back to top
22.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

22.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης για τον υπερτουρισμό: Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει

Διαβάστε επίσης

Στο μεγάλο στόχο της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου και ταυτόχρονα της επέκτασης των τουριστικών προορισμών και των επενδύσεων σε περιοχές που αυτή την στιγμή παραμένουν σε σημαντικό βαθμό αναξιοποίητες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Reimagine Tourism in Greece».

Κατά την διάρκεια συζήτησης που είχε με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο είναι να κάνουμε ρεκόρ στα έσοδα από τον τουρισμό, σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα θέλει περισσότερες επενδύσεις σε ποιοτικά βιώσιμο τουρισμό.

Υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν έχει και δεν πρέπει- όπως είπε- να αποκτήσει πρόβλημα υπερτουρισμού, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, αν και αναγνώρισε ότι σε κάποια νησιά αρχίζουμε να έχουμε ένα ζήτημα, καθώς οι υποδομές τους δοκιμάζονται.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι τα τοπικά χωρικά σχέδια για όλους τους δήμους της χώρας θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια και θα καθορίζουν που μπορούμε και τι μπορούμε να χτίσουμε σε κάθε περιοχή.

Τόνισε ότι με γνώμονα και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, θα μπουν σταδιακοί περιορισμοί και στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ για τα ζητήματα που αφορούν στο νέο οικοδομικό κανονισμό, ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ολιστική προσέγγιση του τι σημαίνει περιβαλλοντική επιβάρυνση της δόμησης.

Όπως είπε, δεν είναι μόνο το ζήτημα του ύψους που επηρεάζει το περιβάλλον, είναι και η ποιότητα των υλικών, πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα κτίρια, ποια η ενεργειακή τους κατανάλωση.

Χαρακτήρισε εξάλλου ως μεγάλη πρόκληση και για τον κλάδο του τουρισμού το πως θα μπορέσουμε να συμπράξουμε για να δημιουργήσουμε μία τουλάχιστον κορυφαία σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στην χώρα μας

Αναφορικά με το αυξημένο κόστος των διακοπών, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ακούει και ο ίδιος το παράπονο, υποστήριξε ότι μία απάντηση σε αυτό είναι οι επιδοτούμενες διακοπές και επισήμανε πως παρά το γεγονός ότι το κόστος των διακοπών έχει αυξηθεί, η Ελλάδα παραμένει μία χώρα που μπορεί κάποιος να κάνει πολύ ωραίες διακοπές πληρώνοντας ένα λογικό αντίτιμο. Αναγνώρισε ωστόσο ότι θα υπάρχουν λίγοι προορισμοί που θα είναι πολύ ακριβοί για τον μέσο Έλληνα, σημειώνοντας πως “δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρα στον κόσμο που αυτό να μην συμβαίνει”.

Όσον αφορά την Αττική, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μελέτη για την επικαιροποίηση των επιπτώσεων από την επένδυση στο Ελληνικό στην κυκλοφορία, σημειώνοντας πως είναι βέβαιο ότι θα την επιβαρύνει στο νότιο μέτωπο και αυτό ίσως σημαίνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετες υποδομές ως προς το δίκτυο των δρόμων, π.χ η επέκταση προς το νότο της περιφερειακής Υμηττού και η σύνδεσή της με τον χώρο του Ελληνικού

Χαρακτήρισε εξάλλου τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία το άνοιγμα της πόλης της Αθήνας προς την θάλασσα, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι και σε αυτό το παράκτιο μέτωπο είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχουν και ελεύθερες παραλίες για να πηγαίνουν οι πολίτες χωρίς να πληρώνουν.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα