back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 02:00

Διαβάστε επίσης

Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανησυχία για νέες μεταναστευτικές ροές θα απασχολήσουν την σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Πολλά από τα κράτη-μέλη αντιδρούν στην μονομερή απόφαση της Γερμανίας να θεσπίσει συστηματικούς ελέγχους για έξι μήνες στα χερσαία σύνορά της.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η συμφωνία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., να ζητήσει περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά και επιτάχυνση των επιστροφών – συνεργασία με τρίτες χώρες.

Η επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, απασχόλησε σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης το υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον απόηχο και της χθεσινής απειλής των ΗΠΑ, ότι θα αναστείλει ένα μέρος της στρατιωτικής της βοήθειας προς το Ισραήλ, εάν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν βελτιωθεί εντός 30 ημερών.

Τη βαθιά ανησυχία της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη εξέφρασε η 1η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας χωρών του Κόλπου, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό τους.

Την έκκληση για μία άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μην συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη, όπως την χαρακτήρισε, «ανθρωπιστική καταστροφή», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Εν τω μεταξύ, στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα, ενώ εντείνονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε όλον τον νότιο Λίβανο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν “απίστευτα ανησυχητικές” τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με τις οποίες ο ισραηλινός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους ως ανθρώπινη ασπίδα στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι πλησιάζει ο χρόνος για το ισραηλινό πλήγμα-απάντηση στο Ιράν με Αμερικανούς αξιωματούχους να αναφέρουν στο CNN, ότι αυτό θα γίνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές, στις 5 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του το Ιράν δηλώνει έτοιμο, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θεωρείται «εξαιρετικά απίθανη» μια ισραηλινή επίθεση σε κρίσιμης σημασίας πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε χθες στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο βλήματα όλμου έπεσαν στη ναρκοθετημένη περιοχή των συνόρων κοντά στην τουρκική πόλη Κίλις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν με μπαράζ πυρών πυροβολικού.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο εντείνει τις ανησυχίες, καθώς σημειώνεται την ώρα που εκφράζονται φόβοι για επέκταση του πολέμου στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στην εσωτερική επικαιρότητα,
Νέα αιχμηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα από την Λευκωσία, επισημαίνοντας πως «τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».
Τόνισε, μεταξύ άλλων ότι: «Θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία αδιαίρετη και ενιαία», ενώ υπενθύμισε πως «η Ευρώπη έχει αποφασίσει, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2005, πως η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συνεδριάζει εκ νέου στις 3 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μαίνεται η αντιπαράθεση με αφορμή -αυτή τη φορά- την διαδικτυακή πλατφόρμα του Στέφανου Κασσελάκη με τίτλο «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ».
Για υλοποίηση σχεδίου διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη η Όλγα Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος ευθύνεται για την πτώση που καταγράφει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Στη διεθνή επικαιρότητα,
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 425 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει βλήματα αέρος-εδάφους, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλον εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο βρετανός μουσικός Λίαμ Πέιν, πρώην μέλος του συγκροτήματος One Direction, βρήκε τον θάνατο σε ηλικία 31 ετών στην Αργεντινή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Λίαμ Πέιν έπεσε από τον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στη συνοικία Παλέρμο του Μπουένος Άιρες. Οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό διερευνώνται.

Την Τετάρτη 30 του μηνός θα τελεστεί η κηδεία του αδικοχαμένου Τζορτζ Μπάλντοκ στην Αγγλία. Ο ΠΑΟ έχει ζητήσει ήδη την αναβολή του αγώνα με τον Ατρόμητο, καθώς το ποδοσφαιρικό τιμ θέλει να δώσει το παρών στην Αγγλία.
Παράλληλα, η ΕΛΑΣ για λόγους ασφαλείας ζήτησε την αναβολή δύο εκ των τεσσάρων προγραμματισμένων για τις 30 Οκτωβρίου στην Αττική αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας.
Συγκεκριμένα την ίδια μέρα στην Αθήνα θα διεξαχθούν τα ματς: ΑΕΚ – Άρης, Καλλιθέα – Ολυμπιακός, Αιγάλεω – ΠΑΟΚ και Ατρόμητος- Παναθηναϊκός, αλλά και Παναθηναϊκός- Βιλερμπάν για την Ευρωλίγκα του μπάσκετ.

ΚΑΙΡΟΣ
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες προβλέπονται σήμερα στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα