back to top
21.1 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

21.1 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 20:00

Διαβάστε επίσης

Ζήτημα αιχμής το μεταναστευτικό το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι πολλά από τα κράτη-μέλη αντιδρούν στην μονομερή απόφαση της Γερμανίας να θεσπίσει συστηματικούς ελέγχους για έξι μήνες στα χερσαία σύνορά της. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί και η πρακτική της Ιταλίας να μεταφέρει στην Αλβανία παράτυπους μετανάστες. «Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτή τη συμφωνία και να σκεφτούμε την ιδέα της ανάπτυξης κέντρων επιστροφής, εκτός της ΕΕ», υπογραμμίζει σε επιστολή της προς τους 27 η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πέντε νεκροί, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και δύο παιδιά είναι ο τραγικός απολογισμός δύο ναυαγίων που σημειώθηκαν χθες και σήμερα ανοιχτά της Κω και της Γαύδου.

Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ σφυροκοπά με αμείωτη ένταση τον νότιο Λίβανο, την κοιλάδα Μπεκάα, αλλά και περιοχές στη Γάζα, ενώ σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα στα σύνορα.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι πλησιάζει ο χρόνος για το ισραηλινό πλήγμα-απάντηση στο Ιράν με Αμερικανούς αξιωματούχους να αναφέρουν στο CNN, ότι αυτό θα γίνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές, στις 5 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του το Ιράν δηλώνει έτοιμο και σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θεωρείται «εξαιρετικά απίθανη» μια ισραηλινή επίθεση σε κρίσιμης σημασίας πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Την ίδια ώρα ξέσπασε νέα ένταση μεταξύ Ισραήλ και Δύσης.

Την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει σε ισραηλινές εταιρείες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε μια έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού Euronaval.

Με ανάρτησή του στο Χ, ο Ισραηλινός υπ. Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ χαρακτήρισε την απόφαση «ντροπή» και εκτίμησε ότι το γαλλικό κράτος «υιοθέτησε και εφαρμόζει εχθρική πολιτική» απέναντι στο Ισραήλ.

Την αντίδραση των δύο ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριχ και του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ προκάλεσε η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον τους για τις αποκρουστικές δηλώσεις που έκαναν για την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Αλγερία και την Γαλλία ζητούν επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Γάζα.

Οι 16 χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητούν να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις του στους κυανόκρανους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπ. Άμυνας της Ιταλίας. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως ασπίδα το προσωπικό της ειρηνευτικής αποστολής.

«Το Κράτος του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στις δραστηριότητες της UNIFIL και δεν έχει πρόθεση να βλάψει τον οργανισμό ή το προσωπικό του», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς προσθέτοντας ότι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ θα έχει σημαντικό ρόλο μετά τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο καγκελάριος Σολτς, δήλωσε στην ομιλία του στη γερμανική Βουλή ότι το Ισραήλ μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Γερμανίας και ότι οι παραδόσεις όπλων θα συνεχιστούν, λόγω της επιθετικότητας του Ιράν.

Την έκκληση για «μία άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μην συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη», όπως την χαρακτήρισε, «ανθρωπιστική καταστροφή», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος το μεσημέρι στις εργασίες της 1ης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με ηγέτες των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια των συναντήσεων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία προώθησης των σχέσεων ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αποφυγής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση εκεχειρία και αυτοσυγκράτηση.

Αυστηρό μήνυμα προς τους γιατρούς κατά της υπερσυνταγογράφησης από τον υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέροντας ότι περίπου 100 γιατροί βρέθηκαν να συνταγογραφούν υπέρογκα ποσά και πως ήδη το υπουργείο Υγείας τους έχει καλέσει σε απολογία, ενώ κάποιες περιπτώσεις έχουν σταλεί στον οικονομικό εισαγγελέα και την αστυνομία. Ανέφερε, μάλιστα, περίπτωση γιατρού στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ επειδή συνταγογράφησε χιλιάδες φάρμακα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του.

Υπόθεση απάτης τύπου καρουζέλ ήρθε στο φως της δημοσιότητας, στην οποία φέρονται ως εμπλεκόμενοι ένας επιχειρηματίας, ένας πρώην πολιτικός, και ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος 35 εκ. ευρώ είναι η ζημία για το δημόσιο. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Καθημερινή, αναφέρει επιχειρηματία ο οποίος σε συνεργασία με συγγενικό του πρόσωπο διαχειρίζονταν εταιρείες φαντάσματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εικονικές συναλλαγές είτε εισπράττοντας τον ΦΠΑ που δεν δικαιούνταν είτε μη καταβάλλοντας φόρο.

Την καταβολή bonus έως 7.200€ ετησίως στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στις ειδικές ομάδες απονομής συντάξεων, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι, προβλέπει διάταξη νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ και τον Δημόσιο Τομέα. Σημειώνεται ότι το 69% του συνόλου των εκκρεμοτήτων για απονομή συντάξεων, από τις συνολικά 135.064 αιτήσεις, αφορούν επικουρικές, με τις περισσότερες εξ αυτών να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Επανέρχεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη, με αφορμή αυτήν τη φορά την διαδικτυακή πλατφόρμα του με τίτλο «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ». Στελέχη της Κουμουνδούρου τον κατηγορούν για υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων με παραποίηση του ονόματος του κόμματος. Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης αναφερόμενος στους εσωκομματικούς αντιπάλους του υποστηρίζει ότι βρίσκονται σε πανικό και ότι είναι ικανοί για όλα. Αύριο, στις 3:00 μμ συνέρχεται εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Διαδικτυακή απάτη σε βάρος του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με πλαστοπροσωπία και τίτλο «εδώ και τώρα να πάψει η εμπλοκή». Ειδικότερα, σε βίντεο που διακινείται εμφανίζεται ο γγ του ΚΚΕ σε συνέντευξή του να παρουσιάζει νομοθετική πρωτοβουλία του κόμματος για επενδύσεις σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας. Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί προκειμένου να μην πέσουν θύματα της απάτης.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το περιστατικό συμπλοκής που έχει καταγγελθεί σε δομή στα Σεπόλια όπου φιλοξενούνται ανήλικοι μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν αδικήματα όπως αυτό της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απειλής και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 39χρονος, ο οποίος συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας, και στην κατοχή του βρέθηκε όπλο και εκρηκτικά. Ελεύθερη υπό όρους η σύντροφός του.

Και ο καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες προβλέπονται αύριο στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. – 22 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα