back to top
19.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

19.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 06:00

Διαβάστε επίσης

Εφιαλτικό παραμένει το σκηνικό στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τα χτυπήματά του στο Λίβανο.
Χθες για πρώτη φορά έβαλε εναντίον ενός χριστιανικού χωριού στα βόρεια της χώρας, με αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 8 να τραυματιστούν.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post που επικαλείται δύο καλά πληροφορημένους αξιωματούχους.
Τα αντίποινα στο Ιράν θα καθοριστούν βάσει των ισραηλινών συμφερόντων, υπογραμμίζει με αφορμή το δημοσίευμα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

Εν τω μεταξύ, αίσθηση, προκαλεί η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών που στέλνουν άμεσα στο Ισραήλ το νέο πανίσχυρο εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας το οποίο θα χειρίζονται 100 Αμερικανοί στρατιώτες.
«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ, τα αντίποινα θα επεκταθούν σε όλο τον Λίβανο» είπε ο Νετανιάχου ο οποίος επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση που χτυπήθηκε από drone της Χεζμπολάχ.
Χθες, εκατομμύρια Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια, καθώς ήχησαν οι σειρήνες στο κεντρικό τμήμα της χώρας, μετά τη μαζική εκτόξευση βλημάτων από τον Λίβανο.
Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε μια «μεγάλη ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ, ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο. Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
«Οι κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο θα παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ να υποχωρήσουν», υπογράμμισε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συντονιστής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Στην εσωτερική επικαιρότητα,
Μαίνεται ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την δυνατότητα να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Για άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη απόφαση κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του κόμματος απαντώντας στον κ. Κασσελάκη, ο οποίος κάλεσε όσους τον υποστηρίζουν να ανατρέψουν την απόφαση στο Συνέδριο.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 και για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης. Υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 φορολογούμενοι θα απαλλαγούν τη νέα χρονιά, από το τέλος επιτηδεύματος το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ.
«Πριν ένα μήνα, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία μας, τώρα τους θυμήθηκαν και ανακοίνωσαν πομπωδώς ότι τελικά θα τους συμπεριλάβουν στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

Αρχίζει από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται περίπου στο 1,15 ευρώ ανά λίτρο στις αστικές περιοχές και έως 1,22 ευρώ το λίτρο στην περιφέρεια. Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης.

Στις 10 το πρωί η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν τα μέλη της σπείρας εφοριακών που αποκόμιζε τεράστια ποσά εκβιάζοντας φορολογούμενους πολίτες στην Κέρκυρα. Αρχηγός της σπείρας εκβιαστών φέρεται να είναι ο υποδιευθυντής της τοπικής εφορίας, ενώ κομβικό ρόλο διαδραμάτιζε ένας λογιστής, ο οποίος παρείχε στοιχεία φορολογουμένων στους επίορκους εφοριακούς.

Τραγωδία σημειώθηκε στη Φιλιππιάδα λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όπου μία 86χρονη έχασε τη ζωή της όταν έπεσε σε βόθρο οικίας στην κωμόπολη του νομού Πρέβεζας. Στο σημείο έφθασαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΚΑΜ όπου με χρήση διασωστικών εργαλείων ανέσυραν την ηλικιωμένη χωρίς τις αισθήσεις της.

Επιμένει ο Ερσίν Τατάρ στον όρο του περί αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Κατεχόμενων στην Κύπρο, παραμονή του τριμερούς δείπνου στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Tη σημασία της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Οκτωβρίου.
Όπως επισήμανε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2024 πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για βοήθεια προς τους Σύρους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες, αλλά και στήριξη της Τουρκίας στη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης.

Στη διεθνή επικαιρότητα,
Οι ρωσικές απειλές δεν τρομάζουν το ΝΑΤΟ, το οποίο θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει σθεναρά το Κίεβο, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε κατά την πρώτη του επίσκεψη στο νατοϊκό αρχηγείο του Βισμπάντεν στη Γερμανία, το οποίο θα αναλάβει τον συντονισμό της αποστολής διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ένας νεκρός και τουλάχιστον έντεκα τραυματίες, ορισμένοι σε σοβαρή κατάσταση, από την αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην πόλη Μικολάιβ στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.

Τουλάχιστον 12 φοιτητές σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν σήμερα στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή λεωφορείου σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Κάιρο με τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.

Εκτοξεύτηκε χθες από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο Europa Clipper της ΝΑΣΑ για να μελετήσει εάν μπορεί να φιλοξενηθεί ζωή στην Ευρώπη, έναν από τους δορυφόρους του Δία. Το ρομποτικό ηλιακό σκάφος, που είναι εφοδιασμένο με πολλά υπερσύγχρονα όργανα, αναμένεται ότι θα μπει στην τροχιά του πλανήτη Δία το 2030.

ΚΑΙΡΟΣ
Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις προβλέπεται σήμερα στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα