back to top
20.6 C
Athens
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

20.6 C
Athens
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 23:00

Διαβάστε επίσης

Η επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, απασχόλησε σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης το υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον απόηχο και της χθεσινής απειλής των ΗΠΑ, ότι θα αναστείλει ένα μέρος της στρατιωτικής της βοήθειας προς το Ισραήλ εάν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν βελτιωθεί εντός 30 ημερών.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να συζητήσει περαιτέρω το θέμα την Κυριακή. Σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους προειδοποίησε για τον “πραγματικό κίνδυνο” λιμού τον χειμώνα στη Λωρίδα της Γάζας.

“Μπορούμε να εισέλθουμε σε μια κατάσταση όπου η πείνα ή ο ακραίος υποσιτισμός είναι δυστυχώς εκ νέου πιθανά”, δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. Πρόσθεσε ότι, τα παιδιά σηκώνουν το βάρος αυτού του πολέμου” και “ένα εκατομμύριο ανήλικοι ζουν αυτή τη στιγμή μέσα στα ερείπια”.

Τη βαθιά ανησυχία της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη εξέφρασε η 1η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας χωρών του Κόλπου, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό τους. Όπως μεταδίδουν αραβικά δίκτυα, υποστηρίχθηκε η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, το οποίο περιλαμβάνει και την κατεχόμενη σήμερα από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Την έκκληση για «μία άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μην συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη», όπως την χαρακτήρισε, «ανθρωπιστική καταστροφή», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος το μεσημέρι στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με ηγέτες των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αποφυγής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση εκεχειρία και αυτοσυγκράτηση.

Στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται οι μάχες εκ του σύνεγγυς ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα, ενώ εντείνονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε όλον τον νότιο Λίβανο.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ενδείξεις ότι πλησιάζει ο χρόνος για το ισραηλινό πλήγμα-απάντηση στο Ιράν με Αμερικανούς αξιωματούχους να αναφέρουν στο CNN, ότι αυτό θα γίνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές, στις 5 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του το Ιράν δηλώνει έτοιμο ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θεωρείται «εξαιρετικά απίθανη» μια ισραηλινή επίθεση σε κρίσιμης σημασίας πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Οι 16 χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητούν να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις του στους κυανόκρανους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπ. Άμυνας της Ιταλίας. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως ασπίδα το προσωπικό της ειρηνευτικής αποστολής.

«Το Κράτος του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στις δραστηριότητες της UNIFIL και δεν έχει πρόθεση να βλάψει τον οργανισμό ή το προσωπικό του», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς.

Εν τω μεταξύ, ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε νωρίτερα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο βλήματα όλμου έπεσαν στη ναρκοθετημένη περιοχή των συνόρων κοντά στην τουρκική πόλη Κίλις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανταποδίδουν με μπαράζ πυρών πυροβολικού. Το συγκεκριμένο επεισόδιο εντείνει τις ανησυχίες, καθώς σημειώνεται την ώρα που εκφράζονται φόβοι για επέκταση του πολέμου στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού με φόντο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα απασχολήσει την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πολλά από τα κράτη-μέλη αντιδρούν στην μονομερή απόφαση της Γερμανίας να θεσπίσει συστηματικούς ελέγχους για έξι μήνες στα χερσαία σύνορά της. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και η συμφωνία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία. «Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτή τη συμφωνία και να σκεφτούμε την ιδέα της ανάπτυξης κέντρων επιστροφής, εκτός της ΕΕ», υπογραμμίζει σε επιστολή της προς τους 27 η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νέα αιχμηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα από την Λευκωσία απ’ όπου επισήμανε πως «τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».
Απευθύνοντας χαιρετισμό σε ειδική εκδήλωση κατά την οποία απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο της “γυναίκας της χρονιάς” σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, με αφορμή τα 50 χρόνια της εισβολής και κατοχής, ο κ. Σαμαράς τόνισε -μεταξύ άλλων: «Θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία αδιαίρετη και ενιαία», ενώ υπενθύμισε πως «η Ευρώπη έχει αποφασίσει, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2005, πως η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

Συνεδριάζει εκ νέου αύριο στις 3μμ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μαίνεται η αντιπαράθεση με αφορμή -αυτή τη φορά- την διαδικτυακή πλατφόρμα του Στέφανου Κασσελάκη με τίτλο «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ».

Για υλοποίηση σχεδίου διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Mega υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος ευθύνεται για την πτώση που καταγράφει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Κασσελάκης «ήταν και έπαψε να είναι πρόεδρος. Εξελέγη και εξέπεσε. Το κόμμα έκρινε με τη μομφή ότι δεν μπορεί να το εκπροσωπήσει ως πρόεδρος. Πώς θα κατέβει λοιπόν υποψήφιος;», διερωτήθηκε η κ. Γεροβασίλη.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό για τις προσπάθειες αύξησης της βοήθειας προς το Κίεβο. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 425 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει βλήματα αέρος-εδάφους, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλον εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει αύριο στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα σήμερα παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» του και ζήτησε από τους συμμάχους να τον στηρίξουν σε αυτήν την προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία εντός του επόμενου έτους.

Την Τετάρτη 30 του μηνός θα τελεστεί η κηδεία του αδικοχαμένου Τζορτζ Μπάλντοκ στην Αγγλία. Ο ΠΑΟ έχει ζητήσει ήδη την αναβολή του αγώνα με τον Ατρόμητο, καθώς το ποδοσφαιρικό τιμ θέλει να δώσει το παρών στην Αγγλία.

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ για λόγους ασφαλείας ζήτησε την αναβολή δύο εκ των τεσσάρων προγραμματισμένων για τις 30 Οκτωβρίου στην Αττική αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας.
Συγκεκριμένα την ίδια μέρα στην Αθήνα θα διεξαχθούν τα ματς: ΑΕΚ – Άρης, Καλλιθέα – Ολυμπιακός, Αιγάλεω – ΠΑΟΚ και Ατρόμητος- Παναθηναϊκός, αλλά και Παναθηναϊκός- Βιλερμπάν για την Ευρωλίγκα του μπάσκετ.

Και ο καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες προβλέπονται αύριο στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. – 21 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα