός, σημειώνοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε μια «μεγάλη ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.

Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ λέει ότι απάντησε στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.

Νωρίτερα στόχους σε όλη την επικράτεια του Λιβάνου πλήττει πλέον το Ισραήλ, καθώς εκτός από τις επιδρομές στον νότιο Λίβανο, τις τελευταίες ώρες ισραηλινό ντρόουν πέταξε πάνω από τη Βηρυττό, ενώ αρκετά μακριά από το κυρίως μέτωπο, στο Αϊτού, στον βορρά, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν μετά από επιδρομή.

Είναι η πρώτη φορά που το Αιτού ή Άιτο, ένα χωριό σε ορεινή περιοχή με πλειονότητα χριστιανούς κατοίκους, μπαίνει στο στόχαστρο. Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων η επίθεση είχε στόχο ένα διαμέρισμα, ενώ φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι πτώματα ήταν ορατά μπροστά από το κτήριο που ισοπεδώθηκε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο στρατός του Λιβάνου απέκλεισε το σημείο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά.

Το Σάββατο, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση σε σιιτικό χωριό βόρεια της Βηρυτού. Άλλοι έξι σκοτώθηκαν επίσης εκτός των ζωνών επιρροής της Χεζμπολά, από τους οποίους οι δύο σε σπίτι στην Ντέιρ Μπέλα “όπου βρίσκονταν εκτοπισμένοι από τον νότο”.

Η Χεζμπολά απαντά με ρουκέτες. Πριν από λίγο εκτεταμένος κόκκινος συναγερμός για απειλή πυραύλων ήχησε στο Κεντρικό Ισραήλ. Ειδοποιήσεις για εισβολή πυραύλων υπήρξαν επίσης στην Άκρα και νοτιότερα στη Χάιφα, όπου το πρωί η σιιτική οργάνωση έπληξε ναυτική βάση.

Το Κανάλι 12 του Ισραήλ ανέφερε ότι ένα αριθμός πυραύλων αναχαιτίστηκε πάνω από την ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ

Στην κατάσταση στον Λίβανο αναφέρθηκε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη και διευρυμένη επιθετικότητα θα ωθήσει την περιοχή σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Εν τω μεταξύ η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο κάλεσε και πάλι τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα αυτήν «τώρα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι πρόσθετες πτήσεις τις οποίες οργανώνει η πρεσβεία για τους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από τη Βηρυτό δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον.

Τις τελευταίες ώρες είχαμε και ένα περίεργο περιστατικό στα σύνορα με τη Συρία. Δύο ισραηλινά τανκς διέσχισαν τη διαχωριστική γραμμή και βρέθηκαν κοντά στο χωριό Κόντνα στη συριακή επαρχία Κουνέιτρα, όπως ανέφεραν τοπικές αρχές στο Αλ Τζαζίρα. Πρόκειται για την επαρχία της Συρίας που συνορεύει με τα υπό ισραηλινή κατοχή υψίπεδα του Γκολάν. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για επιχείρηση ή για λάθος. Το Ισραήλ πλήττει συχνά στόχους, κυρίως ιρανικούς, με βομβαρδισμούς στη συριακή επικράτεια, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί παρουσία τεθωρακισμένων σε συριακό έδαφος.

Μέσα σε όλα αυτά η απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση καθυστερεί, το Ιράν δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο, που όπως λέει δεν θέλει και παραλλήλως ανακοίνωσε ότι δεν έχουν πλέον νόημα οι ενδιάμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ευάγγελος Σαρακηνός, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα