back to top
25.4 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

25.4 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Λ. Κατσέλη: Να σοβαρευτεί όλο το πολιτικό σύστημα αλλιώς είμαστε άξιοι της τύχης μας

Διαβάστε επίσης

Στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η οικονομία της, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Μελιγγώνη, η πρώην υπουργός οικονομικών – ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Λούκα Κατσέλη.

«Είναι μια δύσκολη περίοδος, μια δυστοπία οικονομική, πολιτική και κοινωνική με μεγάλη ανασφάλεια. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών χάνει καθημερινά την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα…»

Να σοβαρευτεί όλο το πολιτικό σύστημα αλλιώς είμαστε άξιοι της τύχης μας

«Δυστυχώς, μέσα σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δημιουργούνται πλαστές εικόνες. Πρέπει να σοβαρευτεί όλο το πολιτικό σύστημα, να δει τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να προετοιμαστεί, αλλιώς είμαστε άξιοι της τύχης μας. Το θέμα δεν είναι οικονομικό, είναι βαθύτατα πολιτικό. Δεν παράγεται πολιτική και είναι δικαιολογημένοι οι πολίτες να μην εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα».

Έχουμε μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις για τις οποίες δεν μιλάει κανείς

«Τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας έχουν να κάνουν με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για την οποία δεν μιλάει κανείς και την προάσπιση της ανθρώπινης ασφάλειας. Πρέπει να πάρουμε μέτρα πρόληψης, όχι μόνο για τις φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής κρίσης… Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στις γεωπολιτικές κατατάξεις. ‘Ολη αυτή η μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα – οικονομικές, προσφυγικές- που επίσης δε ν συζητάμε. Πρέπει να  αυξήσουμε τις εξαγωγές και να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές, διαφορετικά θα έχουμε πάλι ένα πρόβλημα χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι αγορές θα αρχίσουν να σκέφτονται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί, σε έναν μελλοντικό κλυδωνισμό, να ολοκληρώσει τις οφειλές της».

Ανάγκη ανασύστασης του προοδευτικού χώρου με την δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου

«Ο ψηφοφόρος δεν αρκείται στο να έχεις ένα καλό πρόγραμμα, πρέπει να πείσεις ότι είναι αξιόπιστο και μπορείς να το υλοποιήσεις. Να κάνουμε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο. Υπάρχει ανάγκη ανασύστασης του προοδευτικού χώρου με την δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου. Τα κόμματα σήμερα, έτσι όπως είναι, δεν μπορούν να το εγγυηθούν αυτό».

Δημιουργία ομάδας πρωτοβουλίας

«Μια ρεαλιστική λύση είναι η δημιουργία μιας  ομάδας πρωτοβουλίας, από κοινωνικούς φορείς και από ανθρώπους που δεν είναι μέσα στα πολιτικά κόμματα. Αυτή η ομάδα θα δράσει ως καταλύτης. Μέσα από προγραμματικές συνδιασκέψεις, θα καλούνται τα κόμματα και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρχει προσπάθεια, με πρωτοβουλία αυτής της ομάδας, να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σχήμα που θα ξεπερνά τις αγκυλώσεις. Ένα προοδευτικό μέτωπο που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο κόμμα ή μια ομπρέλα κοινής πολιτικής παρουσίας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα