back to top
27.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

27.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Π. Τσίμας: Αν ο Κασσελάκης διατηρηθεί στη δεύτερη θέση εξανεμίζονται οι ελπίδες για ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και ενώ η αποχή αναδεικνύεται ως ο μεγάλος άγνωστος Χ της εκλογικής εξίσωσης, άπαντες προσπαθούν να αναλύσουν ποια κόμματα μπορεί να καρπωθούν εκλογικά οφέλη, ποια θα ζημιωθούν περισσότερο και πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό.

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, φιλοξενούμενος της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης μέρας» και του Δημήτρη Τζιβελέκη στο ραδιοφωνικό στούντιο του Αθήνα 9,84, εκτίμησε ότι η επικρατούσα αντίληψη ότι δεν υπάρχει άμεσο εθνικό διακύβευμα στις Ευρωεκλογές, δημιουργεί αίσθημα αδιαφορίας και αδράνειας σε ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος.

 

 

«Ο τρόπος κατά τον οποίο διαφαίνεται μέσω των δημοσκοπήσεων ότι διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, ενισχύει την αίσθηση των πολιτών ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη ζωή τους, ό,τι κι αν ψηφίσουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τις Ευρωεκλογές με πλήξη», ανέφερε σημειώνοντας ότι η αποχή -καταδεικνύει- μεταξύ άλλων- περιορισμένη εμπιστοσύνη στη δημοκρατία.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα

«Σε αυτές τις εκλογές, τα κόμματα στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν ένα διπλό πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός λέει ”ψηφίστε μας για να έχουμε σταθερότητα και δύναμη να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις” ενώ την ίδια στιγμή, ο μέσος πολίτης λέει ”δεν διακυβεύεται η σταθερότητα γιατί δεν έχεις αντίπαλο, επομένως, ότι και αν ψηφίσω σε αυτές τις εκλογές, εσύ θα κυβερνάς πάλι” . Άρα, το διακύβευμα της σταθερότητας, δεν πείθει. Και από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση ζητά από τους πολίτες οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι για την ακρίβεια, για τον πληθωρισμό, για την γενικότερη οικονομική κατάσταση, για τα Τέμπη, να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα διαμαρτυρίας και ανατροπής. Ωστόσο, η δυσαρέσκεια των πολιτών δεν μεταφράζεται πολιτικά γιατί αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει στην αντιπολίτευση ένας πόλος που να πείθει ότι μπορεί να πάρει τη σκυτάλη και να διεκδικήσει να κυβερνήσει. Οι πολίτες βλέπουν ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη εναλλακτική λύση».

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία των κομμάτων

«Ζούμε ακόμα στη σκιά της κρίσης. Η βύθιση που υπέστη η Ελλάδα ως οικονομία, ήταν τόσο μεγάλη που για να γυρίσουμε στα πρότερα επίπεδα, χρειαζόμαστε -σύμφωνα με τους ειδικούς- 20 χρόνια από τώρα. Είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου θα γίνονται διαρκώς μεταρρυθμίσεις και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας θα είναι πάντα υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Έχουμε να ανέβουμε ένα πολύ μεγάλο βουνό κουβαλώντας ένα τεράστιο βάρος. Η ΝΔ υπόσχεται ότι θα ανεβαίνουμε σιγά σιγά αυτό το βουνό και η ζωή μας θα γίνεται καλύτερη. Η δύναμή της είναι ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στον πάτο του πηγαδιού, ότι ανεβαίνουμε. Η αδυναμία της είναι ότι αυτή η προσπάθεια είναι τόσο μεγάλη που καμία κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Την ίδια στιγμή, ο χρόνος είναι τόσο μακρύς που είναι βέβαιο ότι στη διαδρομή  η υπομονή των πολιτών θα εξαντληθεί. Στον αντίποδα, η δύναμη των άλλων κομμάτων είναι ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση και η αδυναμία τους ότι δεν τα εμπιστεύεται κανείς ότι θα μπορούσαν να το κάνουν καλύτερα».

Το …brand Στέφανος Κασσελάκης και η επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς

«Όπως διαφαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα βρεθεί κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να διασαλευτεί η ευστάθεια της κυβέρνησης. Επίσης, τα ποσοστά της αντιπολίτευσης θα είναι περίπου όπως στις εθνικές εκλογές . Αν ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος δείχνει να έχει μια τρομερή εκλογική δυναμική, διατηρηθεί στη δεύτερη θέση, τότε, οι ζυμώσεις στην αντιπολίτευση για να δημιουργηθεί ένας νέος πιο ισχυρός φορέας δεν έχουν πολλές ελπίδες γιατί ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει μόνος του . Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα brand… ”Στέφανος Κασσελάκης”. Αν οι ευρωεκλογές τον επιβραβεύσουν ως πολιτικό προϊόν, οι πιθανότητες να προσπαθήσει κάποιος άλλος να κάνει κάτι σε αυτό το χώρο, μικραίνουν».

Η εικόνα των Ελλήνων πολιτών για την Ευρώπη

«Η Ευρώπη παραμένει μια θετική έννοια για την πλειοψηφία των Ελλήνων οι οποίοι θέλουν τη χώρα μας στους κόλπους της Ε.Ε. Απλώς, είναι δύσκολο να μεταφράσεις την Ευρώπη στην εθνική γλώσσα κάθε χώρας, να εξηγήσεις στους πολίτες πως η ψήφος τους στις Ευρωεκλογές αφορά και την καθημερινότητά τους».

Άνοδος της ακροδεξιάς

«Οι δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν μια μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς που σε συνδυασμό με την κάμψη που παρουσιάζουν οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι, μπορεί να δημιουργήσει ένα Ευρωκοινοβούλιο που δεν θα μπορεί να αποφασίζει για τίποτα, δεν θα μπορεί να εκλέξει καν Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μετατόπιση του πολιτικού άξονα στην Ευρώπη, η ενίσχυση της ακροδεξιάς σημαίνει Ευρώπη με λιγότερη αλληλεγγύη. Ουσιαστικά, αυτό που διαπιστώνεται σε επίπεδο κοινής γνώμης στην Ευρώπη και που είναι επικίνδυνο εκλογικά, είναι μια εξέγερση των πλουσίων του βορρά κόντρα στους φτωχότερους του νότου. Στην πραγματικότητα, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι μια αντίδραση στις πολιτικές αλληλεγγύης της Ευρώπης».

 

Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών

«Το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι αν θα συνεχίσει να υπάρχει έτσι όπως την ξέραμε έως τώρα ή αν θα μετατραπεί σε κάτι άλλο το οποίο θα είναι ο προάγγελος του τέλους της. Παράλληλα, το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι καθρέφτης με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα