23.2 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

23.2 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

CNN: Έτοιμο το σχέδιο του Ισραήλ για αντεπίθεση στο Ιράν – Πριν τις 5/11 την τοποθετούν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο του Ισραήλ για να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν αυτόν τον μήνα είναι έτοιμο, ανέφερε πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα στο CNN, σημειώνοντας ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι τα αντίποινα θα περιοριστούν σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά της επίθεσης του Ιράν νωρίτερα αυτόν τον μήνα πριν από τις 5 Νοεμβρίου, ανέφεραν πηγές στο CNN — ένα χρονοδιάγραμμα που θα έφερνε τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή στο προσκήνιο λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το CNN, το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι της ισραηλινής αντίδρασης κατά του Ιράν αποτελούν θέμα έντονης συζήτησης στην ισραηλινή κυβέρνηση και δεν σχετίζονται άμεσα με το χρονικό σημείο των εκλογών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου — που περιγράφεται από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως ιδιαίτερα προσεκτικός στις αμερικανικές πολιτικές εξελίξεις — φαίνεται να είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις πιθανές πολιτικές συνέπειες των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί σε καυτό ζήτημα κατά την αμερικανική εκλογική περίοδο. Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις, δέχονται πιέσεις από προοδευτικούς για τον χειρισμό της κατάστασης. Ταυτόχρονα, οι Ρεπουμπλικανοί — συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ — κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χειρίζεται λάθος την κρίση και ότι οδηγεί τον κόσμο στο χάος.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα. Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποιούν το Ισραήλ ότι η αποτυχία να παραδώσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: «Εξαιρετικά απίθανη» μια ισραηλινή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έκρινε σήμερα «εξαιρετικά απίθανη» μια ισραηλινή επίθεση σε κρίσιμης σημασίας πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν μια τέτοια επίθεση συμβεί, η χώρα θα μπορούσε να «αποκαταστήσει» οποιαδήποτε πιθανή ζημιά.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο» να συμβεί μια επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, ο Μπεχρούζ Καμαλβάντι, σε συνέντευξή του στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nournews.

«Σε περίπτωση επίθεσης σε μια κεντρική τοποθεσία, να είστε σίγουροι ότι δεν θα τα καταφέρουν» και το Ιράν «μπορεί να αποκαταστήσει γρήγορα» οποιαδήποτε πιθανή ζημιά. «Έχουμε προετοιμαστεί με τρόπο που αν κάνουν οποιαδήποτε ανοησία, οι ζημιές θα ήταν ελάχιστες», πρόσθεσε.

Το Ιράν εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου επίθεση με περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, με το τελευταίο να ορκίζεται ότι το εβραϊκό κράτος θα απαντήσει.

Έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι το Ισραήλ ενδέχεται να πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που για χρόνια απειλεί να κάνει. «Πάντα παίρναμε σοβαρά αυτές τις απειλές», είπε ο Καμαλβάντι και πρόσθεσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταδικάσουν οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Πηγή: cnn.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα