back to top
24.9 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

24.9 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Καλλιτεχνικά βιωματικά προγράμματα της ΕΛΣ για όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες

Διαβάστε επίσης

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2024/25 παρουσιάζουν ένα νέο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ευρεία στόχευση, το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής βιωματικής και συμμετοχικής μάθησης για παιδιά, εφήβους, σχολεία, ενήλικες, άτομα 65 ετών και άνω, νέους από Δομές Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, Καταστήματα Κράτησης σε όλη την Ελλάδα, άτομα με ή χωρίς αναπηρία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας. 

Στο νέο πρόγραμμα οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ εστιάζουν στη συμπεριληπτική προσέγγιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, δίνουν έμφαση στην ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στην τέχνη, εντατικοποιούν τη σύνδεση με το κοινό της περιφέρειας, ενισχύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των προγραμμάτων, κινητοποιούν την κατάργηση στερεοτυπικών απόψεων, εξελίσσουν τις δημιουργικές αναζητήσεις στο ρεπερτόριο της όπερας και του χορού και διευρύνουν το δίκτυο των συνεργασιών τους με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες / εμψυχωτές καθώς και άλλους φορείς του πολιτισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

  • Οι Δράσεις για Σχολεία εμπλουτίζονται με δύο νέα προγράμματα. Το εκπαιδευτικό παραστατικό πρόγραμμα για Νηπιαγωγεία Ταξιδεύοντας με την Τουραντότ υπόσχεται σε παιδιά 4 έως 6 ετών ένα απίθανο ταξίδι γνωριμίας με τον κόσμο της όπερας. Ο Γάτος, μια μίνι οπερέτα βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι από την Ανατολική Θράκη, γίνεται η αφετηρία για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά το οποίο οι μαθητές θα εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία δημιουργίας και εκτέλεσης μιας μουσικής παράστασης. Για Δημοτικά σχολεία συνεχίζει δυναμικά, με την ευγενική χορηγία της Πειραιώς, το εξαιρετικά επιτυχημένο 3ο Κουδούνι Όπερα. Για μαθητές/τριες αλλά και για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένει διαθέσιμο online το OperaBox, η ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 
  • Οι Δράσεις για όλη την οικογένεια φέτος φέρνουν τις Αφηγήσεις, που θα παρασύρουν παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε μια διαδρομή γεμάτη φανταστικά γεγονότα και αλλόκοτα φαινόμενα. Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Έξι από τα έργα του ρεπερτορίου της όπερας και του μπαλέτου που θα παρουσιάσει φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή μετατρέπονται σε μέγεθος μινιατούρας και προσκαλούν νήπια και παιδιά Δημοτικού να γίνουν μέρος τους, τόσο ως ερμηνευτές όσο και ως θεατές.
  • Στο πλαίσιο της νέας διετούς δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την περαιτέρω στήριξη της εξωστρέφειας της ΕΛΣ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβάνεται μια μεγάλη λίστα επιλεγμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες, τα οποία θα περιοδεύσουν στην ελληνική περιφέρεια: ο κύκλος παραστάσεων μουσικής και αφήγησης με τον τίτλο Αφηγήσεις, το εργαστήριο χορευτικού παιχνιδιού Μπαμπά… χορεύουμε; και το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης με τουλάχιστον 15 παρουσιάσεις στην περιφέρεια την τρέχουσα σεζόν. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν περισσότερα από 600 διαδικτυακά σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα για την εκμάθηση χρήσης και αξιοποίησης του OperaBox.
  • Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU πραγματοποιούνται: 
  • η διεύρυνση των υπηρεσιών προσβασιμότητας σε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό παραστάσεων με στόχο τη σταδιακή καθιέρωση της καθολικής πρόσβασης στο σύνολο των παραστάσεων 
  • το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μεικτή ομάδα ατόμων με ή χωρίς αναπηρία με τίτλο Μία ΠαρΆλογη παραλογή, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την καθημερινότητα σε όλες της τις πλευρές 
  • για τους ενήλικες 65+ ανοίγει το καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Prima Βόλτα, το οποίο ξεκινά στην πόλη ένα μεγάλο γλέντι από άλλη εποχή. 
  • δωρεάν συναυλίες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη την Αττική 
  • το διαγενεακό εργαστήριο μουσικής και αφήγησης Να σου πω ένα παραμύθι 
  • οι κύκλοι εργαστηρίων μουσικοθεραπείας υπό τον τίτλο Διαδρομές και γέφυρες γυναικών: Εξερευνώντας εμπειρίες γυναικών μέσα από τη φωνή, τη μουσική και την αφήγηση, οι οποίοι υλοποιούνται στο πλαίσιο των Πιλοτικών Δράσεων Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο τη διεύρυνση και την ανάδειξη των ψυχοθεραπευτικών ιδιοτήτων των τεχνών.
  • Στις Δράσεις στην Περιφέρεια, το Μέλισμα, o ετήσιος κύκλος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων για άτομα όλων των ηλικιών στη Βόρεια Εύβοια, που εγκαινιάστηκε το 2022 με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, επιστρέφει ανανεωμένος και εστιάζει το ενδιαφέρον του στις τοπικές παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μέσα από τις τέχνες και τις τεχνικές στοχεύοντας στην προετοιμασία και την παρουσίαση στο ευρύ κοινό ενός νέου έργου μουσικού θεάτρου. Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. 
  • Οι Δράσεις Καθολικής Προσβασιμότητας εμπλουτίζονται περαιτέρω με γνώμονα την ενίσχυση της προσβασιμότητας όλo και περισσότερων ανθρώπων στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ο κύκλος δράσεων Όλοι μαζί στην Όπερα, με τη στήριξη της Alpha Bank, περιλαμβάνει τη συνέχιση του διαθεματικού εκπαιδευτικού προγράμματος Κινούμενα Ηχοτοπία για μεικτή ομάδα μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου με ή χωρίς μορφές οπτικής ή ακουστικής βλάβης. Ο κύκλος περιλαμβάνει επίσης την παρουσίαση σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας της παράστασης μουσικού θεάτρου Ο αποτυχημένος στις 13, 17 και 19 Οκτωβρίου 2024 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. 
  • Στις Δράσεις για Νέους Καλλιτέχνες ο Λανθάνων Χώρος θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την επαναστατική όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ Ο πύργος του Κυανοπώγωνα. Νέοι συνθέτες και sound artists θα παρακινηθούν να επιλέξουν ένα κείμενο που πραγματεύεται την έννοια του χώρου με στόχο να πειραματιστούν με τη σύνθεση ηχητικών έργων. Ο Λανθάνων Χώρος θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. 
  • Οι Δράσεις Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης συνεχίζονται και αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο. Το διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για εφήβους Co-OPERAtive επιστρέφει για πέμπτη σεζόν και ανεβαίνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για την παρουσίαση της παράστασης που θα συνδημιουργήσουν οι συμμετέχοντες/ουσες. Τα σύνολα της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας και της Διαπολιτισμικής Χορωδίας συνεχίζουν σταθερά το οδοιπορικό τους στις μουσικές παραδόσεις του κόσμου, εξερευνούν νέες προοπτικές, διευρύνουν περαιτέρω το ρεπερτόριό τους και ξεκινούν νέες συνεργασίες. 
  • Οι Δράσεις σε Καταστήματα Κράτησης, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, περιλαμβάνουν εργαστήρια σωματικών κρουστών, μουσικής, κίνησης και χορού, τα οποία θα υλοποιηθούν στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου, στο Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων και στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας. 
  • Εγκαινιάζεται επίσημα ένας ετήσιος κύκλος εκπαίδευσης εκπαιδευτών, φροντιστών και επαγγελματιών του πολιτισμού, πάνω σε συμπεριληπτικές πρακτικές σχεδιασμού καλλιτεχνικών προγραμμάτων για ενήλικες 65+ και ΑμεΑ, αλλά και υποδοχής κοινού, ο οποίος θα υλοποιηθεί στην Αττική και σε εννέα περιοχές της περιφέρειας. Από τις εκπαιδεύσεις δεν θα λείψει το προσωπικό της ΕΛΣ προσβλέποντας σε έναν απόλυτα συμπεριληπτικό τρόπο υποδοχής του κοινού, αλλά και συνολικής λειτουργίας και οργάνωσης του θεάτρου.Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ 

Πληροφορίες: www.nationalopera.gr 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα