back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 05:00

Διαβάστε επίσης

H απόλυτη ανατροπή έγινε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM, η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες.

Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.

Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, ή τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου – όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

“Σήμερα ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο. Στάθηκε απέναντι στο τέρας της Ακροδεξιάς και τον απαξιωμένο νεοφιλελευθερισμό για να αντιπαρατεθεί με το μίσος και την οπισθοδρόμηση’’, σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Για μια ‘’μεγάλη νίκη για τη Γαλλία την Ευρώπη και τη Δημοκρατία’’ έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο συγκεντρώσεων στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας για να γιορτάσουν τη νίκη της συμμαχίας της Αριστεράς στις πρόωρες εκλογές, όπου συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ στήθηκαν φλεγόμενα οδοφράγματα. Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στη Λίλ, στη Ρεν και στη Νάντη, όπου ένας αστυνομικός τραυματίστηκε όταν διαδηλωτές του έριξαν κοκτέιλ μολότοφ.

Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ νίκησε με 80 – 69 την Κροατία και μετά από 16 χρόνια πήρε το χρυσό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.

«Τα καταφέραμε μαζί 10 εκατομμύρια κόσμος. Είμαστε περήφανοι, είμαστε πατριώτες θα συνεχίσουμε να δίνουμε τα πάντα», είπε μεταξύ άλλων ο προπονητής, Βασίλης Σπανούλης.

«Η επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων έκανε το μεγάλο βήμα. Συγχαρητήρια στα παιδιά της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απέδειξαν ξανά ότι με σκληρή δουλειά, ομαδικότητα και πάθος μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στην Ουάσιγκτον για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα βρεθούν από τις 9 έως 11 Ιουλίου οι ηγέτες των χωρών μελών της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας (και ο Κυριάκος Μητσοτάκης).

Στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων για την Οικοδόμηση μέτρων Εμπιστοσύνης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης υποδέχεται σήμερα για διήμερες συζητήσεις στην Αθήνα, τον Τούρκο ομόλογό του Αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ,

Στο εδώλιο επιστρέφουν το πρωί όλοι οι αρχικώς κατηγορούμενοι για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι μετά την έφεση που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών κατά των αθωωτικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για τους τότε υπεύθυνους από την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ξεκινούν σήμερα οι καλοκαιρινές εκπτώσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου. Εκτιμάται ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων θα κυμανθούν αρχικά από 30% έως 50%.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα η επιχείρηση μεταφοράς των μεταναστών στη Γαύδο, όπου ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια το σκάφος τους. Το πρωί αναμένεται να τους πάρει το πλοίο «Δασκαλογιάννης» προκειμένου να τους μεταφέρει στα Σφακιά. Πρόκειται για 284 άτομα σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση ανάμεσα τους πέντε γυναίκες και 10 παιδιά.

Στη διεθνή επικαιρότητα,
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό που, για ακόμη μια φορά, στοχοποίησε σχολείο όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως έπληξε «τρομοκράτες».

Και ο καιρός
Αίθριος σήμερα στην Αττική. Ανεμοι Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24ρις έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα