back to top
21.9 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

21.9 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

ΕΕ : Με ασάφειες ο νόμος για τους εργαζόμενους οδηγούς ή διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε από τους 27 το νομοθετικό πλαίσιο για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων ως οδηγών η διανομέων σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber ή η Deliveroo. Κείμενο με ασάφειες αφήνει την τελική απόφαση στα κράτη μέλη .

Ο νόμος καθορίζει το γενικό πλαίσιο και αφήνεται για εξειδίκευση στις εθνικές ρυθμίσεις γιαυτό και χαρακτηρίζεται από ασάφειες και γενικεύσεις .

Στο κείμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας προβλέπεται αναγνώριση ως μισθωτών ανθρώπων που εργάζονται σήμερα υπό ανεξάρτητο καθεστώς ως οδηγοί ή διανομείς (delivery). Οι χώρες μέλη έχουν δύο χρόνια προκειμένου να την ενσωματώσουν στη νομοθεσία τους, εξήγησε το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά σε «τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια» σε σύνολο σχεδόν 30 εκατομμυρίων, τον αριθμό των εργαζομένων στις πλατφόρμες που καταχωρούνται ως ανεξάρτητοι και ως εκ τούτου στερούνται αδίκως τα κοινωνικά πλεονεκτήματα της μισθωτής εργασίας.

Παρότι στο αρχικό κείμενο πρόταση για την οδηγία που είχε προταθεί στα τέλη του 2021 από την Επιτροπή ετίθετο με σαφήνεια το πλαίσιο βάσει του οποίου κατοχυρώνουν αυτοί οι εργαζόμενοι το καθεστώς του μισθωτού βάσει αντικειμενικών κριτηρίων ( η πλατφόρμα ορίζει τα επίπεδα των αμοιβών, επιβλέπει από απόσταση την παροχή υπηρεσιών, δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους της να επιλέξουν τα ωράριά τους, δεν επιτρέπει να αρνηθούν αποστολές, τους επιβάλλει να φοράνε στολή, ή ακόμη τους απαγορεύει να εργάζονται για άλλες επιχειρήσεις) η τελική οδηγία που εκδόθηκε απαλείφει όλα τα προηγούμενα αντικειμενικά κριτήρια αφήνοντας μεγάλη αυτονομία στις χώρες μέλη.

Τώρα ένα «θεμιτό τεκμήριο» απασχόλησης θα πρέπει να εισαχθεί σε κάθε ένα από τα 27 νομικά συστήματα των χωρών μελών.

Πηγή: ΕΡΤnews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα