back to top
21.1 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

21.1 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Σαμαράς: Τα «ήρεμα νερά» όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν φουρτούνες

Διαβάστε επίσης

Νέα αιχμηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα από την Λευκωσία απ’ όπου διαμήνυσε πως «τα ήρεμα νερά», όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες.

Απευθύνοντας χαιρετισμό σε ειδική εκδήλωση κατά την οποία απονεμήθηκε το, ετήσιο βραβείο της «γυναίκας της χρονιάς» σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, με αφορμή τα 50 χρόνια της εισβολής και κατοχής, ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε «τι να πούμε σε αυτές τις μανάδες τις συζύγους, τις αδερφές, τις κόρες, που ζουν ακόμη το δράμα των αγνοουμένων, όταν παραμένουν αδικαίωτες;» και πρόσθεσε: «Να λοιπόν γιατί αισθάνομαι άβολα: Γιατί, οι θυσίες τους και οι αγωνίες τους και οι προσδοκίες τους παραμένουν αδικαίωτες! Γιατί η Κύπρος είναι αδικαίωτη. Γιατί δεν απελευθερώθηκε. Ακόμα… Η Ελλάδα, ως Μητέρα Πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη, έχει ευθύνες. Το ελάχιστο λοιπόν που μπορώ να κάνω εγώ,
ούτε ως πρώην πρωθυπουργός , ούτε ως πολιτικός, αλλά ως απλός Έλληνας, είναι να σας πω εδώ, σήμερα ότι είμαι στο πλάι σας. Μαζί σας. Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης».

Αν και σχετικά με τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, που έγιναν πριν λίγες μόνον ώρες, ανέφερε πως δεν έχει τίποτα να πει καθώς θα ήταν ανεύθυνο, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «η λύση πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη».

«Αν δεν είναι “δίκαιη” δεν θα είναι “βιώσιμη”. Αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί την θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Κι αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, όλους, θα μας κυνηγούν οι Ερινύες», υπογράμμισε.

«Θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία αδιαίρετη και ενιαία. Χωρίς την παρουσία του Αττίλα!
Με όλους τους πρόσφυγες στα σπίτια τους! Εξάλλου, το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολόκληρο. Με αναστολή του “Ευρωπαϊκού κεκτημένου” στο βόρειο τμήμα του, λόγω κατοχής. Όπως ρητά προβλέπει το Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο 10», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Στόχος μας δεν μπορεί να είναι να νομιμοποιηθούν τα διχοτομικά τετελεσμένα της εισβολής. Όπως και με το σχέδιο Αναν, το να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, από την πίσω πόρτα, δεν είναι λύση. Είναι πλήρης υποταγή. Και η υποταγή είναι το έσχατο όριο της παραίτησης από την πολιτική και πάνω από όλα από την εθνική αξιοπρέπεια. Στόχος μας λοιπόν είναι να τερματίσουμε την κατοχή και να εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό “κεκτημένο” και στο βόρειο τμήμα του νησιού…».

Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε πως η Ευρώπη έχει αποφασίσει, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2005, πως η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και αφού υπογράμμισε πως «αυτή πρέπει να είναι η βάση», πρόσθεσε: «Και ας το ακούσουν όλοι. Γιατί, μην κάνετε λάθος: Η διάλυση του Κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου… Και θα αρχίσει τη συρρίκνωση της ίδιας της Ελλάδας. Τέρμα λοιπόν στις ουτοπίες και στους εμπαιγμούς σε βάρος του Ελληνισμού. Είναι θέμα Συνείδησης. Αλλά είναι, πια, και θέμα επιβίωσης. Σώζοντας την Κύπρο μας, σώζουμε την Ελλάδα μας».

Απόστολος Χονδρόπουλος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα