back to top
26.3 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

26.3 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

To θετικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα επιβεβαίωσαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι το αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, .

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

«Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τουρκική προεδρία.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έθεσε στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η πλήρης εφαρμογή της είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Ωστόσο σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλεσε ξανά τη χώρα του Μακεδονία.

Καταδικάζει απερίφραστα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, και καλεί την κυβέρνηση να αφυπνιστεί επιτέλους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από τον διπλωματικό λήθαργο στον οποίον έχει περιέλθει και να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Εν τω μεταξύ, ένα ισχυρό πακέτο που θα περιλαμβάνει σύγχρονα οπλικά συστημάτων πρόκειται να διαθέσει άμεσα το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Συνεδριάζει σήμερα στις 12 η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση εργαζομένων στο Κόκκινο και στην Αυγή έξω από την Κουμουνδούρου.

Έρχονται ανατιμήσεις- φωτιά και στα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου Οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες για σημαντικές ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τον επόμενο μήνα με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση στην χονδρεμπορικη κατά 20% κάτι που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 25% στην τσέπη των καταναλωτών.

Η χονδρική τιμή καταγράφει ήδη ανοδική πορεία κατά 15% σε σχέση με τον Ιούνιο και διαμορφώνεται στα 113,93 ευρώ, από 98,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που «έκλεισε» τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο η τιμή εκτινάχθηκε κατά 60%, καθώς σήμερα φτάνει στα 184,79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα – την υψηλότερη για το τρέχον έτος. Αν διατηρηθούν οι υψηλές τιμές στην χονδρεμπορικη ηλεκτρικής ενέργειας , ο Αύγουστος θα είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας που οι χρεώσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Στο κοκκινο σημερα ο υδράργυρος στην χώρα με την θερμοκρασία να αγγίζει κατά τόπους και τους 41ναν βαθμούς Κελσίου κυρίως στα Ηπειρωτικά, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για περαιτέρω άνοδο από αύριο.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα -κατηγορίας 4 – σε Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Βοιωτία, Εύβοια και Έβρο.

Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα, έως τις έξι το πρωί της Παρασκευής, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε ο ΣΑΤΑ. Στις 9 και μισή οι αυτοκινητιστές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση με τα οχήματά τους στη συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση & Αθηνών.

Για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προειδοποίησε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής. Όπως είπε “Σήμερα καταργείται το Σύνταγμα της χώρας με μια τροπολογία που καταργεί τη νομιμότητα και τη λειτουργία στις αστικές μεταφορές. Απαγορεύει σε οποιονδήποτε ελεγκτικό μηχανισμό να ελέγχει τα ΙΧ αυτοκίνητα- μαύρα βανάκια που έχουν τουριστικές επιχειρήσεις και να γίνεται έλεγχος αυτοκινήτου και οδηγού, καθώς και των μεταφερόμενων επιβατών.

Την αλλαγή όλων των βιβλίων και την εισαγωγή στην σχολική εκπαίδευση του «πολλαπλού βιβλίου, ως δυνατότητα επιλογής από περισσότερα του ενός βιβλία» ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο MEGA. Όπως εξήγησε ο κ. Πιερακάκης ο καθηγητής θα μπορεί να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, ενώ η επιλογή θα είναι ενταγμένη στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Σύμφωνα με τον υπουργό, η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει με την έναρξη του σχολικού έτους 2025, ενώ η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το 2026».

Στη φυλακή οδηγήθηκαν χθες δύο κατηγορούμενοι που φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων. Οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Σήμερα απολογούνται έξι ακόμα άτομα.

Στον ανακριτή ο 44χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του τοπογράφου έξω από τα γραφεία της εταιρίας του στο Ψυχικό. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, ενώ παράλληλα η ΕΛΑΣ αναζητά τον ηθικό αυτουργό που έδωσε την εντολή θανάτου. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη εκανε λόγο για μαφία της Μυκόνου και ζητά να επεκταθεί η έρευνα και σε άλλα νησιά, καθώς επίσης στην Αθήνα και την θεσσαλονίκη.

Νέα αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για τουλάχιστον δύο χρόνια αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Η απόφαση αφορά μόνο αυτές που κάνουν χρήση των υψομετρικών μπόνους που τους δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός με το σκεπτικό ότι θα εφαρμόζεται μέχρι να ολοκληρωθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας. Σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση ο Δήμαρχος Αθηναίων

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα συνδικάτα εν όψει των αποφάσεων της κυβέρνησης σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας, στο πλαίσιο της υιοθέτησης της Κοινοτικής Οδηγίας για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματευσεων. Το θέμα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο των συναντήσεων της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, αυτή τη φορά, με τους εκπροσώπους των εμπόρων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Στελέχη του υπουργείου προαναγγέλλουν “θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν την συλλογική διαπραγμάτευση”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να απόκαταστήσει το δικαίωμα των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για την εξέλιξη του κατώτατου μισθού, χωρίς κρατική παρέμβαση.

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος σήμερα στην Αττική, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα