back to top
27.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

27.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη φωτιά σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Κοκκινόβραχος Φθιώτιδας. Επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο της 4ης ΕΜΟΔΕ, 19 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Τέσσερις αλλαγές που αφορούν τον εκσυχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Σε ό,τι αφορά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η ημερομηνία θα είναι σταθερή, από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, και δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει. Μάλιστα, όσο νωρίτερα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα έχουν εφόσον εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ. Όσον αφορά τα φιλοδωρήματα, θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι τα 300 ευρώ για όσα καταβάλλονται μέσω POS, ενώ απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Τρίτον, καταργείται από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με μπλοκάκι. Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε ένα νέο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ, ενώ, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται και η δυνατότητα για 2η ανανέωση της θητείας για τον διοικητή, Γιώργο Πιτσιλή.

Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται περίπου στο 1,15 ευρώ ανά λίτρο στις αστικές περιοχές και έως 1,22 ευρώ το λίτρο στην περιφέρεια. Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης.

“Δυστυχώς, αυτό που μάθαμε και αυτό που εμπεδώσαμε είναι τελικά ότι η  κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας, προσθέτοντας: “σε κάθε περίπτωση, όμως, και με την Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου, θα νοηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας να έχουμε πραγματικές αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους”.

Στη Μ. Ανατολή, τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις σφίγγουν σήμερα τον κλοιό γύρω από την Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα του θύλακα, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων με μαχητές της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έχει τώρα περικυκλώσει τον καταυλισμό της Τζαμπάλια και έστειλε τεθωρακισμένα κοντά στις πόλεις Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χανούν, με τον δεδηλωμένο στόχο της εξάλειψης της Χαμάς. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία στη νότια Γάζα, με τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, να αντιτείνουν ότι στη Γάζα δεν υπάρχει ασφαλές σημείο.

Στο μεταξύ, δύο νεκροί κι ένας τραυματίας από πυροβολισμούς σε δύο διαφορετικά σημεία, σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Ασντόντ, στο νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. ένας ύποπτος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Στον Λίβανο ο ισραηλινός στρατός, συνεχίζει τις επιχειρήσεις του, διευρύνοντας τις επιθέσεις του και στον βορρά, με πάνω από 20 νεκρούς κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σε πόλη, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, άρματα μάχης του Ισραήλ έχουν θεαθεί στα σύνορα της πόλης Χάιφα με τη Συρία. Στη Ν. Υόρκη συνελήφθησαν πάνω από 200 διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Χρηματιστήριο της αμερικανικής μεγαλούπολης, στη Wall Street, με αίτημα τον τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε οργανώσεις ακτιβιστών όπως η “Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη”,  φώναζαν συνθήματα όπως “αφήστε τη Γάζα να ζήσει” και “σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία”.

Στο “μέτωπο” του Ισραήλ με το Ιράν, προειδοποίηση προς την Τεχεράνη απηύθυνε εκ νέου ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει σύντομα στο Ιράν κι ότι η απάντηση αυτή θα είναι “θανάσιμη και ακριβής”. Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξαρτήματα του προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος ΤΗΑΑD ξεκίνησαν να παραδίδονται στο Ισραήλ ήδη από χθες, Δευτέρα. “Υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνει το Ισραήλ από πυραύλους αναχαίτισης. Η αντιπυραυλική ασπίδα «μπορεί να μην τα καταφέρει» σε πιθανή επίθεση”, αναφέρουν, την ίδια ώρα, οι FT. Πάντως, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχωρούν περαιτέρω σήμερα καθώς αποκλιμακώνονται οι φόβοι για ακραία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί έως και 5,3%, στα 73,34 δολάρια το βαρέλι.

Σε διπλωματικές εξελίξεις: Στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Κρίσιμη και καθοριστική για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι η σημερινή Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη, που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου. “Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων, η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα”, είπε προσερχόμενος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην πολιτική επικαιρότητα: “είναι πρωτοφανή όλα αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά δημοκρατικό κόμμα δημιουργεί αποκλεισμούς αντί για τις προοπτικές του αύριο”, ανέφερε, μιλώντας στον σταθμό μας ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας παράλληλα λόγο για “μια χούφτα ανθρώπους που προκαλούν προσχώματα στην υποψηφιότητα ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, όπως είναι ο Στέφανος Κασσελάκης”. Πρόσθεσε ότι ο κ. Κασσελάκης θα κατέβει υποψήφιος με την έγκριση και την επικαιροποίηση της υποψηφιότητάς του από το Συνέδριο. “Δεν ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή η έγκριση των υποψηφίων, είναι θέμα του Συνεδρίου” τόνισε επίσης στον Αθήνα 9.84 ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για μια εγκληματική προσέγγιση ερμηνείας των διατάξεων του καταστατικού, η οποία, όπως είπε, “παίρνει διαστάσεις σκανδάλου”,  ενώ προανήγγειλε ότι εάν συνεχιστούν οι μεθοδεύσεις και δεν ίναι υποψήφιος ο κ. Κασελλακης, θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης δεκάδων περιθαλπόμενων στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης “Άγιος Δημήτριος”. Στο Κέντρο, τον Νοέμβριο του 2021 είχε χάσει τη ζωή του ένας 21 ετών περιθαλπόμενος, που φέρεται να έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από νοσηλευτή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, “δεκάδες τρόφιμοι ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης μέσα σε μουχλιασμένα κτίρια, δεμένοι με ιμάντες ή κλειδωμένοι σε κλουβιά! Πολλοί από αυτούς είναι γυμνοί και σκελετωμένοι από την αφαγία, με τη διοίκηση και το προσωπικό να ανέχονται και να υποθάλπουν αυτήν την κατάσταση εδώ και χρόνια”.

Κλειστή παραμένει η οδός Δαβάκη στην Καλλιθέα, από το ύψος της οδού Δοϊράνης στο ρεύμα προς Νέα Σμύρνη, λόγω θραύσης αγωγού της ΕΥΔΑΠ.

“Ραντεβού” με τους ακροατές του, δίνει ο Αθήνα 9,84 απόψε, στις 9:00 το βράδυ, στη μεγάλη sold out συναυλία στο Λυκαβηττό “Τίποτα δεν πάει χαμένο: 50 χρόνια τραγούδια για έναν καλύτερο κόσμο”. Ο σταθμός της πόλης μεταδίδει ζωντανά από τη σκηνή του θεάτρου τη μεγάλη συναυλία με τους: Σπύρο Γραμμένο, Φοίβο Δεληβοριά, Μανώλη Μητσιά, Γιώργο Νταλάρα, Μαρία Παπαγεωργίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μίλτο Πασχαλίδη και Μαρία Φαραντούρη, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν εμβληματικά τραγούδια που συνδέθηκαν με τη Μεταπολίτευση. Η συναυλία, που διοργανώνει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και με την καλλιτεχνική υπογραφή του Οδυσσέα Ιωάννου, αποτελεί την κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων “1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της”.

Στην αθλητική μας ενημέρωση: κρίσιμες αναμετρήσεις απόψε για τρεις ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του μπάσκετ. Περισσότερα από τον Ανδρέα Χανιά…

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος, αύριο, στην Αττική. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 και τοπικά έως 27 βαθμούς Κελσίου – 27 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα